StoryEditorOCM
Split‘dobit ćemo ptsp‘

Investitor splitske novogradnje doveo do ludila kupce stanova, slute zašto ih zavlači: ‘Znate što sad nudi? Nema šanse!‘

Piše Božidar Lončar
28. kolovoza 2023. - 09:26

Mukama vlasnika novoizgrađenih, no još neuseljenih stanova u Tršćanskoj ulici nakon više od godinu i pol dana trebao bi doći kraj. Ili ipak ne? Mnogo puta je do sada pisano, no od ulaska u stanara u svoje stanove još uvijek - ništa.

Ako pitate vlasnike, oni neće vjerovati dok god s ključevima u rukama ne zatvore vrata svog useljenog stana i metaforički zatvore jedno stresno razdoblje iza sebe. Rješavanje stambenog pitanja su "platili" živcima, ali i novcem. I to, navodno, "paprenim" cijenama od preko 4000 eura za metar kvadratni. A u stanove još nisu ušli.

Ono što vlasnike 38 neuseljenih stanova zbog čega su se dizali krediti, trošilla ušteđevina i prodavala „djedovina” može veseliti je kako su dvije zgrade investitora „Cestara” ishodile uporabnu dozvolu 14. lipnja. Zgrade izgrađene na mjestu upravne zgrade „Cestara” i okolne pustopoljine dovršene su početkom 2022. i od tada sve stoji na mjestu.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kupio stan, završio u renti

- Čekamo godinama, možemo još koji mjesec - smije se kupac jednog od stanova, premda mu do smijeha nije.

U cijelosti uplaćene kvadrature njegovog budućeg doma - odavno su opremljene. Vlasnik s kojim smo pričali kupio je namještaj, rađen po mjeri, smješten u skladištu. Trenutno plaća podstanarinu, najam skladišta, plaća kredit, ali od uloženog neće odustati.

"Cestar" mu nudi mogućnost povrata novca, no on ne želi. Postoji bojazan među vlasnicima kako bi danas cijena kvadrata mogla dosegnuti i vrtoglavih 6000 eura po kvadratu. A možda bi se zaradio i dvostruko veći iznos.

Čekati jedino i mogu. Investitor je uporabnu dozvolu zatražio još u listopadu 2021. Nakon toga je uslijedilo „prebacivanje loptice” između investitora i Upravnog djela za urbanizam i izgradnju oko toga tko odužuje cijeli proces. Investitor je pozvan 5. travnja 2022. dostaviti dokumentaciju koja je nedostajala. Kako to nije napravio, četvrtog kolovoza mu je odbijen zahtjev. "Cestar" se žalio resornom Ministarstvu.

Oni su vratili slučaj Upravnom odjelu 5. travnja, ali 2023. godine. Dokumentacija je dostavljena, no zgrada nije prošla tehnički pregled jer je "Cestar" probio gabarite u odnosu na glavni projekt. "Cestar" je imao 90 dana za riješiti taj problem. Upravni odjel za urbanizam i izgradnju je izdao uporabnu dozvolu 14. lipnja 2023.

image
Vojko Bašić/Cropix

Osoba s kojom smo razgovarali nam kaže kako ne zamjera više nikome ništa. Krivi su svi – od investitora preko građevinske inspekcije i Grada.

- Jednom kvadratura ne odgovara građevinskoj dozvoli, pa se oko toga lamentira godinama, pa onda odjednom odgovara i dobiva se uporabna dozvola, aj recite pravo, tko je tu lud – pitao je i sebe i nas.

Ključevi još nisu u rukama

Iz "Cestara" nam nisu odgovorili kada se planira useljenje niti jesu li više podijeljeni vlasnički listovi i ključevi.

- Zemljišno knjižnom odjelu Općinskog suda u Splitu ovo društvo predalo je Prijedlog i požurnicu za upis uknjižbe etažiranja te će ovaj Investitor po izvršenoj radnji upisa pristupiti radnjama potrebnim za useljenje kupaca stanova u stambenoj zgradi „Tršćanska“.

Što se čeka? Osoba s kojom smo razgovarali nije odgovorila na to pitanje:

- Mislim da ćemo kad jednom uselimo osjetiti pravi udar PTSP-a - uvjeren je.

Dugo čekaju vlasnici, a dugo se čekalo i na samu zgradu. Građevinska dozvola je izdana krajem 2013. i vrijedi na neograničen rok.

Prema projektu iz iste godine izgrađeno je 38 stanova i 61 parkirališno mjesto. Nekretninu čini podrum, suteren, prizemlje, četiri kata i nadgrađe. Stanovi su veličine od 40 do 100 kvadrata. Izgradnja je započela 2017., dok su radovi prijavljeni još 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:59