StoryEditorOCM
SplitKAMEN NA BETONU

Ispod spomenika Gaji Bulatu bit će kazališna pozornica, pogledajte budući izgled danas zapuštenog trga ispred teatarske zgrade na Dobrome

25. studenog 2020. - 14:54

Započela je priprema natječaja za izvođača radova na uređenju Trga Gaje Bulata, ispred Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu, a nadmetanje će se objaviti do kraja tjedna, potvrđeno je danas iz Banovine.

Kako smo i pisali, na inicijativu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, nedavno je završena izmjena projektne dokumentacije temeljena na prvonagrađenom natječajnom radu iz 2016. godine, autora akademskih kipara Đanija Martinića i Frane Šituma te arhitekta Damira Vujčića. Rješenje je time prilagođeno i potrebama HNK.

Naime, zaključilo se, posebice zbog utjecaja epidemije, kako se cijeli prostor Trga Gaje Bulata može upotrijebiti i kao prostor za vanjsku izvedbu događanja u teatru. Projektno rješenje ima odobrenje i Konzervatorskog odjela.

Troškovi potrebni za realizaciju i uređenje trga bit će poznati nakon provedbe postupka javne nabave, a obuhvatit će obnovu stubišta ispred kazališne zgrade, postavljanje spomenika dr. Gaji Filomenu Bulatu, splitskom narodnjačkom gradonačelniku s kraja 19. stoljeća, čiji je odljev već napravljen, te uređenje pripadajuće površine s memorijom na nekadašnje izvore pitke vode predjela Dobri te izgradnju perivoja sa stablima i raskošnim grmljem.

Podna površina ipak neće biti obložena armirano betonskim pločama postavljenim po sistemu šahovskog polja – već će se površina plohe javne površine oko spomenika Gaji Bulatu popločiti kamenim pločama postavljenim u polusuhom mortu na armirano betonskoj ploči.

– Gajo Bulat prvak je narodnjačkog pokreta pohrvaćenja splitske općine i vjerujem kako je konačno došao trenutak da u svom gradu dobije trajni, opipljivi spomen. Zajedno sa strukom, konzervatorima, slušajući građane koji odavno zazivaju uređenje ovog najfrekventnijeg ulaza u srce grada, uzeli smo u obzir mogućnosti, kao i iskustva epidemije u kojoj se nalazimo.

Vjerujem kako ćemo uskoro ovaj prostor oplemeniti i figurom samog Gaje Bulata i zelenilom i vodom, ali i urediti ga za društvena događanja na otvorenom, kao novu pozornicu našeg Kazališta – kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 02:05