StoryEditor
SplitZA LIPŠU DALMACIJU

Igralište na Pujankama dobilo novo ruho, a Torcida je prekrasnim muralom dala svoj dirljiv pečat

Piše Andrea Topić
15. lipnja 2019. - 20:58

Tko je subotnju kavu na Rivi zamijenio s radovima popravljanja igrališta na Pujankama, nije požalio. Prizor je bio spektakularan. Nakon više desetljeća, taj prostor doživio je ozbiljnu renovaciju, a sve zahvaljujući Radio Dalmaciji i HEP-u. Zasukali su rukave i popravljali branke, koševe, financirali tobogane i ljulje, kupili nove klupe, ploču za crtanje, oslikali zidove, ukratko, napravili sve ono što je trebao biti posao Grada Splita i brojnih njegovih službi.

Možda ih ova akcija inspirira. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara primijetio je da su Radio Dalmacija i HEP "napravili pravu stvar".

– Prepoznali smo to od početka. Veselje mnogobrojne djece potvrda je da su na pravom putu – kazao je.

Nije trebalo zapitkivati na tisuće mališana, stanara okolnih zgrada, jesu li sretni zbog ove akcije. Osmijesi na razdraganim licima sve su kazivali.

Dodavali su se loptom unutar nogometnog terena omeđenog muralom Olivera Dragojevića i Jurice Jerkovića, koji je oslikala Torcida. Podno zida, programska direktorica Silvija Željeznak pituravala je gume oko stabala u koje će se zabijati balun, a izvan friško ocrtanih linija Joško Bonaći i Rade Županović neumorno su, uvježbanim pokretima, meli krhotine razbijenih boca i prašine.

Tea Barać dotjerivala je okoliš vrtuljka i ljuljački s kojih se upravo skidao celofan, a audio producent Dino Siriščević dokumentirao je akciju. Stanari su s balkona gledali što se dolje događa te se spuštali kako bi dali ruke – sve uz osmijeh i najbolju glazbu. Pristizali su i slavni gosti, pjevači i sportaši. Voditelji bi ostavljali metle i uzimali mikrofon u ruke. Išlo se uživo. Najavili su i dolazak pionira Hajduka, Giuliana i grupe "Dalmatino".

Dok su sestre Zaninović s Bonaćijem komentirale kako je prekrasno vidjeti djecu na igralištu, izvan kauča, mi smo zaustavili Sinišu Garbina.

– Akcija je krenula iz ljubavi, iz dišpeta. Ljubav prema dici, da in napravimo nešto lipo, a dišpet radi uništenih parkića, slomljenih koševa i probijenih branki. Osjećamo odgovornost da najmlađima bude "Lipša Dalmacija". Da se vrate u park, da nisu svi na tabletu, mobitelu... – kaže Garbin, ponosno gledajući ka igralištima. Bilo je, veli, jako puno prijava na natječaj, slušatelji su slali fotografije uništenih igrališta, ali bit će prilike da se i ona srede.

Akcija na Pujankama je samo početak projekta "Za lipšu Dalmaciju".

#SPLIT#PUJANKE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 20:53