StoryEditor
SplitTKO ĆE DO VEĆINE

Ivica Puljak za ‘Slobodnu‘: Nadamo se da će se u ponedjeljak konstituirati Gradsko vijeće. Trebamo što prije početi donositi odluke i raditi za Split

19. lipnja 2021. - 14:01

Da se mene pita, ja ni u Splitu ne bi išao zajedno s HDZ-om i Kerumom – kazao nam je u subotu Miro Bulj, prvi mostovac u Splitsko-dalmatinskoj županiji i novoizabrani gradonačelnik Sinja.

Bila je to njegova reakcija na izjavu Željka Keruma Slobodnoj Dalmaciji, a prema kojoj su HDZ i HGS s tri vijećnika Mosta dogovorili većinu od 16 ruku u splitskom Gradskom vijeću i samo tri dana uoči konstituirajuće sjednice ozbiljno poremetili planove gradonačelniku Ivici Puljku i ostalim partnerima.

Prema toj kombinatorici, za predsjednika Vijeća trebao bi biti izabran Josip Markotić iz Mosta umjesto već najavljenog Jakova Prkića iz koalicije Možemo, Pametno i Nova ljevica.

– Odluka je konačna, tako je ispregovarano – uvjeravao je u petak Kerum.

Sanader o tome pojma nema

Njegova izjava iznenadila je sve glavne protagoniste splitske političke scene, pa tako lokalne Most i HDZ. Po Ivici Grkoviću, radi se o 'Kerumovoj potpuno neutemeljenoj i nemogućoj konstrukciji', dok je Vice Mihanović izjavio da mu je to prva informacija o nekoj novoj većini.

Zašto je onda Željko Kerum uopće izjavio tako nešto kada će se već u ponedjeljak znati je li govorio istinu ili nije? Po jednima, radi se samo o njegovoj želji da oslabi poziciju nove vlasti, dok bi po drugima moglo biti naznaka o trgovini na relaciji Grad-Županija.

Podsjetimo, ranije ovog tjedna nije izabran novi predsjednik Županijske skupštine. Kao jedini kandidat pojavio se Mostov Ivica Kukavica, ali je izostala očekivana podrška Škorina Domovinskog pokreta.

- I onda netko očekuje da mi podržimo većinu s HDZ-om i Kerumom?! Pa oni simboliziraju sve protiv čega se ja i Most borimo godinama. Naravno da će o Splitu odlučivati lokalni ogranak, koji najbolje zna što je interes grada i građana, koji projekti i slično, ali podsjetit ću na izjavu šefa HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića da oni mogu sa svima osim s Mostom. O trgovini za podršku u Županiji ja ni s kim nisam razgovarao - poručio nam je Bulj.

Razgovarali smo i s Antom Sanaderom, političkim tajnikom HDZ-a, koji je preuzeo glavnu ulogu u slaganju većine u Splitsko-dalmatinskoj županiji i što lakšem zaleđu za vladavinu njihova župana Blaženka Bobana.

- Ja o tome nemam pojma. Ni s kim na tu temu nisam ni riječi progovorio. Županijska razina je jedina kojom se bavim, dok je lokalna u nadležnosti gradskog odbora HDZ-a - kazao nam je u telefonskom razgovoru Sanader.

Iz reakcije gradonačelnika Puljka, pak, nije se moglo razabrati je li ih zabrinula Kerumova izjava.

- Razgovori još traju. Nadamo se da će se u ponedjeljak konstituirati Gradsko vijeće jer trebamo što prije početi donositi odluke i što prije početi raditi za Split. Predugo smo čekali vrijeme u kojem nema HDZ-a i Keruma i svako odgađanje toga da se ostvari volja građana je kontraproduktivna - poručio nam je u subotu Ivica Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. srpanj 2021 15:44