Splituredno bespravno

Inspekcija: Mul na Obojenoj se ne mora rušiti!; Jenki: Briga me, srušit ću ga! I druga dva isto

Piše Sandi Vidulić
14. studeni 2017. - 18:16
sunce_split4-201015

Dragan Jurišić Jenki u ponedjeljak je počeo s rušenjem nekoliko nelegalnih objekata u sklopu "Obojene svjetlosti" u uvali Ježinac, na plaži koju je držao u posjedu oko dva desetljeća. Krenuo je od skladišta, prvo je skinuo trstiku, da bi uklonio željeznu konstrukciju. Nešto nakon podneva bager je počeo rušiti drveni objekt na punti mula, koji je ubrzo sravnjen sa zemljom. Nakon njega na red je došao manji objekt s limenim pokrovom pokraj mula.

Prije nego što je krenuo u rušenje, Jenki je tog jutra imao zadnji pokušaj da uvjeri građevinske inspektore u svoju priču. Oni su izišli na teren osigurani s desetak policajaca i nisu popustili argumentima Jenkija i njegova odvjetnika.

– Bilo je sportski od vas što ste nas pokušali uvjeriti, ali rušit će se sve što nije legalno. Imate rok do petka da uklonite sve objekte, osim dijela Obojene koji je zakonito izgrađen jer ima dozvolu još iz 1984. – zaključio je inspektor.
– Mora li baš sve biti gotovo do petka? Što ako ostane koja vida? – Jenki je pokušavao dobiti na vremenu.
– Imate rok do petka, kako ćete to napraviti, ovisi o vama. Na Žnjanu smo također davali rokove, a ako nisu ispoštovali, onda smo preuzimali uklanjanje – nije popuštao inspektor.

Kad su pregovori bili gotovi, pitali smo inspekciju mora li se ukloniti veliki mul, što je Jenki dramatično najavljivao.

Fanitina prijetnja

Neslužbeno nam je odgovoreno da mul nije predviđen za uklanjanje.

Jenki i njegova supruga Fanita Jurišić, na koju glasi tvrtka "Affectus", priznaju da su nelegalno gradili, ali smatraju da se iza postupanja inspekcije kriju zadnje namjere.– Sedamnaest godina nakon izdanog rješenja Građevinska inspekcija ne priznaje zastaru. Ne priznaju da treba rušiti mul, iako su 2000. izdali rješenje da ga se ukloni. Selektivno provode zakone, očito u interesu onih koji nas žele ukloniti. To će se vidjeti kad netko drugi preuzme prostor i na njega se ne bude moglo slobodno pristupiti, kao do sada. To ne treba čuditi, jer vidimo da gradonačelnik dogovara kockarnice na Žnjanu. Dakle, ne ruši se da bi građanima bilo bolje – kaže Fanita.

Uredno bespravno

Jenki kaže da nema rješenje o rušenju, osim onoga iz 2000., a da se ono ne odnosi na sporne objekte.

– Uredno sam bespravno sagradio tri mula, na Obojenoj, Trsteniku i Kašteletu. I sve ću ih srušiti – ne odustaje od najava koje je davao našim novinama.Zanimljivo je da su građevinski inspektori istog jutra kad su neumoljivo odredili što se i do kada treba srušiti uzeli metar u ruke i počeli mjeriti površinu tih bespravnih objekata, kao da nisu imali vremena to obaviti ranije. Dok su ih policajci čuvali, inspektori su okolo hodali s metrom i objekte za koje su prethodno naložili da se ruše.

Osim objekta na punti mula, građevine uz mul te skladišta i pozornice ispod klifa, rušit će se i dio ugostiteljskog objekta "Obojene svjetlosti" koji je Jenki proširio u odnosu na građevinsku dozvolu iz 1984. godine.

Spomenimo da je Grad Split vlasnik katastarske čestice od 38 četvornih metara na lokaciji gdje se nalazi ugostiteljski objekt "Obojena svjetlost". Riječ je o manjoj površini od one koja je izgrađena. To će se promijeniti kad se ukloni bespravni dio objekta.