StoryEditorOCM
Splitsveučilišni profesor i povjesničar

IN MEMORIAM Antun Cvitanić: Otišao je najbolji

Piše PSD.
24. rujna 2010. - 09:49
Preminuo je Antun Cvitanić, zadnji vojnik stare garde velikih hrvatskih znanstvenika povijesti države i prava. Jedan od najboljih sveučilišnih profesora među nama koji smo predavali na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Splitu. Humanist i nepokolebljivi demokrat. Erudit.

Obrazovao je i odgojio tisuće pravnika. Objavio je sjajne znanstvene spise, posebice analize i hrvatske prijevode statuta srednjovjekovnih dalmatinskih gradova i otočnih sredina Splita, Brača, Hvara, Lastova, Dubrovnika. Zbog toga mu je, među ostalim, dodijeljeno zvanje profesora emeritusa.

Ukratko: ostavio nas je zauvijek i silno rastužio znameniti hrvatski povjesničar. Bio je čovjek koji zna. Pravnik enciklopedist. Govorio je i pisao latinski, francuski, talijanski, poznavao grčki, služio se engleskim.

A imponirao je prije svega svojom čestitošću, tolerancijom, mirnoćom, onim finim osjećajem poštovanja čovjeka, prije svega svojih studenata, koji imaju samo velikani srca i uma. Bio je meštar povijesti i njezin stvaralac tijekom Drugoga svjetskog rata. I ženerozan šarmer, duhovit pričalac i veoma drag sugovornik. Bok, Stari!

Davorin Rudolf

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 14:40