StoryEditorOCM
Splitbitka za popularno splitsko okupljalište

"Iz kafića koji sam digao 'na Jadrana' izbacili su me silom"

3. svibnja 2016. - 11:40

Popularni caffe bar "Cvrčak", omiljena štacija brojnih Splićana koji su se opuštali "na Jadrana", mijenja vlasnika.
Dosadašnji najmoprimac Milivoj Mladina poznatiji kao Mile Peka, koji je imao ugovor sa Športskim društvom "Jadran", u ponedjeljak ujutro (jučer) nije uspio otvoriti objekt, jer su njegovu zaposlenicu, umjesto muškarca zaduženog za čuvanje objekta i paljenje aparata za kavu, dočekala tri muškarca u civilu i šest uniformiranih zaštitara.

– Uspjeli smo uzeti tek polog iz blagajne, unutra su ostali stolovi i stolice, televizija, piće... do ničega ne možemo doći. Policija se samo povukla nakon što su izašli na teren iako gospoda koja nam brane ulazak nemaju nikakvu odluku o deložaciji već se primjenjuje sila, na koju mi nemamo namjeru pružati otpor – tvrdi Mladina, koji priznaje kako mu je ugovor istekao s posljednjim danom 2015. godine, no tvrdi da nije bilo pravog natječaja, već se ciljano željelo njega izbaciti.

– Jadranaši nisu imali novca i bili su u blokadi, pa su me zamolili da hranim njihove vaterpoliste kako momci barem ne bi bili gladni. U pitanju je 200 tisuća kuna za ručkove i večere, evidencija je točna, jer se vodila potpisom nakon svakog obroka. Bio sam spreman oprostiti ŠD-u "Jadran" taj interni dug i nastaviti plaćati najam no odabran je drugi ponuditelj koji je dao tek minimalno višu ponudu - tvrdi donedavni vlasnik kafića, svjestan kako nema puno prostora za manevre.

– Nisam htio izaći vani dok se ne dogovorimo kao ljudi. Kad je već tako kako je, neka mi se plati za objekt koji sam izgradio od nule ili ću ga ja, montažnog kakav je, za dva-tri dana rastaviti i odnijeti. Međutim, nitko za objekt ne želi dati ni lipe, iako kada sam ja stigao tu prije sedam godina nije bilo ničega, sama hrđa.

Uveo sam vodu i struju u suglasnosti sa ŠD-om "Jadran", zatražena je i legalizacija. "Cvrčak" je najprije radio samo ljeti, a zadnje dvije godine proradio je i tijekom zime, zahvaljujući građanima koji su ga prepoznali kao mjesto na kojem se osjećaju ugodno i na tome im zahvaljujem – ističe naš sugovornik.

Srđan Kovačić, "predsjednik "'Jadrana" koji upravlja prostorom ispod Sustipana, dao nam je svoje viđenje situacije.

– Uoči ljeta prošle godine, neki momci, bivši vaterpolisti, izrazili su interes da uđu u najam tog lokala kad istekne postojeći ugovor krajem 2015. godine, o čemu je i bio obaviješten gospodin Mladina od kojeg je također zatražena i zaprimljena ponuda. Predsjedništvo društva je donijelo odluku da prihvati drugu ponudu, koja je za nas bila financijski povoljnija, što donedavni zakupac zna još od siječnja.

Nije izišao iz prostora iako smo mu početkom travnja poslali dopis, pozivajući se na ugovor, po kojem je jasno da mora iseliti i sve vratiti u stanje u kojem ga je i zatekao – tvrdi Kovačić, koji nema ništa protiv na novi vlasnik obešteti starog za uloženo, no da sam "Jadran" nema ništa s tim.

Kovačić nam je i potvrdio kako je novi najmoprimac "kafića na Jadrana" tvrtka "Balerina" za koju su kao osnivači i članovi u sudskom registru navedeni Dražen i Kristina Burić, te Milivoj Penović. Neslužbeno doznajemo kako uz objekt žele imati i neke dodatne sadržaje na zapadnom dijelu platoa, no za to će im trebati dodatna dozvola iz Banovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 13:04