StoryEditorOCM
SplitVladine marende

Iz Ministarstva garantiraju topli obrok u svakoj školi, ali tek 2027. godine. Uskoro kreće potraga za kuharima

Piše Gabrijela Radanović
11. siječnja 2023. - 17:16

Škole u cijeloj državi bit će spremne za pripremu i podjelu toplih obroka tek 2027. godine. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kazali su kako je u završnoj fazi poziv za financiranje izgradnje, dogradnje, adaptacije i opremanja osnovnih škola za izvođenje jednosmjenske nastave, koji će biti raspisan tijekom ovog mjeseca.

– Time bi se do 2027. godine trebalo osigurati da sve škole imaju uvjete za pripremu i posluživanje toplih obroka učenicima u školama. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurano je 2,28 milijardi kuna za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju škola za prelazak u jednosmjenski rad – najavili su iz nadležnog ministarstva.

Čeka se rebalans

U Splitu ukupno 11 škola ima kuhinje i blagovaonice kapacitirane za dosadašnje programe produženog boravka za dio učenika nižih razreda, devet škola ima čajne kuhinje i blagovaonice samo za primanje hrane izvana i podjelu učenicima, a devet škola nema nikakve uvjete. Puno je toga potrebno napraviti kako bi se u splitskim osnovnim školama počeli pripremati i dijeliti topli obroci.

– Treba adaptirati možebitne postojeće prostore u školama u adekvatne kuhinje, blagovaonice i ostale pomoćne prostorije, tamo gdje je to moguće. Tamo gdje to nije izvodivo treba u dogledno vrijeme izgraditi spomenute prostorije. Sve te novoizgrađene i adaptirane prostore potrebno je opremiti profesionalnom opremom za kuhanje, čuvanje i skladištenje hrane. Treba zaposliti dodatan broj kuhara/kuharica, pomoćnih kuhara/kuharica, spremačica i drugog osoblja za primanje i raspodjelu hrane – rekao je Mario Negotić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti, a analize i procjene radova još su u pripremnoj fazi. Kad će početi adaptacija škola, nitko još ne zna niti su u Gradu osigurana sredstva u proračunu za tu namjenu.

– Sredstva nisu osigurana jer je Vladina mjera donesena nakon usvajanja proračuna. Sredstva će se, kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave, osigurati naknadno u rebalansu proračuna – najavio je ovlašteni splitski pročelnik, a za sva zapošljavanja nadležno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Četvrti obrok

Pozitivno je što su Banovina i Splitsko-dalmatinska županija najavile smanjenje cijene produženog boravka. Podsjetimo, u rujnu je gradonačelnik Ivica Puljak odlučio podignuti cijenu produženog boravka u osmoljetkama. Fiksni iznos koji plaćaju roditelji, podsjetimo, iznosi 300 kuna umjesto prethodnih 250 kuna, a za tri obroka oko osam kuna više.

– Roditeljima kojima je dijete već u programu produženog boravka umanjit će se trošak za 10 kuna dnevno. Ili će po želji roditelja, kojih ima i koji su nam se već javili, biti omogućen i četvrti obrok. Naravno, detaljniji dogovori trebaju se usuglasiti s ravnateljima škola – odgovorili su iz Banovine. Za isti iznos i Županija će smanjiti cijenu roditeljima čija djeca pohađaju produženu nastavu u osmoljetkama čiji je osnivač Županija. Dakle, plaćat će 10 kuna manje po danu.

Premda se, prema najavama nadležnog ministarstva, prognozira da bi škole trebale biti spremne do 2027. godine, suradnja lokalnih i nacionalnih vlasti rijetko je dala brza i efikasna rješenja. U međuvremenu, dok se usklade sve razine vlasti i uvijek komplicirana birokracija, djeca će se najesti suhih obroka dok se obrazovne ustanove prilagode boljem standardu.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 01:29