StoryEditorOCM
SplitDALMATIA TOWER

Investitor: Teo Vojković nas blokira, prijavit ćemo ga inspekciji! Vojković: Što oni očekuju, sve se radi po zakonu!

Piše Sandi Vidulić
27. veljače 2023. - 12:02

Najviši neboder u Hrvatskoj “Dalmatia Tower” nalazi se u obnovi postupka za izdavanje izmjena i dopuna građevinske dozvole nakon što je prvo Grad odbio izdati dozvolu, a zatim je nadležno Ministarstvo poništilo rješenje Grada i vratilo predmet na ponovni postupak.

Investitor Josip Komar prozvao je pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Tea Vojkovića da blokira proces izdavanja dozvole.

– U ovom trenutku možemo primijetiti da Upravni odjel za urbanizam i izgradnju, na čelu s gospodinom Teom Vojkovićem, direktno krši Zakon o gradnji i drugostupanjsko Rješenje Ministarstva.

Primjerice, e-konferencija za potvrdu javnopravnih tijela trebala je biti otvorena 15. veljače 2023., s današnjim danom taj rok je prekoračen za devet dana.

Unatoč našim svakodnevnim pozivima i dopisima, nemamo nikakav odgovor od gradskih službi te ćemo uputiti podnesak inspekcijskom tijelu resornog Ministarstva. Resorno Ministarstvo utvrdilo je da je Upravni odjel za urbanizam i izgradnju na čelu s gospodinom Teom Vojkovićem pogrešno tumačio zakonske i podzakonske akte na štetu investitora.

Iz svega, dakle, iščitavamo pokušaj obračuna spomenutoga gospodina s projektom “Dalmatia Tower” iz nama nepoznatih razloga. Stoga pozivamo gradonačelnika Ivicu Puljka na dijalog i razum pošto je sada razvidno da određene strukture splitske Banovine, iz očito partikularnih interesa, razvoj našeg projekta žele usporiti – poručuje investitor.

image

Teo Vojković: Zar itko normalan može očekivati ili zahtijevati, uz sva prethodna iskustva s ovim investitorom, da se ovaj pregled dokumentacije smije i može obaviti površno i neprecizno

 

Božidar Vukičević/Cropix

Dobili smo odgovor i od Tea Vojkovića.

– Razlog za to je što, kao što vjerojatno znate, a to bi trebao znati i investitor, ja ne rješavam ovaj predmet (kao niti bilo koji drugi predmet izdavanja akata prostornog uređenja), pa da bih dao odgovor o detaljima postupka, moram o istome konzultirati službenu osobu koja je zadužena za predmet ili voditelja odsjeka – napominje Vojković i dodaje kako je to sukladno s odredbom Zakona o općem upravnom postupku čl. 9. – “načelo samostalnosti i slobodne ocjene dokaza”.

Naime, po tom članku, citira Vojković: “Službena osoba u javnopravnom tijelu samostalno utvrđuje činjenice i okolnosti u postupku te na temelju utvrđenih činjenica i okolnosti rješava upravnu stvar.

Koje će činjenice i okolnosti uzeti za dokazane, utvrđuje službena osoba slobodnom ocjenom, na temelju savjesne i brižljive ocjene svakog dokaza posebno i svih dokaza zajedno te na temelju rezultata cjelokupnog postupka”.

– Dakle, ne pročelnik, ne voditelj odsjeka, ne gradonačelnik ili zamjenik. Službena osoba, samostalno i slobodno. Bez pritiska. Ovo je princip postupanja na kojem ja, kao čelnik tijela, inzistiram i održavam ga koliko god je to u mojoj moći.

Naravno, kad službena osoba ima potrebu konzultacije, savjeta, mišljenja ili pomoći kod ocjene neke činjenice, to je našom unutrašnjom organizacijom osigurano, ali konačna odluka kako će se pojedini predmet riješiti je na službenoj osobi – objašnjava Vojković.

– Što se tiče konkretnog upita za rokove postupanja, nakon informacije koju sam dobio od službene osobe koja vodi predmet, mogu vam reći da mi u procesnom smislu ne kasnimo niti jedan jedini dan. Naime, nakon što smo postupili po uputi iz rješenja Ministarstva i proveli postupak utvrđivanja uvjeta javnopravnih tijela, investitor je 8. veljače 2023. dostavio nove glavne projekte.

To može biti rok od kojeg teče 60 dana u kojem roku trebamo donijeti rješenje. Naravno, ukoliko se utvrdi da je dostavljena dokumentacija uredna – napominje pročelnik i dodaje kako je postupak pregleda i utvrđivanja urednosti dokumentacije u tijeku, te će se sljedeća procesna radnja pokrenuti kad se obavi ovaj pregled.

image
Vojko Bašić/Cropix

– Zar itko normalan može očekivati ili zahtijevati, uz sva prethodna iskustva s ovim investitorom, da se ovaj pregled dokumentacije smije i može obaviti površno i neprecizno, u rokovima koje će postavljati taj i takav investitor? – nije Vojković ostao dužan Komaru.

– Na kraju, referentica ima i drugih zaduženja i drugih predmeta na kojima kontinuirano radi, ima obveza i prema drugim investitorima, koji imaju ista prava da njihovi predmeti budu rješavani u kontinuitetu procesnih radnji koje su u tijeku.

Predmet je u obradi i postupat će se u dinamici primjerenoj složenosti i značaju zahvata, sve sukladno Zakonu. Investitor ima pravo poduzeti sve pravne lijekove sukladno Zakonu – zaključuje Teo Vojković. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 21:04