Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
SplitPovijesni iskorak

Investicija od 150 milijuna eura: Splitsko sveučilište širi se u Solin i Klis

Piše Diana Barbarić
29. studenog 2016. - 21:11

Dvogodišnji naporan rad, ali i izvrsna prezentacija projekata vrijednih više od 150 milijuna eura kojima bi Sveučilište u Splitu trebalo napraviti povijesni iskorak, oduševili su i ministarski dvojac Gabrijelu Žalac i prof. dr. Pavu Barišića, koji su u utorak sudjelovali na završnoj konferenciji "Nova infrastruktura za suradnju Sveučilišta u Splitu i gospodarstva u 21. stoljeću", održanoj u novoj "zgradi triju fakulteta" u Studentskom kampusu u Splitu.

Splitsko sveučilište, najavljeno je, sada definitivno čak i fizički izlazi izvan okvira Kampusa, pa i grada Splita, i penje se preko Solina sve do Klisa, te s druge strane do Žrnovnice.

Što se, pak, tiče pripremljenih projekata, rektor prof. dr. Šimun Anđelinović ističe kako su već prestali biti mrtvo slovo na papiru i tlapnja, nego su to konkretni projekti u fazi izvršnosti koji bi trebali otvoriti nova radna mjesta, pokrenuti nove tehnologije i tvrtke zasnovane na znanju, poboljšati studentski standard, privući strane studente, potaknuti gospodarski rast...

Novi prostor za Filozofski

– Ako u ovome uspijemo, Split i Dalmacija u idućih će pet godina potpuno drukčije izgledati. Pritom ćemo ustrajati na tome da Filozofski fakultet konačno dobije svoj prostor, te da udvostručimo smještajne kapacitete za studente – istaknuo je rektor i posebno zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću na tome što je razvoj Splitskog sveučilišta uvrstio u Vladin program.

Ustvrdio je i kako je Sveučilište u Splitu pravi motor razvoja Dalmacije budući da posjeduje znanstveno-istraživačke, kompetencijske i stručne sposobnosti da pokrene regiju iz dugogodišnje letargije i monokulture turizma.

Uslijedile su prezentacije već pripremljenih projekata. Najprije je prof. dr. Boris Trogrlić, dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, predstavio 11 milijuna eura vrijedan projekt pod nazivom "Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na FGAG do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji".

Među ostalim, predviđa adaptaciju i opremanje zgrade FGAG-a u Kampusu, koja bi dobila 10 suvremenih laboratorija, a jedan bi se laboratorij, i to hidrotehnički, izgradio u Žrnovnici. Gotovost projekta je potpuna i bageri bi se već mogli upaliti.

Sjajna budućnost

Slična je priča i s ''Funkcionalnom integracijom Sveučilišta u Splitu, Prirodoslovno-matematičkog, Pomorskog i Kemijsko-tehnološkog fakulteta kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u zgradi tri fakulteta", projektom vrijednim također 11 milijuna kuna.

Oba ova projekta financirana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj i jedino su spremno ulaganje u znanstveno-istraživačku opremu na području jadranske Hrvatske. To je postavljeno kao apsolutni prioritet za financiranje iz EU-ovih fondova za financiranje infrastrukturnih projekata u 2017. godini.

– Dobijemo li potrebna sredstva, pred nama bi bila sjajna budućnost – istaknula je prof. dr. Jasna Puizina, dekanica PMF-a.

Projekte Pomorskog fakulteta predstavio je dekan prof. dr. Nikola Račić, istaknuvši kako je Hrvatska na visokom četvrtom mjesto u EU-u po broju izdanih breveta za pomorske zapovjednike i časnike, a za novi iskorak dobro bi im došla potpora od 14,5 milijuna europskih kuna...

– Oduševljena sam srčanošću kojom su rektor, dekani i ostali djelatnici Splitskog sveučilišta pripremili ove projekte i prezentirali ih. Pokazali su se kao pravi projekt-menadžeri i svi ovi projekti mogu se zaista financirati iz europskih fondova. Bit ću vam na raspolaganju za sve što vam treba i nadam se da ćemo uskoro početi potpisivati prve ugovore – nije krila oduševljenje Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Štoviše, utješila je svoga kolegu prof. dr. Pavu Barišića, ministra znanosti i obrazovanja, koji se preplašio prevelikih financijskih izdataka za sve ove projekte.

– Istina je da proračun za znanost i obrazovanje u idućoj godini raste za 10 posto, ali ovo ne bismo mogli realizirati bez pomoći iz europskih fondova – istaknuo je Barišić, te najavio podršku svoga ministarstva.

Darovni ugovor

Nakon konferencije u Kampusu, rektor prof. dr. Šimun Anđelinović poveo je ministricu Gabrijelu Žalac, te pomoćnika ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. Srećka Tomasa i državnog tajnika Matka Glunčića u razgledanje buduće studentske zone u Solinu, na predjelu Klanac. Očekuje se da će najavljeni darovni ugovor između Sveučilišta i Grada Solina, kojim Solin ustupa Sveučilištu tamošnje zemljište, biti potpisan ubrzo nakon sjednice solinskoga Gradskog vijeća. Tamo bi trebala niknuti nova studentska zona u kojoj bi bio i smještaj za 700 studenata.

Delegacija je potom razgledala lokaciju budućeg studentskoga kampusa u Klisu, na predjelu Kurtovići Sjever, a potom su rektor Anđelinović i načelnik općine Klis Jakov Vetma potpisali ugovor o darivanju općinskog zemljišta Sveučilištu. Samo ovaj projekt vrijedan je oko 80 milijuna eura.

Najznačajniji projekti

1. Adaptacija i opremanje Građevinskog fakulteta, što uključuje i 10 novih laboratorija

2. Razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture na PMF-u, Pomorskom i Kemijsko-tehnološkom fakultetu

3. Nova studentska zona u Solinu za smještaj 700 studenata

4. Studentski kampus u Klisu

5. Sveučilišni poduzetnički inkubator za smještaj startup i spin-off kompanija diplomanata i nastavnog osoblja

#SVEUčILIšTE U SPLITU

Izdvojeno