StoryEditor
SplitCIVILNA ZAŠTITA

Istražili smo je li Split spreman za slučaj pandemije: bolnica ima smještaj za pacijente s koronavirusom, a evo kako bi se rješilo pitanje karantene

26. veljače 2020. - 20:17

Za sada je Odjela za infektivne bolesti KBC Split spreman izolirati pacijente za koje se sumnja da imaju koronavirus, ali ukoliko bi bio potreban smještaj za puno više ljudi, Županija ima spremne kapacitete.

Ovo nam je potvrdio Luka Brčić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana i šef Županijskog stožera civilne zaštite. Uhvatili smo ga na mobitel neposredno prije sastanka svih regionalnih stožera civilne zaštite koji je održan u Zagrebu te nas je uputio na infektologa dr. Borisa Lukšića u splitskoj bolnici koji, kako nam je rekao Brčić, za sada vlada situacijom u Splitu.

- Ali, točno je da puno pacijenata gravitira splitskoj bolnici, a moguće je i da broj potencijalno sumnjivih pacijenata drastično naraste. U tom slučaju javnost treba znati da mi u Županiji i gradovima imamo spremne kapacitete za smještaj – kazao je Brčić koji dodaje da bi takve mjere bile potrebne u slučaju pandemije.

Naime, u slučaju “nedajbože” situacije i Dalmacija bi stavila u funkciju sportske dvorane poput Talijana. Šef zagrebačkog stožera civilne zaštite Pavle Kalinić u funkciju će, kako je rekao RTL-u, staviti i Arena centar.

- Ali tada bi bili uključeni svi koji i inače potpadaju pod ingerenciju civilne zaštite, od vatrogasaca do gorske službe spašavanja, no duboko vjerujemo da do toga neće doći – ističe zamjenik župana.

Prema informacijama starim gotovo mjesec dana, splitska bolnica rezervirala je pet postelja za oboljele od koronavirusa, a dr. Lukšića smo htjeli upitati ima li spremnu varijantu ukoliko taj broj bude veći, no nije se odazivao ne pozive.

item - id = 1005871
related id = 0 -> 1005767
related id = 1 -> 1005665
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 17:11