StoryEditorOCM
Split‘UVJERLJIVA I LEGITIMNA POBJEDA‘

Ivici Puljku nedostaje još jedna ruka za većinu u Gradskom vijeću. Pruža mu je SDP-ovac Davor Matijević, ali po konkretnim uvjetima: sve ih je taksativno naveo

Piše G.R.
27. lipnja 2022. - 09:06

Ivica Puljak je apsolutni pobjednik prvog kruga izbora. Nakon sedam vijećnika u prošlom mandatu i nategnute većine koju su mu osiguravali programski parteri, u novom sazivu Gradskog vijeća ima 15 zastupnika i potrebna mu je tek jedna ruka 'partnera' koju će vjerojatno tražiti u redovima Mosta ili SDP-a.

Davor Matijević je sa stranačkim kolegom i predsjednikom splitskih socijaldemokrata Damirom Barbirom već jutro nakon prvog kruga izbora ponudio svoje uvjete suradnje s Centrom.

- Ne želimo niti jednog direktora, niti jednog člana nadzornog odbora, niti jednog člana upravnog vijeća, ne želimo mjesto predsjednika ni potpredsjednika Gradskog vijeća, niti jednog pročelnika ni bilo kakvu funkciju za iti jednog svog člana ili simpatizera. Želimo da se pregovori, ako do njih dođe, odvijaju na maksimalno transparentan, javnosti otvoren način uz pisani trag i čvrsti sporazum koji će jasno vremenski i po koracima definirati očekivanja, konkretne projekte i mjere - naveo je Matijević te nabrojao ključne stvari zbog kojih bi pristali na suradnju.

- Početak gradnje garaža odmah u 2022. godini bez daljnjih odlaganja, uz definiranje svih lokacija, modela i dinamike gradnje do kraja mandata. Raspisivanje natječaja za ugradnju liftova u višestambene zgrade do rujna 2022. (predvidjeli smo 1.5 milijun kuna u proračunu za ovu godinu) i predviđanje sredstava u proračunu za 2023. i 2024. u iznosu od tri milijuna kuna godišnje za ugradnju liftova u 400 splitskih zgrada. Osnivanje fonda za medicinski potpomognutu oplodnju (300.000 kuna rebalansom za 2022., a od 2023. godine 600.000 kuna) u kojem će grad financirati tri dodatna pokušaja nakon onih koje osigurava država po modelu koji smo predstavili u kampanji - naveo je Matijević.

Uvjet za suradnju mu je i prihvaćanje Odluke o kriterijima i načinu financiranja vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koju je do sad dva puta predlagao kroz Odbor za rad s nacionalnim manjinama.

- Formirati novo Povjerenstvo za pristupačnost osoba s invaliditetom uz veća sredstva (milijun kuna godišnje) za projekte pristupačnosti koje će definirati upravo predstavnici Osoba s invaliditetom. Prilikom rebalansa za 2022. osigurati sredstva za postavljanje pločica s imenom na Zapadnoj obali za splitske paraolimpijce. Projektiranje, gradnja i stavljanje u funkciju krematorija kroz dogovorenu dinamiku. Osiguranje božićnica i uskrsnica umirovljenicima za 2022., 2023. i 2024. godinu - nabrojao je Matijević.

Najavio je da će se tražiti donošenje dugoročne stambene politike grada Splita u kojoj će se definirati točno lokacije, model i dinamika gradnje stanova za dugoročni najam i prodaju s predviđenim sredstvima u proračunima za ovu i iduće dvije godine.

- Gradnja azila za životinje (naš prijedlog je Žrnovnica, ali otvoreni smo za razgovor, mapiranje lokacija te projektiranje i gradnja psećih parkova po splitskim kotarevima). Tražimo i jasnu dinamiku za uvođenje građanskog odgoja u splitske škole. Sredstva za gradnju biciklističke infrastrukture u proračunu za 2023. Smanjenje prireza s 15 na 9 posto za što se u konačnici zalagao i Ivica Puljak - još je dodao bivši kandat za splitskog gradonačelnika iz redova SDP-a.

Vjeruje da se po pitanju svega ostalog, a onda i velikih kapitalnih projekata kao što su Žnjan, Dračevac, Istočna obala i Kopilica i brojnih drugih prije svega treba izjasniti stranka Centar kao stranka s uvjerljivo najvećim brojem vijećnika, a na SDP-u je da ih podrži, dodao je, osim ako se radi o odlukama koje bi bile u suprotnosti s njihovim vrijednostima.

Matijević je čestitao Ivici Puljku i stranci Centar na pobjedi. Smatra kako niska izlaznost, polarizacija birača na dan izbora i razni drugi komentari ne mijenjaju činjenicu da je njihova pobjeda uvjerljiva i legitimna.

- Zahvaljujem se baš svakom biraču koji nas je u ovakvim okolnostima prepoznao kao svoj izbor i time nas obvezao na djelovanje i inzistiranje na vrijednostima za koje smo se zalagali i u ovoj kampanji - poručio je na kraju Matijević.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 18:05