StoryEditorOCM
SplitKOMENTAR

Istražitelji USKOK-a kupuju tlakomjer, mjerit će Bojanov tlak nakon što im je prijavio da mu se ‘stvara pritisak‘

12. rujna 2023. - 20:03

Zamjenik gradonačelnika grada Splita Bojan Ivošević (33) ima problema s pritiskom. Pritom ne mislimo na visoki ili niski pritisak, kako se kolokvijalno kazano žale osobe koje imaju problema s krvnim tlakom.

Nepodnošljivi pritisak dogradonačelniku Ivoševiću izazivaju novinarska pitanja i rasprave na društvenim mrežama. Taj problem ne datira od jučer već se pojavio i prije nego li je izabran za drugog čovjeka Splita.

Još kao aktivist imao je problem s pritiskom u prepisci na Facebooku 2017. godine s Ronijem Robertom Brandlom, hrvatskim Židovom kojemu se osobno obraća raznolikim izrazima: “slušaj momčino”, “malo se raspitaj koga ideš prozivat pi*ko”, “dabogda ti dica odrasla u Gazi”.

Aktivist Ivošević je u navedenoj prepisci iznio antisemitske stavove navodeći između ostalog kako je “prosječni Židov umišljeni nacist. Šta više ovakvih komentara doživim potpuno mi je jasno zašto se Hitler okomia baš na Židove, slično sa sličnim ne može ništa… nova”.

Nakon objave prepiske krajem 2021. godine Bojan Ivošević, koji je tada već bio izabran za dogradonačelnika, javno se ispričao i osudio svoj istup, a isto je napravio i kada je pozvan na ispitivanje na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu. Platio je 7000 kuna, nakon čega je krajem siječnja 2022. godine protiv njega odbačena kaznena prijava zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju prema židovskom narodu.

image

Bojan Ivošević u polemici s građanima u Spinutu

Božo Vukicević/Cropix

Već u prvom tjednu veljače 2022. godine, oko 19.30 sati  dogradonačelnik Ivošević je ponovno imao problema s pritiskom. Putem mobilnog telefona nazvao je Nikolinu Lulić, urednicu Gradske rubrike Slobodne Dalmacije te joj je, između ostalog, kazao “Napit ću vam se krvi!”.

Kazao je i da ni on ni gradonačelnik Ivica Puljak neće davati izjave za Slobodnu Dalmaciju dok na cijeloj stranici novina ne bude pisalo: “Oprosti, Bojane!”. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je protiv dogradonačelnika Ivoševića podiglo optužnicu koja je početkom svibnja 2022. godine postala pravomoćna.

U optužnom aktu je navedeno kako je dogradonačelnik Ivošević našoj kolegici sasuo bujicu uvreda povišenim tonom i bio izrazito neugodan, a ona prijetnje nije doživjela ugrožavajućim za život i zdravlje, već ugrožavajućim za posao. Prijeteće riječi je uputio u cilju da izazove osjećaj straha i uznemirenosti, stoji u optužnici, nezadovoljan sadržajem članaka objavljenih na portalu i dnevnom listu, koji su se odnosili na njega i njegov rad na dužnosti dogradonačelnika.

U međuvremenu je u nizu objava na svoj Facebook profilu dogradonačelnik Ivošević polemizirao s novinarima. Kada bi poslali pitanja službi za informiranje Grada Splita, na njih ne bi odgovorio mailom već bi ih objavio na svom profilu izrugujući se i patronizirajući nad svakim pojedinim pitanjem.

Također se nije libio ni malicioznih i neupućenih osobnih opaski na račun novinara. U konačnici je pritisak na dogradonačelnika Ivoševića toliko porastao da ga više nije mogao spustiti statusima na Fecebooku već je odlučio potražiti pomoć ni manje ni više nego u Uredu USKOK-a.

image

Bojan Ivošević na izvanrednoj sjednici Gradskog kotara Spinut početkom ove godine

Bozo Vukičević/Cropix

Naime, dogradonačelnik Ivošević je pitanje našeg kolege Sandija Vidulića o nelegalnoj gradnji na području Park šume Marjan doživio kao pritisak. A kako je on službena osoba smatra da se njegovim osjećajem pritiska treba baviti Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te je njima proslijedio novinarsko pitanje.

Za pretpostaviti je kako će po zaprimanju pitanja iz USKOK-a prvo pozvati dogradonačelnika da mu izmjere količinu pritiska koju osjeća, kao službena osoba, ne kao običan građanin. Zanimljivo je pritom kako u slučajevima kada novinari ne šalju pitanja prije objave teksta, tada dogradonačelnik Ivošević prvo tu činjenicu istakne u svojim proglasima na Facebooku.

Tako je nakon objave teksta novinarke Živane Šušak Živković na Dalmatinskom portalu, između ostalog, napisao: “Novinarka u niti jednom trenutku nije kontaktirala gradsku upravu da bi u skladu s točkom 5. Kodeksa časti hrvatskih novinara iznijela točnu, potpunu i provjerenu informaciju… bez mogućnosti da druga strana jasno demantira laži…”

Njegovi jalovi pokušaji da spriječi novinarska pitanja i pisanje od kojih mu raste pritisak i koja mu se ne sviđaju, ukazuju na nezrelost u neskladu s godinama koje ima i funkcijom koju obnaša. Laici bi postavili pitanje: kako novinari trebaju postupati da bi dogradonačelnik Ivošević bio zadovoljan, bez da osjeća pritisak?

Međutim, to je jedino pitanje koje novinari neće postaviti. Naime, razina zadovoljstva i(li) pritiska mlađahnog dogradonačelnika Ivoševića nije sfera našeg profesionalnog interesa. 

Tekst o kakvom se to pritisku radi možete pročitati na ovom linku:

Ivošević našeg novinara prijavio USKOK-u. Teško mu je i osjeća se ‘pod pritiskom‘ jer mu je postavio - obično pitanje?!

image

Bojan Ivošević

Božo Vukicević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:27