StoryEditorOCM
SplitOPĆI KAOS

Inspektorat Puljka proziva za politiziranje i obmanjivanje javnosti: ‘Propisi su isti za sve, ako mu se ne sviđaju...‘

Piše SPLIT SD
21. ožujka 2023. - 14:35

Državni inspektorat priopćenjem se obratio medijima oko slučaja rekonstrukcije vodovodne mreže u Vili Dalmaciji, prilikom čega su utvrdili da se radovi odvijaju bez dozvole i kaznili osobno gradonačelnika Ivicu Puljka novčanim iznosom od 13 tisuća eura. 

Na početku priopćenja Državni je inspektorat naveo kako Puljkov istup kojim napada i ‘blati‘ te bez iznošenja relevantnih podataka i činjenica pokušava kompromitirati rad građevinskih inspektora te diskreditirati Državni inspektorat kao instituciju smatraju neprimjerenim.

Ponovili su, potom, povijest inspekcijskih nadzora koje su proveli nad objektom,  a što su nam već i prethodno dostavili. 

Državni inspektorat je reagirao temeljem predstavka o nepravilnostima u radovima kojega je zaprimio 31. siječnja 2023. Potom su, navode, izvršeni inspekcijski nadzori kojima je utvrđeno kako Grad Split izvodi radove bez dozvole. 

image
Mario Todorić/Cropix

- Inspekcijskim očevidom utvrđeno je kako investitor Grad Split izvodi građevinske radove rekonstrukcije postojećeg sustava vodoopskrbe, odvodnje i hidrantske mreže bez akta kojim se odobrava građenje.

Slijedom navedenoga obustavljeno je daljnje građenje postavljanjem posebnog službenog znaka ‘ZATVORENO GRADILIŠTE‘ te je pokrenut upravni inspekcijski postupak. Napominjemo kako je zapisnik preuzeo (bez primjedbi na isti) opunomoćenik Grada Splita, a punomoć je potpisao Puljak.

Kontrolom izvršenja rješenja utvrđen je nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta te je slijedom navedenoga građevinska inspekcija u skladu s Naputkom o načinu rada građevinske inspekcije izrekla novčanu kaznu kojima se izvršenika prisiljava na obustavu građenja.

Člankom 142. stavak 2. Zakona o općem upravnom postupku propisano je da se novčana kazna kojom se pravna osoba prisiljava na izvršenje, izriče rješenjem odgovornoj osobi te pravne osobe.

Sve navedene okolnosti odvijale su se u mandatu Puljka, Grad Split prijavio je gradilište 21. listopada 2021. godine, predstavka koja ukazuje na možebitne nepravilnosti je zaprimljena 31. siječnja 2022. godine, inspekcijski očevid obavljen je 10. veljače 2022. godine, 6. travnja 2022. godine doneseno je Rješenje o uklanjanju, 14. veljače 2023. godine utvrđen je nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta - navode u priopćenju Državnoga inspektorata. 

image
Josko Šupić/Cropix

Dalje su se referirali na Puljkovo komentiranje zakonskih propisa.

- Kao što smo već nekoliko puta navodili, još jednom ponavljamo, propisi u području gradnje su jasni te se na cijelom teritoriju Republike Hrvatske odnose na sve jednako, bez obzira na političko ili druga uvjerenje. Preuzimanjem dužnosti gradonačelnika Grada Splita, Puljak uz prava nužno treba preuzeti i odgovornost koju ta funkcija zahtjeva, a ne isto svoditi na politiziranje u kojem obmanjuje splitsku i hrvatsku javnost.

Uz to, Državni inspektorat je inspekcijsko tijelo koje utvrđuje činjenice inspekcijskim očevidom te postupa sukladno zakonskim propisima. Ako se Puljku neki zakonski propisi ‘ne sviđaju‘ (poput Zakona o općem upravnom postupku) može, kao i svi građani sudjelovati u e-savjetovanju, prilikom izmjena i dopuna Zakona, te dati svoj komentar - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 15:10