StoryEditorOCM
SplitZAŠTIĆENO PODRUČJE, MALO SUTRA

Inspekcija zaštite prirode ‘češlja‘ Ježinac, ali prirode na tom dijelu više nema - bageri su je uklonili prije nego je Županija zabranila radove

Piše Sandi Vidulić
12. srpnja 2021. - 17:03

Situacija s radovima na Ježincu se i dalje komplicira. Podsjetimo, riječ je o velikoj intervenciji u zaštićenom području.

Investitor je ogulio dio brda, a Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan je obustavila radove jer Županija nije dala odobrenje za njihovo izvođenje. Unatoč zabrani, radovi su nastavljeni do prije neki dan zbog čega je Javna ustanova zvala policiju.

Prošli put su nam iz Državnog inspektorata odgovorili da građevinska inspekcija nije našla razloga za pokretanje inspekcijskog postupka jer se gradnja potpornih zidova, staza i stubišta izvodi prema glavnom projektu. No, nakon što smo ponovili upit, doznali smo da se u postupak uključila inspekcija za zaštitu prirode.

Naime, Društvo Marjan je na svojim stranicama objavilo dokumentaciju iz koje se vidi kako je Upravni odjel za zaštitu okoliša, infrastrukturu, komunalne poslove i investicije Splitsko-dalmatinske županije 10. lipnja odbio kao neosnovan zahtjev investitorice Tereze Žderić (do koje nismo uspjeli doći) za izvođenje radova rekonstrukcije ogradnih i potpornih zidova. Upitali smo Državni inspektorat je li investitor smio pristupiti izvođenju radova bez izdanog rješenja.

U skladu s glavnim projektom

Iz Državnog inspektorata podsjećaju da je građevinska inspekcija utvrdila da investitor izvodi radove u skladu s glavnim projektom, sukladno pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. U odgovoru se, među ostalim, napominje kako je građevinskom inspektoru predočena i potvrda da je glavni projekt u skladu s propisima iz područja zaštite prirode, a koju je izdao navedeni županijski upravni odjel. No, iz Državnog inspektorata dodaju kako se u slučaj na Mejama uključila i druga inspekcija.

image
Devastacija zaštićenog područja - investitor je ogulio dio brda u uvali Ježinac
 
Vladimir Dugandžić/Cropix

– Kako je riječ o zaštićenom području, u inspekcijsko postupanje se uključila i inspekcija zaštite prirode. Sukladno utvrđenim činjenicama inspekcija zaštite prirode poduzet će zakonom propisane mjere – stoji u odgovoru koji smo dobili od Državnog inspektorata.

Vidjet ćemo što će o ovakvom zahvatu na području koje je u granicama park-šume Marjan reći inspekcija za zaštitu prirode. A prirode na tom dijelu Ježinca više nema. Nju su bageri uklonili prije negoli je 10. lipnja Županija odbila izdati dopuštenje za izvođenje radova. U "Slobodnoj" smo već 28. svibnja objavili fotografije koje su nam poslali užasnuti čitatelji, na kojima se već vidjelo da su bageri gotovo ogolili brdo. Dva tjedna kasnije kada je županijski Upravni odjel odbio riješiti zahtjev investitora bilo je još nekoliko grmova na parceli, kojih sada nema.

Nema odgovora konzervatora

Dodajmo da u roku od 15 dana nismo dobili odgovor od Ministarstva kulture i šefa splitskih konzervatora Radoslava Bužančića na pitanje izvode li se radovi u skladu s potvrdom koju su izdali, te jesu li poslali svoju inspekciju da to provjeri. U zemljišnim knjigama na z.k. čestici 8170 na kojoj se obavljaju radovi nije upisana zabilježba da se radi o kulturnom dobru.

Ovo nije prvi put da se ovakve stvari događaju i o ovom, nazovimo ih propustima konzervatora, već smo pisali. Zaštita je upisana na česticu kuće, ali ne i na dvorište i pomoćne zgrade gdje se izvode radovi. U rješenju kojim su Meje proglašene za kulturno-povijesnu cjelinu navedena je sudska čestica 8170, ali njezina zaštita nije upisana u vlasnički list.

image
Devastacija zaštićenog područja - investitor je ogulio dio brda u uvali Ježinac
 
Vladimir Dugandžić/Cropix

O ovakvim slučajevima prije koju godinu pitali smo odvjetnika Tonija Vukičevića, ​koji nam je kazao da bi se vlasnik mogao pozivati na Zakon o vlasničkim pravima i povjerenje u zemljišne knjige. Slična stvar je i sa česticom u vlasništvu sestara karmelićanki, također na zaštićenim Mejama, koje su podnijele zahtjev za izmjene GUP-a kako bi gradile hotel na svojoj parceli, na kojoj također nije upisana zaštita.

Kad smo prije koju godinu pitali Ministarstvo kulture o tome, oni su izjavili kako ima puno parcela na Marjanu, pa da su moguće greške. A kad smo ih upitali hoće li dopuniti rješenja o zaštiti, ispalo je da ne namjeravaju. Netko bi se upitao zašto. Možda su ovakvi slučajevi odgovor.

Marinić podnio kaznenu prijavu

Srđan Marinić, predsjednik društva Marjan, kazao je za medije kako je podnio kaznene prijave za zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave protiv Upravnog odjela za prostorno planiranje grada Splita i Konzervatorskog odjela jer ih smatra odgovornima za devastaciju u uvali Ježinac.

Tvrdi da Upravni odjel osebujno tumači GUP, jer je zona u zaštitnom i pejzažnom zelenilu Z6, a da su konzervatori napisali da se područje nalazi u Zoni B zaštite, dok Marinić tvrdi kako je riječ o Zoni A, najstrože zaštite gdje se ovakvi zahvati ne bi smjeli izvoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 20:19