StoryEditorOCM
Splitpoštovati struku

Inicijativa JavnoST uputila Banovini prijedlog za uređenje plaže Kaštelet

Piše PSD
11. prosinca 2017. - 10:22

Splitske udruge okupljene u inicijativu JavnoST (AAA, DAS, Društvo Marjan, Get, GIST, HULU, Kvart, Teserakt) uputile su Gradu Splitu prijedlog za buduće uređenje plaže Kaštelet.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

povodom početka uvođenja komunalnog reda na području Grada Splita, napose uklanjanja nezakonito izgrađenih građevina s plaže Kaštelet, predlažemo daljnje postupanje u cilju uređenja spomenute plaže.

Uzimajući u obzir da se plaža nalazi unutar zaštićenog dijela prirode Park šume Marjan i unutar Kulturno-povijesne cjeline Meje u kojoj je zabranjena izgradnja novih građevina, predlažemo, sukladno članku 72. GUP-a Splita (Sl. glasnik Grada Splita 1/06, 15/07, 3/08, 3/12, 32/13, 52/13, 41/14), raspisivanje urbanističko - arhitektonskog natječaja za uređenje i urbano opremanje plaže Kaštelet.

Za područje obuhvata natječaja člankom 72. GUP-a, predviđeno je:,

- na nasutom dijelu omogućava se održavanje šljunčanog nasipa na obalnoj liniji, uređenje platoa sadnjom visoke vegetacije, uređenje pješačkih, sunčališnih i rekreacijskih površina, te postavljanje tuševa i kabina za presvlačenje, garderoba i sanitarnih čvorova.

Cilj natječaja je dobivanje idejnog rješenja kojim će se cjelovito sagledati područje plaže Kaštelet. Rješenje bi trebalo sadržavati:

- rekonstrukciju zakonito izgrađenog objekta površine 38 m2 
- dizajn i poziciju još jednog ugostiteljskog objekta površine do 12 m2 s     pripadajućim terasama, sanitarnim čvorovima i kabinama za presvlačenje;
- krajobrazno uređenje cjelokupnog obuhvata;
- urbanu oprema (klupe, koševi za smeće, rasvjetna tijela i sl.);
- obradu završnih ploha terena;
- rješenje pješačkog i biciklističkog prometa te prometa vozila u kretanju i     mirovanju.

Također, predlažemo da se po uzoru na anketu za uređenje žnjanske plaže provede anketa i za Kaštelet. Anketa bi, osim dobivanja povratne informacije kakvu plažu građani žele, poslužila i za upoznavanje građana s posebnim mjerama zaštite koje vrijede za to područje.

Predloženi pristup koji uključuje javnost, poštuje pravila struke i zakonske odredbe je najsigurniji model po kojem se mogu rješavati nagomilani problemi u Gradu. S nestrpljenjem očekujemo nastavak započetog uvođenja reda, u čemu su udruge okupljene u inicijativu JavnoST spremne pružiti aktivnu potporu.

Za ovaj slučaj aktivnu potporu možemo dati kroz volonterski tim Društva arhitekata Splita koji može izraditi stručne natječajne podloge kao donaciju Gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 14:12