StoryEditor
Splitnedjeljom

Isus je svaki dan izložen u Svetom Duhu

12. listopada 2020. - 18:02
Trajno klanjanje u SplituIvan Ugrin

Odavno nisam vidio toliko ljudi okupljenih u splitskoj prvostolnici svetog Dujma - još tamo od devedesetih prošlog stoljeća, kad je nedjeljne mise u podne predvodio i propovijedao legendarni katedralni župnik don Ivan Cvitanović - kao što je to bilo u prošlu srijedu 7. listopada, na Gospin blagdan Kraljice svete krunice. Naime, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje za klanjatelje trajnoga euharistijskog klanjanja na kojem se okupilo više stotina vjernika koji su ispunili katedralu i kanonički kor, Peripter, stubište ispod zvonika, a bilo je prijavljenih klanjatelja i na Peristilu.

U koncelebraciji na blagdan Gospe od Ružarija sudjelovalo je više svećenika, a među njima se posebno isticao član francuske družbe Misionari Presvete euharistije iz Argentine otac Justo Lo Feuda, koji je u Splitu boravio više od mjesec dana i u dogovoru s nadbiskupom Barišićem posjetio više splitskih župa te je na misama govorio o važnosti trajnoga euharistijskog klanjanja.

Pronašao je oko 650 klanjatelja te tridesetak koordinatora inicijative danonoćnog klanjanja.

Otac Justo dao je u ponedjeljak 5. listopada klanjateljima u novoj solinskoj bazilici Svete Obitelji nekoliko uputa o molitvi u tišini, o čitanju i razmatranju evanđeoskoga teksta, o prosidbenoj i zahvalnoj molitvi, o molitvi Gospine krunice i slično. Naglasio je da u ni u kojem slučaju ne smije Gospodin, izložen u Presvetom Oltarskom Sakramentu, ostati sam. Klanjatelji se trebaju upisati u Knjigu registra, a u slučaju spriječenosti naći zamjenu.

"Sat vremena koji provodiš s Gospodinom ne mjeri se u minutama nego u milostima, blagoslovima, zaštiti, plodovima, velikom prisnošću i spoznaji Boga. Taj sat vremena njemu posvećen, Gospodin blagoslivlje i umnaža u bezbrojne blagodati, taj sat koji daruješ Gospodinu ima važnost vječnosti, to je tvoja sveta ura", kazao je otac Justo te posjetio na riječi pape emeritusa Benedikta XVI.: "Bez klanjanja neće bit promjena u svijetu."

Otac Justo godinama djeluje kao misionar Euharistije u različitim europskim zemljama (Poljska, Mađarska, Rumunjska), a u Hrvatsku je navraćao više puta te je u Dubrovniku u crkvici svetog Josipa, a sada i u Splitu u crkvi Svetog Duha, uspio uspostaviti trajno euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Spomenimo da u Hrvatskoj trajno klanjanje postoji još u Rijeci i u Crikvenici.

Svim klanjateljima podijeljeno je osobno pismo nadbiskupa Barišića i nadbiskupa koadjutora Dražena Kutleše u kojemu, između ostaloga, piše: "Tvoj 'DA' Gospodinu, znak je Tvoje vjere i Tvoje ljubavi prema Onomu kojega priznaješ svojim Spasiteljem i Gospodinom. Tvoja prisutnost pred Isusom u Euharistiji učinit će Te svjedokom Uskrsloga i prorokom Euharistije, jer će Tvoja klanjateljska šutnja rječito progovoriti čovjeku današnjice i novim generacijama o Njegovoj trajnoj prisutnosti među nama i za nas."

Nakon mise upriličena je ulicama splitskog Geta procesija sa svijećama u kojoj su bili brojni vjernici, od Peristila kroz Zlatna vrata i pored Đardina do crkve Svetoga Duha gdje je izložen Presveti Oltarski Sakrament na trajnu adoraciju. Odjekivale su starom gradskom jezgrom pjesme poput "Do nebesa nek se ori", euharistijske himne "Divnoj dakle tajni ovoj" koja se pjevala prilikom izlaganja Presvetoga, a na povratku u katedralu bogoslovi su zajedno sa svećenicima i nadbiskupom preko Pjace zapjevali "Slavimo Mariju".

Vrata crkve Svetoga Duha u Domaldovoj 7 bit će tako otvorena danju i noću, za vjernike i sve ljude dobre volje, jer je Isus u njoj izložen na trajno klanjanje. Dođite i vidite kako je dobar Gospodin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. listopad 2020 18:04