StoryEditorOCM
SplitKLJUČ U RUKE

Investitori najvišeg nebodera u Hrvatskoj: 'Tehnika' je u problemima, ali nastavljaju se radovi. Dalmatia Tower će dosegnuti punu visinu od 115 metara do kraja godine

22. listopada 2019. - 13:39
westgate

Već neko vrijeme je mirovalo gradilište najvećeg nebodera u Hrvatskoj, onoga pored upravne zgrade OTP banke na Kopilici, no kako nas obavještavaju investitori, uskoro će se opet zahuktati radovi.

- Početkom godine najavili smo novog glavnog izvođača radova – tvrtku LSG Group i sada su se napokon na gradilištu ostvarili uvjeti da navedena tvrtka u potpunosti preuzme koordinaciju svih radova na tornju – tvrdi Davor Pavlov, član Uprave tvrtke investitora "Westgate Tower".

Kako nam prenosi Laura Visković, glasnogovornica investitora, na brojne upite o stanju na gradilištu uskoro najvećeg objekta u Hrvatskoj, Davor Pavlov ovako odgovara:

- U skladu s terminskim planom i tehnologijom izgradnje, u tijeku su pripreme za drugu fazu izvođenja radova, a to su radovi na instalacijama i interijeru. U ovom trenutku kompletnu organizaciju gradilišta prilagođavamo navedenoj fazi, jer su trenutno aktivne grupe radova na konstrukciji i fasadi pri kraju. Također, u ovom trenutku kada objekt ima 25 od ukupnih 27 etaža, ostvarili su se i uvjeti da glavni izvođač radova, austrijska tvrtka LSG Grupa, u potpunosti preuzme koordinaciju svih radova na objektu.

Investitori podsjećaju kako se početkom godine dotadašnji izvođač radova Tehnika d.d. našao u poslovnim problemima te je ugovoren nastavak radova s međunarodnom tvrtkom LSG Group po principu 'ključ u ruke'.

- U međuvremenu je "Tehnika d.d.“ ušla u postupak predstečajne nagodbe, što je ovoj tvrtki omogućilo da nastave izvoditi radove na armirano betonskoj (AB) konstrukciji objekta do trenutka završetka tranzicije, odnosno preuzimanja kompletnog gradilišta od strane LSG Grupe.

- Na ovako složenim objektima tehnološke tranzicije ovog tipa nisu jednostavne i zahtijevaju određenu količinu vremena. Očekujemo da će tvrtka LSG Group u narednom periodu uspostaviti punu dinamiku radova i završiti objekt na obostrano zadovoljstvo i u zadanom roku- rekao je Pavlov.

Trenutno je sagrađeno 25 etaža i objekt je postigao visinu od 95 metara visine. Investitori očekuju da će tranzicija biti dovršena kroz par tjedana, te zaključuju da je realno očekivati da uskoro najviši objekt u državi, splitski "Dalmatia Tower“ sa svojih 6 podzemnih i 28 nadzemnih etaža, punu visinu od 115 metara dostigne do kraja ove godine.

- Bez obzira što su uslijed procesa preuzimanja gradilišta od strane LSG Grupe privremeno zaustavljeni radovi na konstrukciji, završetak izgradnje "Dalmatia Towera“ planiran je u drugoj polovici 2020. godine. Jako smo zadovoljni profesionalnim pristupom LSG Grupe, sigurni smo u njihovu stručnost i sposobnost završetka radova u zadanim rokovima – zaključio je Pavlov.

Dodajmo i da projekt financira Hrvatska banka za obnovu i razvitak – HBOR.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 00:54