StoryEditor
Splitmjere opreza

Istražili smo kako se trgovački centri brane od koronavirusa: Joker pojačao čišćenje, Mall of Split povećao temperaturu na dosta višu od uobičajene!

12. ožujka 2020. - 09:29
Mall of SplitSaša Burić/HANZA MEDIA

U cilju sprječavanja zaraze koronavirusom, posebne mjere opreza ovih dana uvode i trgovački centri. Nova pravila ponašanja ne razlikuju se, praktički, od objekta do objekta - svi trgovci navode da su, još od pojave prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj, stalno u kontaktu s HZJZ-om (Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo), čije izvještaje i preporuke konstantno prate, te u skladu s njima poduzimaju primjerene i pravovremene mjere.

Iz City Centera one u Splitu poručuju da su povećali broj dezinfekcijskih dispenzera u svim zajedničkim prostorima; uz već postojeće dispenzere sa sredstvima za dezinfekciju ruku u food courtu (restorani na prvoj etaži op.a.), postavili su ih i na pozicije na kojima se okuplja veći broj ljudi, primjerice, pored dječje igraonice, kao i u samoj igraonici, te ispred sanitarnih čvorova.

Odgođen Dan zdravlja

- Povećali smo učestalost čišćenja Centra općenito, a posebno onih dijelova s kojima posjetitelji imaju izravan kontakt (rukohvati, liftovi, eskalatori, namještaj i pribor u food courtu, toaleti...). U svim toaletima su posteri s jasnim vizualnim i tekstualnim uputama za ispravno pranje ruku, a dodatno smo provjerili i sva sredstva za čišćenje (dezinfekcijska i antibakterijska), koja su vrhunske kvalitete. Od planiranih događanja u centru odgodili smo Dan zdravlja koji se trebao održati ove subote, 14. ožujka, te ćemo ga održati u nekom drugom terminu. - objašnjava Marija Gamulin iz CC Real grupe, zadužene za PR ovog trgovačkog centra.

Iz Jokera su nam, pak, odgovorili da su i oni poduzeli mjere opreza, ali da Jokerovu “Petnaesticu” koja “pada” ovaj vikend, točnije u nedjelju, nemaju namjeru otkazivati. Svakog petnaestog u mjesecu trgovine u Jokeru ponude izdašne popuste kupcima, radi čega toga dana centar broji obično i najviše posjetitelja.

Suha dezinfekcija

- Pojačano je redovno održavanje sanitarnih i zajedničkih prostora centra, te se posebna pažnja posvećuje redovnom dezinficiranju zajedničkih sanitarnih prostorija. Dodatno su u sanitarne prostore postavljeni dispenzeri za dezinfekciju ruku. Isti su dispenzeri postavljeni i u prostorijama fitness centra, koji posluje u sklopu Jokera. U sve sanitarne prostorije centra postavljene su upute za pravilno pranje ruku. Dječja igraonica radi redovno, dok ne dobijemo drukčije preporuke nacionalnog kriznog stožera. Što se tiče marketinških aktivnosti, odgodili smo do daljnjeg organizaciju promotivnih događanja u centru (eventi, radionice), dok Jokerova “Petnaestica” ide redovno u nedjelju 15. ožujka. Pratimo i dalje sve preporuke koje izdaje krizni stožer Ministarstva zdravstva i postupat ćemo prema svim njihovim naputcima - odgovara Đurđica Mitrović Jukić iz Jokerove Službe za marketing.

image
Mall of Split
Saša Burić/HANZA MEDIA

Iz Mall of Splita poručuju da su oni i dosad imali visoki standard higijene - čak i prije pojave koronavirusa postavili su sredstva za suho dezinficiranje ruku što je, napominju, posebno bitno u Food Courtu centra, gdje se priprema i poslužuje hrana.

- U svjetlu najnovijih mjera vezanih za zaštitu od virusa COVID-19, Uprava centra je donijela odluku o odgađanju svih sastanaka sa stranim državljanima, pa se takvi sastanci vode preko video ili audiokonferencija. Sastanci s lokalnim partnerima su se sveli na minimum, uz obvezu izmjene informacija o možebitnim nedavnim putovanjima u zemlje u kojima vlada epidemija, u slučaju čega se sastanak odgađa do daljnjega. Osim toga, Uprava Centra je donijela odluku podići temperaturu unutar Malla na dosta višu od uobičajene, jer po najnovijim saznanjima virus COVID-19 slabije opstaje na višim temperaturama ili se čak uništava. Režim poslovanja Mall of Splita je održavanje temperature na 22 °C - 23 °C. Nova odluka Uprave centra je da se temperatura podigne na 26 °C, međutim ta temperatura se ne može postići u svim dijelovima centra ravnomjerno. Neki dijelovi centra će imati i višu temperaturu, dok će na ulazima /izlazima biti niža temperatura. Osim toga, do daljnjega u Mall of Splitu neće biti evenata i većih okupljanja - stoji u odgovoru koji smo dobili od uprave Mall of Splita.

I u ovom trgovačkom centru i dalje normalno radi dječja igraonica i rođendaonica, ali s rigoroznijim mjerama čišćenja, odnosno dezinficiranja prostora. 

Lidl: Pazimo na higijenu


Iz Lidla, također, poručuju da u svakoj zemlji u kojoj imaju trgovine poduzimaju sve mjere da zaštite svoje zaposlenike i kupce, pritom usko surađujući s nacionalnim i lokalnim vlastima.

- Tvrtka Lidl redovito informira svoje zaposlenike o potencijalnim ograničenjima putovanja i brine da se pažljivo poštuju higijenski propisi. Shodno tome, posebno pazimo na higijenu i dezinfekciju u svim prostorijama trgovine te u sanitarnim čvorovima za kupce i djelatnike - poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 11:35