StoryEditor
SplitIVANA BAKOVIĆ, RUŽICA JERKOVIĆ I MIA BELOBRAJDIĆ

Najbolji studenti Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti: Interdisciplinarnost je ono što me privuklo i oduševilo!

Piše Mila Puljiz/Universitas
29. lipnja 2022. - 20:34

Sa Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu dolaze nam Ivana Baković, Ružica Jerković i Mia Belobrajdić. Ivana i Mia studentice su druge godine diplomskog studija, a Mia je završila diplomski studij prošle godine. Njih tri su među najboljim studentima sa spomenutog odjela.

Ivana već ima diplomu s Ekonomskog fakultetu, ali odlučila je nastaviti svoje školovanje. Ružica nam je rekla da ju je kod ovog studija najviše privukla njegova interdisciplinarnost.

– Studij forenzike, uz ono osnovno, forenzičku balistiku, daktiloskopiju, kriminalističku i očevidnu tehniku, proučava i antropologiju čovjeka, sudsku medicinu, genetiku, prirodne znanosti, toksikologiju, te tehnička i prometna vještačenja. Interdisciplinarnost je ono što me baš privuklo i oduševilo – kazala je Ružica, koja je ove godine postala i majka.

– Paralelno sa studiranjem sam radila, dok nisam otišla na porodiljni dopust, te sada imam obveze i brige majčinstva. Za dobro usklađivanje obveza studija s drugim osobnim obvezama i slobodnim vremenom bitno je planiranje i dobra organizacija učenja i odlazaka na faks. Kampanjac se može biti, ali ne na "duge staze" – podijelila je Ružica.

Mia nam je kazala da se za forenziku odlučila jer voli istraživati.

– Volim istraživati i željela sam naučiti kako se svaki detalj (i onaj oku nevidljiv) može iskoristiti kao dokaz kako bi se otkrilo što se, kada i kako dogodilo te tko je to učinio – kazala nam je Mia, koju smo upitali i je li tijekom studiranja odrađivala kakvu praksu.

– Na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti postoji više laboratorija koji su izvrsno opremljeni i u kojima studenti odrađuju vježbe, a samim time i upoznaju s onim što ih čeka nakon završetka. Na drugoj godini studija odrađivala sam stručnu praksu u KBC-u Split, gdje sam se upoznala s radom u laboratoriju i raznima tehnikama koje se koriste u forenzične svrhe – kazala nam je Mia.

Ružica trenutačno odrađuje stručnu praksu u Službi za očevide i kriminalističku tehniku PU splitsko-dalmatinske, a Ivana je praksu obavila u BiH, u odjelu za računovodstvo u ŠGD-u Hercegbosanske šume d.o.o., gdje trenutačno odrađuje i pripravnički staž.

A što se tiče planova za budućnost, Ružica nam je rekla da bi njezin posao iz snova bio u Sektoru kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske ili možda jednoga dana u nekoj novootvorenoj suvremenoj forenzičnoj instituciji u Dalmaciji. Ivana ima želju polagati ispite za certificiranog računovođu i ovlaštenog revizora, možda jednog dana i za stalnog sudskog vještaka pa se nada da će nešto od toga postati njezin posao iz snova, dok je Mia već zaposlena u struci, a plan joj je neprekidno raditi na stjecanju novih znanja i vještina te pohađati razne edukacije i seminare iz forenzičnih znanosti i, nakon što stekne određeno iskustvo, upisati doktorski studij iz područja forenzične kemije ili biologije.

A poruka maturantima?

– Na studiju će ih dočekati odlična ekipa stručnih profesora, čiji pristup uvelike olakšava studiranje, vrlo konkretna predavanja i puno zanimljivih istraživanja. Također kao studenti imaju mogućnost sudjelovati u izradi znanstvenih radova, prisustvovati predavanjima koje održavaju stručnjaci iz raznih zemalja, prisustvovati brojnim međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima i još mnoga toga – dodala je Mia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 06:03