StoryEditor
SplitNedjeljom

Iz Duvna na katedru svetog Dujma

7. rujna 2020. - 18:00
Duje Klarić/Cropix

Najavljujući "more" događanja u ovom mjesecu, iz Splitsko-makarske nadbiskupije obznanili su kako se radi o povijesnom rujnu u životu Splitske, nekoć Salonitanske crkve. Moglo bi se reći da su i s pravom tako označili prvi jesenski mjesec u ovoj koronom obilježenoj 2020. godini te da je glavno mjesto gdje se odvija većina najavljenih zbivanja, nova crkva Svete Obitelji na Gospinu otoku u Solinu. Upravo je u subotu 5. rujna splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posvetio novu crkvu, za koju će u

Vatikanu zatražiti status bazilike, čemu će zacijelo pomoći i dolazak Papina državnog tajnika, kardinala Pietra Parolina, koji će 16. rujna u solinskoj crkvi predvoditi obred biskupskog ređenja mons. Ante Jozića, imenovanog apostolskog nuncija u Bjelorusiji.
U novoj crkvi Svete Obitelji 30. rujna najavljena je i svečana proslava 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima, velikog crkvenog naučitelja i prevoditelja Biblije na latinski jezik, znamenite Vulgate, koji je rodom iz Dalmacije, pa je njegov blagdan ujedno i dan Splitsko-dalmatinske županije.

Međutim, po svom značenju možda i najsnažniji događaj, koji je prethodio navedenima, zbio se 3. rujna u katedrali svetog Dujma, kad je nakon večernje molitve održano kanonsko uvođenje u službu mons. Dražena Kutleše, nadbiskupa koadjutora Splitsko-makarske nadbiskupije. Do odlaska u mirovinu nadbiskupa Barišića preostale su još dvije godine, u međuvremenu nadbiskup Kutleša pomagao bi ordinariju u upravljanju nadbiskupijom, a potom bi ga naslijedio na starodrevnoj katedri svetog Dujma.

Ima dosta simbolike u tome da mons. Dražen, rodom iz Tomislavgrada u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, nakon devet godina biskupovanja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, svoju službu nastavlja u Splitskoj crkvi. Sam je Kutleša u pozdravnom govoru istaknuo kako dolazi u najstariju nadbiskupiju u našem narodu.

"Ona je primila prvi navještaj Božje riječi još u samim počecima kršćanstva, napredovala je tijekom vremena milošću Božjom, bila je domaćin važnih koncila baš u ovoj prvostolnici, dala je mnoge vrijedne biskupe, svećenike i vjernike laike te je danas vrlo plodna u svom djelovanju", kazao je nadbiskup koadjutor, dodavši kako "dolazi iz duvanjskog kraja, odakle su njegovi korijeni, gdje je palmu mučeništva zadobio i sveti Venancije", koji je prema nekim povjesničarima bio salonitanski biskup. "I taj je kraj nekoć bio dio ove nadbiskupije, a njegovi su žitelji ostali egzistencijalno naslonjeni na Split. Tako zapravo mogu reći da ne dolazim u nepoznato", zaključio je mons. Kutleša.

Simbolično je Porečku i Pulsku crkvu, čiji je zaštitnik sveti Mavro, s Dujmovom crkvom povezao i papa Frane u buli imenovanja, koja je svečano pokazana i pročitana nazočnima u katedrali, što je bio i bitni dio svečanosti, u kojoj se, među inim, navodi kako "su mučenici Dalmacije i Istre u ljubljenoj zemlji Hrvatskoj posebno čašćeni, osobito u svetim biskupima Dujmu i Mavru, koji se ujedno štuju u lateranskoj krstionici te su tako od drevnih vremena pa sve do današnjih dana rimskim Prvosvećenicima veoma pri srcu."

U ovom simboličnom tonu, dotaknimo se i biskupskoga grba novog koadjutora. Na njemu dominira lađa koja simbolizira Kristovu crkvu, koja je okrenuta prema jugu, kao da "plovi" iz Istre prema Dalmaciji. Tu je i kruna hrvatskih kraljeva, Tomislav je bio okrunjen na duvanjskom polju, koja je ujedno i grb Splitsko-dalmatinske županije. A biskupsko geslo je poput Stepinčeva "U tebe se Gospodine uzdam". Zaželimo na kraju nadbiskupima Marinu i Draženu i cijeloj Splitskoj crkvi mirno more u ovim nemirnim vremenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

31. listopad 2020 05:28