StoryEditor
SplitBIG BROTHER

Ilegalne trgovine i nereda je nikad više, kakve koristi od videonadzora vrijednoga 1,7 milijuna kuna u centru Splita? Dobili smo podatke od Grada i policije pa procijenite

14. listopada 2021. - 14:40

U svibnju prošle godine na 13 lokacija u staroj gradskoj jezgri postavljene su nadzorne kamere kako bi se povećala sigurnost građana i posjetitelja, ali i kao pomoć u suzbijanju kriminala.

Riječ je o projektu vrijednom oko milijun i sedamsto tisuća kuna, a mi smo odlučili provjeriti koliko je sustav videonadzora u godinu dana pomogao u otkrivanju počinitelja kaznenih djela i sprječavanju prekršaja na javnim površinama. Na provjeru su nas ponukali građani koji su se i sami pitali imaju li kamere svrhe.

- Ilegalne trgovine i nereda ovo ljeto nikad više. Pompozno su najavljene kamere, a ne znam gledali li tko to. Noći na Peristilu u srcu sezone bile su nemoguće. Pijani stranci bi donosili zvučnike i dernečili cijelu noć, ma jednostavno kaos - pojadala nam se stanovnica stare gradske jezgre.Vjerujemo da je sada situacija s dernečenjem nešto bolja, naprosto zato što je zahladilo i turista je manje, ali sudeći po policijskom biltenu kriminala ne manjka. 

Koliko policiji i gradskim službama pomažu skupo plaćene kamere na javnim površinama? Valja istaknuti kako se sve snimke pohranjuju u posebnoj opremljenoj prostoriji u sklopu zgrade Gradske uprave (CDS-tehnička soba).

- Snimke nadzornih kamera dostavljaju se Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, na njihov zahtjev, putem tvrtke "Electronic security" s kojom Grad Split ima sklopljen Ugovor o održavanju sustava tehničke zaštite javnih površina grada Splita.

Tijekom 2021. godine PU splitsko-dalmatinskoj, radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja, dostavljeno je 40 snimaka nadzornih kamera - odgovorili su nam iz Grada Splita.

image
Jakov Prkić/Cropix

Koliko snimke videonadzora pomažu u obavljanju njihovog posla, pitali smo PU splitsko-dalmatinsku, gdje su nam objasnili kako izuzimaju video zapise ako je to potrebno radi rasvjetljavanja i dokazivanja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, posebno onih s elementima nasilja i imovinskih kaznenih djela.

- U dosadašnjem vremenu korištenja imali smo brojne situacije kada se upravo pregledom zapisa razriješilo kazneno djelo, odnosno došlo do počinitelja ili bi se utvrdilo drugačije činjenično stanje od onoga koje bi osoba prijavila.

Tipičan primjer je slučaj kada smo nakon počinjenja kaznenog djela provale u trgovinu u Splitu praćenjem kretanja počinitelja i operativnim prepoznavanjem, osobu identificirali, a potom pronašli i u konačnici prijavili zbog počinjenja - navode nam iz PU splitsko-dalmatinske jedan od slučaja kada su kamere na javnim površinama bile od velike pomoći.

Ističu kako postojanje videonadzora na nekom području pruža mogućnost da se pregledom snimki brže utvrde činjenice vezane uz određeni događaj, identificiraju sudionici, a u konačnici i da se uspješno okonča prikupljanje dokaza i dovršetak istraživanja.

- Videonadzor kao jedno od sredstava zaštite sigurno ima svoje preventivne učinke u smislu smanjenja broja kaznenih djela i prekršaja na javnim mjestima kao što je odvraćanje potencijalnih počinitelja od njihove namjere protupravnog ponašanja te posljedično jačanja osjećaja sigurnosti građana.

Također, važan je zbog saniranja stanja koja generiraju nesigurnost i pogoduju kažnjivom ponašaju. Prilikom obavljanja policijskih poslova, posebno nadzora javnih površina, videonadzor ima i širi aspekt korištenja primjerice kod javnih okupljanja i priredbi - odgovorili su nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Stara gradska jezgra pokrivena je s 13 kamera

Kamere su postavljenje na ukupno 13 lokacija u centru Splita: Trumbićeva obala (Matejuška), Trumbićeva obala (ispred crkve sv. Frane), Marmontova ulica (prema Tončićevoj ulici), Trg Gaje Bulata (ispred kazališta), Ulica Kralja Tomislava (ispred ljekarne), Ulica Kralja Tomislava (ispred kavane Semafor), Ulica Kralja Tomislava (ispred Galerije umjetnina), Zlatna vrata i spomenik Grgur Ninski, Hrvojeva ulica (pogled na Štrosmajerov park), Peristil, Riva (ulaz u Dioklecijanove podrume), Riva (spomenik dr. Franji Tuđmanu) i Narodni trg.

item - id = 1134992
related id = 0 -> 1134960
related id = 1 -> 1134922
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2021 16:02