StoryEditor
Splitnakon pola stoljeća

Inoslav Bešker u 'Zlatnim vratima' govorio o 1968. godini: Vijetnamski rat je promijenio i Hrvate

12. ožujka 2018. - 23:56

Kinoteka "Zlatna vrata" tijekom 2018. obilježava pola stoljeća od slavne 1968., za koju mnogi tvrde kako je godina koja je obilježila cijelo prošlo stoljeće.

Uoči projekcije filma "Jagode i krv", koji prati studentske prosvjede i bijeg mladih Amerikanaca u druge države kako bi izbjegli novačenje u Vijetnamski rat, kratak osvrt dao je novinar i profesor Inoslav Bešker. Kako se čulo u najavi, on je ne samo akter vremena, nego je i sam sudjelovao u tadašnjim demonstracijama.


– Vijetnamski rat, na kojeg se referira ovaj film, bio je jedan od ključnih događaja tih godina, koji je u krajnjoj liniji rezultirao i dosta žestokim prosvjedima u Zagrebu i kasnije u Beogradu. U ovim krajevima poslužio je kao jedan od kanalizatora onog što će se u Hrvatskoj događati nekoliko godina poslije. Studirao sam u Italiji u to vrijeme, i bio svjedok usporavanja socijalne države. Studenti su se suočili s tim da odlazak na fakultet više ne jamči zaposlenje. Meni je to tada bilo strašno, da ljudi moraju ići vani, da u zemlji radnika i seljaka ne mogu osigurati sebi egzistenciju koja bi bila bolja od veranja po bauštelu u Njemačkoj – kazao je uoči filma Bešker, te dodao:

– Amerikanci su sebi nakon poraza u Vijetnamu mogli jedino potvrditi onu od prije poznatu, da se ne može dobiti rat protiv naroda. A drugo, "zabetonirali" su režim koji u suprotnom teško da bi opstao do dana današnjeg. Prošlost se može različito interpretirati, ali se ne može mijenjati. Osim ako čovjek koji to želi nema u rukama kurikularnu reformu, pa da promijeni sve udžbenike – zaključio je Inoslav Bešker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 22:08