StoryEditorOCM
Splitprividno zatišje

Institut kreće u pošumljavanje, a gradska ustanova u restrukturiranje: u listopadu ćemo znati hoće li se na Marjanu sjeći još stabala

12. rujna 2019. - 11:55

Na Marjanu vlada prividno zatišje, ali u međuvremenu se priprema nova faza sanacije i obnove šume.

No, usporedno policija i Državno odvjetništvo (DORH) provode i izvide, čiji istražitelji ispituju (ne)zakonitosti sanacije park-šume od potkornjaka koju je vodio Krizni stožer Civilne zaštite i izvođačka tvrtka "Matima project" iz Delnica, u vlasništvu slovenskog poduzetnika. Također, provode se izvidi je li bilo kaznenog djela pustošenja šume.

Kako neslužbeno doznajemo iz DORH-a, dosadašnji rezultati, u koje spada i vještvo koje je podnio sudski vještak mr. Milan Arvay, kao osiguranje dokaza, uočili su da postoje nezakonitosti i da se radilo mimo pravila struke. Međutim, policija i tužiteljstvo ni pola godine nakon pokretanja izvida još nisu odlučili hoće li kazneno goniti odgovorne. Očekuje se da će stvari biti jasnije nakon skorašnjeg sastanka predstavnika policije, Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva te Državnog inspektorata.

U međuvremenu, nekima je pala sjekira u med, kao Hrvatskom šumarskom institutu (HŠI), koji je tijekom zadnjih nekoliko godina sklopio niz ugovora u vezi s Marjanom. Prema riječima Nenada Ružića, koordinatora Kriznog stožera, HŠI je nedavno uz pomoć drona snimio brojne slike aktualnog stanja u park-šumi, nakon čega će njihovi stručnjaci tijekom listopada odrediti je li potrebna nova faza sanacije.

– Ako bude potrebna sječa na nekim mjestima, na drugima se može paralelno početi s pošumljavanjem. Sve to kako bismo bili gotovi do ožujka, a ne da opet radimo preko ljeta – napominje Ružić.

Nacionalna šumarska ustanova angažirana je i za izradu elaborata pošumljavanja. No, to nije sve, koordinator Ružić kaže kako ih je Banovina angažirala da izrade i dokument o restrukturiranju Javne ustanove za upravljanje Marjanom kojim bi se odredila budućnost spomenute gradske institucije.

Kako je već objavljeno, vještvo mr. Arvayja utvrdilo je da je "napravljena šteta na šumskom zemljištu, suhozidima i podstojnom sloju grmlja i drugog raslinja te da se doznačavanje zaraženih stabala ne izvodi sukladno Zakonu o šumama". S druge strane, Ružić ističe kako sanacija još ne bi bila gotova da se u cijelosti poštovao Zakon o šumama i da je zbog toga proglašena elementarna opasnost.

– Da smo radili elaborate, provodili sve natječaje i ostalo, ne bismo do danas bili gotovi – napominje koordinator Kriznog stožera, kojeg smo upitali što je s njegovom izjavom, koju su mnogi sarkastično citirali na društvenim mrežama, kako će uklanjanje zaraženih stabala biti poput "branja cvijeća", odnosno da neće stradati okolna stabla.

– Ja sam to govorio na temelju nečega što sam čuo. Kad su mi ponudili žičaru, pitao sam što to znači. Rekli su mi da se uz takav način otpreme ispiljenih stabala najmanje oštećuje šuma – kaže nam Ružić.

Pitamo ga je li baš trebalo sve ispasti ovako, nisu li umjesto žičara korištene "vučnice", koje su povlačenjem balvana po zemlji ogulile vegetaciju na tlu. Naime, na taj način rada nedavno su upozorili iz Javne ustanove.

Ravnatelj Damir Grubšić uputio je dopis članovima Povjerenstva za Marjan u kojem tvrdi da su "radovi izvedeni metodom koja oštećuje tlo i pomladak". Čelnik gradske institucije naglasio je da su u pitanju "nominalne žičare", ali su po metodologiji upotrijebljene nepoželjne "šumske vučnice".

Zašto je korištena jeftinija i štetnija vučnica, ako je Grad na natječaju odabrao izvođača koji je dao ponudu da će koristiti – žičaru?

– Kao prvo, ne spominjite mi Javnu ustanovu, jer oni su opstruirali sve što su mogli tijekom sanacije. Što je žičara, a što je vučnica? Da se stabla izvlače bez dodirivanja, trebalo bi imati tornjeve od 50 metara. To nitko kod nas nema, u Hrvatskoj ne postoji žičara – uvjerava Ružić.

U cijeloj priči pomalo je nezapaženo prošla tvrtka "Stenavert", koja je obavljala nadzor i koja je imala ovlasti zaustaviti radove ako se uoči nešto nezakonito. Ta tvrtka iz nedalekog Kupjaka ima podružnicu u istoj Ulici Silvija Strahimira Kranjčevića u Delnicama gdje je registrirana i "Matima project".

U "Stenavertu", uz obrazloženje da ne žele istupati u javnosti, nisu nam htjeli odgovoriti na pitanje jesu li šumski radovi na Marjanu zakonito izvedeni te su nas uputili da se obratimo Gradu kao investitoru sanacije. No, koordinator Ružić tvrdi da još nisu dobili završno izvješće od nadzornika:

– Izvješće je u fazi izrade, mi ga možemo ili ne moramo prihvatiti. Na temelju toga obavit ćemo primopredaju. Nismo platili ni "Matimi" dok ne vidimo je li se radilo sukladno ugovoru.

Sukob interesa? 'Sjekači' borovine prijavili sudskog vještaka

Kako doznajemo od koordinatora Ružića, tvrtka "Matima project", kao stranka u postupku, pokrenula je osporavanje relevantnosti izvješća vještaka mr. Arvaya. Žele ga, izgleda, izbaciti iz igre zbog sukoba interesa, jer je u sanaciju park-šume bio uključen kao član Povjerenstva za Marjan, iz kojega je ubrzo istupio nezadovoljan radom tog tijela. Od mr. Arvaya smo pokušali doznati što piše u izvješću za DORH, ali nam je rekao da ne smije davati izjave za medije.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 21:00