StoryEditor
Splittraje do 30. lipnja

Imate još dva dana da u Sveučilišnoj galeriji pogledate izložbu ART&tektura fotografa Zorana Alajbega, ali i Međunarodnu izložba grafika i umjetničkih knjiga – GraficaRi

Piše split sd
28. lipnja 2022. - 20:29

U prizemlju Galerije imate priliku do 30. lipnja razgledati izložbu ART&tektura fotografa Zorana Alajbega, dok na prvom katu Galerije traje Međunarodna izložba grafika i umjetničkih knjiga – GraficaRi.

Međunarodna izložba grafika i knjiga umjetnika  - GraficaRi otvorena je u četvrtak, 23. lipnja u Sveučilišnoj galeriji, a riječ je nastavku umjetničke suradnje s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Katedre za grafiku.

Nakon uspješnog predstavljanja u gradu domaćina Rijeci, izložba u Split donosi bogat prikaz najboljih likovnih ostvarenja studenata i mladih umjetnika u području suvremene grafike u Hrvatskoj i inozemstvu. Ova natječajna međunarodna izložba nastala je s namjerom povezivanja studenata, mladih grafičara, bivših studenata Akademije (Alumnija) iz Hrvatske i inozemstva, a natječaj i izložba pokrenuti su inicijativom triju grafičarki, Ivane Bajcer i Dajane Radoš - asistentica na Katedri za grafiku na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i umjetnice Sunčane Simichen, u organizaciji Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke uz potporu Sveučilišta u Rijeci i Primorsko – goranske županije.

Na otvorenju izložbe Dajana Radoš istaknula je da je na natječaj došlo čak 650 radova različitih tehnika i umjetničkih knjiga, od čega je odabrano 111 od čega je pola studentskih,a pola radova mladih umjetnika. Na izložbi sudjeluju umjetnici iz 30 zemalja.

image
gordana alfirevic

Ivana Bajcer istaknula je da je bila velika čast imati priliku birati između svih tih radova, ali da im je ovaj natječaj i otkrio neke inovativne pristupe poznatim tehnikama i naučio ih nešto novo. Zahvalila se umjetnicima koji izlažu te Sveučilišnoj galeriji u Splitu i njenoj voditeljici Heleni Trze Jakelić na fantastičnoj organizaciji.

Dekan Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Edvin Dragičević, otvorio je izložbu pri tome iskazavši veliko zadovoljstvo što splitska publika ima priliku vidjeti ovaj grafički dragulj uz nadu je je ovo tek početak duge i plododnosne suradnje.

Izložba ostaje otvorena do 15.7.2022., a može se razgledati od ponedjeljka do petka u radnom vremenu od 9 do 12 i od 17 do 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2022 23:13