StoryEditorOCM
SplitPOGLED IZVANA

Iskusnog američkog policajca jedna je stvar u Splitu šokirala, takvo nešto u SAD-u je skroz nezamislivo!; Šef francuske policije: Evo što mi uključujemo u utakmice visokog rizika

22. listopada 2022. - 11:13

Sudeći po policijskoj statistici, Splitsko-dalmatinska županija u samom je vrhu što se sigurnosnog aspekta života tiče.

U ljetnim mjesecima zna brojiti i po 750 tisuća ljudi jer turista, u Splitu kao njezinu središtu, bude otprilike koliko i domaćih, no unatoč tome sva su nedjela u padu: ubojstva, razbojništvo i nasilje općenito.

Čulo se to na međunarodnoj konferenciji na temu “Sigurnost povijesnih gradova - partnerstvo za sigurniju svakodnevnicu”, održanoj u Solinu, na kojoj su, osim naših policijskih djelatnika i eksperata za sigurnost, sudjelovali i eminentni gosti iz Francuske i Izraela.

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske, naglasio je da o sigurnosti u zajednici u konačnici ovisi i uspješnost turističke sezone, a da se prema komentarima naših gostiju oni ovdje osjećaju izuzetno sigurno.

- To nam kažu i kolege koji za vrijeme ljeta s našim policajcima sudjeluju u zajedničkim ophodnjama. Policajac iz Amerike kazao nam je kako je tamo nezamislivo da devetnaestogodišnja djevojka nakon deset sati uvečer bude sama u javnom prijevozu.

image

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske

Nikola Vilic/Cropix


Njemu je razina sigurnosti koju ovdje uživamo nezamisliva, kao i činjenica da se ona sama po sebi podrazumijeva. Rekao je da će iduće godine u Split doći sa suprugom i djecom, a zbog svega što je vidio, razmišlja i o kupnji kuće u Hrvatskoj - ispričao je Marendić, pa pojasnio da percepija sigurnosti nije uvijek vezana uz službenu statistiku koja bilježi, recimo, da su lani na području nadležnosti PU splitsko- dalmatinske zabilježena četiri ubojstva, a ove godine samo dva.

Zadnje neriješeno ubojstvo datira iz 2011. godine.

Uzavreli centar

Nevjerojatno je i to da je broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama, unatoč činjenici da je promet zbog rasta turističkih brojki sve veći, iz godine u godinu - manji.

- Pa opet, svjedoci smo onoga što se ovog ljeta događalo po Splitu još od travnja kad su stigli prvi turisti i novinskih naslova koji su ih pratili. Sigurno da oni u čijem su susjedstvu zabilježena pijančevanja ili nesnosna buka na sigurnost u gradu za ljetnih mjeseci ne gledaju na isti način kao ostali, no i tu postoje određene činjenice koje treba uvažiti.

Centar grada je pod velikim pritiskom jer se tu nalazi velik broj restorana i kafića u koje izlaze mladi, kao i mjesta na kojima je alkohol, nerijetko po niskim cijenama, dostupan do kasno u noć. Nije onda čudno da su građani zgroženi pojedincima koji kasnije pijani uriniraju u fontanu.

image
Damjan Tadić/Cropix


No, morate razumjeti i naše operatere koji uvijek moraju paziti na koji se način raspolaže policijskim snagama. Ako istovremeno imate nasilje u obitelji, fizički obračun u kafiću i dojavu da netko mokri u fontanu, jasno je da to onda nije prioritet. Policija ne može riješiti sve probleme u zajednici, niti bi ona smjela nastupati isključivo kao represivni aparat, dapače, to nikada nije niti će biti naša namjera.

Mi samo i jedino u suradnji s drugim akterima u društvu možemo doskočiti ovakvom neprimjerenu ponašanju turista na pravi način - veli Marendić i dodaje da se u tom smislu djeluje preventivno, gostima dijele letci koji Split predstavljaju kao grad čija je baština pod zaštitom UNESCO-a i koju kao takvu valja poštovati.

Sjajna interventna policija

Što se sigurnosti tiče, policijske analize pokazuju odlične trendove, no to što je broj kaznenih djela svih vrsta u opadanju ne znači da uvijek mora biti tako.

- Nije lako biti prvi i stalno se u tom smislu dokazivati. Bez obzira na dobre rezultate, nas se neprestano upozorava da što više i jače kontroliramo sigurnost građana. No, unatoč našem predanom radu, bit će i onih koji savjetuju turiste da pripaze na džepare jer je moguće da ovdje ostanu bez dokumenata. Takav sam komentar zapazio na stranici Travel Safe Abroad, međutim, sva izvješća pokazuju da nije tako - istaknuo je načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

- S policijskim snagama treba raspolagati sukladno potrebama. Mi imamo sjajnu interventnu policiju, više od 150 obučenih policajaca kojima nitko ne može parirati, ali naravno da ih nećemo slati u povijesnu jezgru da bi uvodili komunalni red. Tu smo da gostima poželimo dobrodošlicu, a građanima i njima osiguramo sigurnost, koja je, ponavljam, na vrlo visokoj razini - kazao je Marendić i nije lagao, jer prema onome što smo čuli od njegovih kolega iz svijeta, naši problemi s komunalnim redom za vrijeme sezone doimaju se dosadnima. Bezveze.

image

Dio uzvanika na međunarodnoj konferenciji na temu ‘Sigurnost povijesnih gradova - partnerstvo za sigurniju svakodnevnicu‘

Nikola Vilic/Cropix


Francuz Phillipe Combaz, zamjenik direktora za sigurnost u Nantesu, koji je govorio o ugrozama kada su veliki događaji, poput sportskih utakmica, u pitanju, navodeći primjer Marseillea, opisao je svu kompleksnost policijske intervencije u takvim slučajevima.

- Kad se u jednom trenutku na istom mjestu nađe sto tisuća ljudi, među kojima su obični građani, navijači i turisti, i to sve se događa u samom centru grada, onda je takvu vrstu gužve moguće iskontrolirati samo sinergijom nacionalne i lokalne policije, javnih i privatnih zaštitarskih službi, te na kraju i pripadnika vojske koji nadziru situaciju zbog potencijalnih terorističkih napada. Jednom prilikom su oni i osujećeni - kazao je Combaz.

Kako je u Izraelu?

O bremenitoj sigurnosnoj situaciji u povijesnom gradu Ramli u Izraelu govorio je direktor tamošnje turističke zajednice i gradskih muzeja Ron Peled.

U vrlo temperamentnom izlaganju Peled je prisutnima pokušao predočiti kaos koji se dogodi u gradu u kojemu zajedno žive Židovi i Arapi, a koji se dijele na muslimane i kršćane, kada dođe do međunacionalnih razmirica. One se gradom i okolicom šire poput plamena pa je potrebno puno pameti i umijeća da se sukobi prekinu, a stanje vrati u normalu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 08:11