StoryEditorOCM
SplitJOŠ JEDAN PROSVJED

Ispod Dioklecijanova spomenika nalazi se cesta koja kao da je iz tog doba, građani bjesne: ‘Pogledajte samo ovo...‘

Piše Lucija Vujnović
1. lipnja 2023. - 15:28

– Zaustavi doli! – vikali su prosvjednici na automobile i kamione koji su se u četvrtak u 11 sati zatekli pokraj akvedukta na Mejašima zbog blokirane ceste Put Mostina, na kojoj je danas održan prosvjed.

Stanovnicima Mejaša dozlogrdilo je gledati komunalne probleme, kojih je u ovom dijelu grada mnogo. Odlučili su tome stati na kraj mirnim prosvjedom na kojemu se okupilo 40-ak ljudi.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Toni Piplica, predsjednik Gradskog kotara Mejaši, poslije razgovora sa stanovnicima Mostina odlučio je organizirati prosvjed nakon gotovo tri godine mirovanja.

image



 

Božidar Vukičević/Cropix

– Okupili smo ovdje, na Putu Mostina, kako bismo ukazali na probleme ove ulice. Kao što vidite, rupe su svakih 10 metara, a cesta nalikuje na reli stazu. Dvije godine mandata su iza nas i pokušat ću sve glasnije kroz Kotar ukazivati na ovakve probleme kako bi se mogli riješiti u iduće dvije godine – kazao je Toni Piplica.

Također je podsjetio na to da je prošli prosvjed na ovu temu organiziran prije tri godine, stoga ističe kako ovaj nije politički motiviran.

– Ovo je komunalni, socijalni, kulturni problem! Prosvjedovali smo i kad je HDZ bio na vlasti u mandatu Andre Krstulovića Opare – kaže.

Nema nogostupa

Najzabrinutiji su roditelji čija djeca odrastaju u ovom dijelu grada. Jedan od roditelja, koji ima troje djece, tvrdi da čitav život imaju problema s ovom cestom.

– Djeci je teško jer moraju čekati kombije na improviziranim stanicama, na kojima nema nogostupa, a ni pješačkog prijelaza. Cesta je jako prometna, pa onda oni nekad uđu u ovaj kanal kad idu u školu jer ne mogu proći od vozila. Vrlo lako se može dogoditi neka nesrića... – upozorava.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Jedan od stanovnika istaknuo je da je ovaj dio grada potpuno zanemaren.

– Kad god netko nešto radi, kopa, kanalizacija, telefoni, sve to ofrlje naprave. Plaćamo poreze, prireze, komunalne doprinose. A za šta?! Donedavno nismo imali ni vodu – mjerilo smo dobili tek u 21. stoljeću! – kaže.

Toni Piplica skreće pažnju na izgradnju osnovne škole Kila te predlaže da sve tvrtke daju po 20 posto kako bi se riješio ovaj problem.

– Ulica Put Mostina gravitirat će toj budućoj školi. Do odlagališta Karepovac može se doći na tri načina – ovim, Putem sv. Ižidora i preko Dračevca i Bilica. Sva su tri katastrofa! Prometnica ne može izdržati ovu količinu prometa. Potrebno je rasteretiti cestu, a rješenje nije krpanje rupa, nego kompletna sanacija – mišljenja je čelnik kotara.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Krajnji je cilj, tvrdi, izgradnja Puta Kamena, od nadvožnjaka na Sirobuji do brze ceste Solin – Klis, no predlaže i konkretne korake koje valja poduzeti prije toga.

– Treba asfaltirati cestu, postaviti javnu rasvjetu. Put Kamena može riješiti frekvenciju prometa koji se ovdje odvija, barem ga rasteretiti kako bi služio stanovnicima koji žive ovdje – tvrdi Piplica.

Istaknuo je i nepoštovanje kulturne vrijednosti akvedukta, koji je upisan na popis nepokretnih kulturnih dobara.

– Kamioni i teretna vozila koji tu prolaze zapnu, iz njih ispadaju stvari i smeće, i sve to ispod ovog lipog starorimskog akvedukta.

Ima nas i glasni smo

image



 

Božidar Vukičević/Cropix

Jedan stručnjak s Građevinskog fakulteta rekao je da ova ulica uopće ne može dobiti odobrenje da tu prolaze ovi kamioni baš zbog tog akvedukta – opisuju situaciju ljutiti građani koji se već godinama suočavaju s ovakvim prizorima.

Prosvjednici su postavili pitanje gdje je uprava Grada. Na upit o budućim prosvjedima te na prijedlog prosvjednika da se prosvjed organizira ispred Banovine, Piplica je rekao da nije isključeno da će doći i do toga ako bude interesa.

– Ako bude interesa, rado ću predvoditi povorku! No važno je da pokažemo da smo glasni, da nas ima i da budemo ujedinjeni – zaključio je čelnik kotara Mejaši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:23