StoryEditor
Splitdemografski problemi

Iseljavanje iz Hrvatske glavna tema tradicionalnog božićnog primanja kod mons. Marina Barišića: 'Mladi napuštaju Betlehem, svoju domovinu'

Piše Ana Krolo
21. prosinca 2017. - 16:28

Tradicionalno božićno primanje kod mons. Marina Barišića, splitsko-makarskoga nadbiskupa u četvrtak je održano u Nadbiskupskom ordinarijatu, gdje su kao i svake godine, razmijenjene čestitke u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana među predstavnicima svećenstva, svih razina vlasti, te raznih javnih ustanova i službi.
U ime svećenstva i vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije nadbiskupu je čestitku izrazio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.
- Vjerujem da smo svi svjesni poteškoća kojih će uvijek biti, ali one u vrijeme Božića poprimaju sasvim druge dimenzije, i u tom svjetlu se možemo nositi s njima. Posebno s poteškoćom koja je osjetljiva i tlači nas svakodnevno, a to je da mladi napuštaju Betlehem, svoju domovinu. Kažu da je vole, ali ne vide u njoj svoju budućnost. Tu nevolju ne možemo mirno podnositi. Zašto se dječje jaslice baš tako zovu? Vjerojatno zato što je Isus položen u njih. Nažalost u našoj domovini nedostaje novoga života, mladosti, ali i jaslica. Za budućnost je potrebno osigurati da betlehemsko dijete koje dolazi u našu stvarnost može imati jaslice određenog standarda i da može rasti, odrasti u milosti i mudrosti u svojoj sredini. U njemu je temelj, put i budućnost naša, bez mladih toga nema - poručio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski poželjevši svima sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2018. godinu, uz želju da betlehemsko dijete ozbiljno primimo u svoju sredinu i da mu posvetimo svu pažnju.
Te teme se u svojoj čestitki dotaknuo i Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski.
- Naša Hrvatska se sreće s demografskim problemima, uzalud nam trud za gospodarstvo i druge segmente življenja ako se na tom polju svi mi, u svim spektrima djelovanja, maksimalno ne upregnemo i ostavimo stanovnike ove naše zemlje na svom ognjištu. Isto tako je u oskudici došao mali novorođeni Isus i nije bio prihvaćen prvenstvo od svojih, ali je ipak otkupio cijeli svijet. Zato i mi moramo poduzeti maksimalno da imamo što više novorođene djece i da se mladi ne iseljavaju jer je u njima u budućnost Hrvatske – istaknuo je župan i dodao kako želi da 2018. godina bude zapamćena kao prekretnica u prosperitetu svih građana.
Poruku za sve one koji se bave javnim radom imao je Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik.
- Moraju se svakoga dana prisjetiti ovog poniznog trenutka kada se Bog rodio na slamici. Kod pristupanja svakom svom zaposleniku, građaninu ili bolesniku moramo mu pristupati otvorena srca kako nas je Isus naučio svojim rođenjem. Kada bismo bili ponizni, radili bismo svoj posao puno bolje, dokinuli bismo korupciju duha, srca i korupciju u društvu. Temeljni nauk poniznosti, jednostavnosti, otvorenosti i širine srca, to je poruka Božića - mišljenja je poteštat.

#MARIN BARIšIć

Izdvojeno