StoryEditor
SplitDIREKTOR PROPALog 'sapora'

Igor Sapunar: Nije Željko Kerum mene ni u što uvalio. Nisam sretan kao jamac, ali spavam poput bebe; Pitali smo ga gdje je otišlo tih 50 milijuna kuna

Piše Tanja Gattin
12. travnja 2019. - 09:37

Iako je Igor Sapunar jamac za 50 milijuna kuna "teški" kredit kojeg je 2010. od Kreditne banke Zagreb (KBZ) dobila njegova tvrtka "Sapor", koji je bio glavni izvođač radova na hotelu "Marjan", pri čemu nije vratila niti jednu ratu, taj nećak Željka Keruma kaže.

– Nisam presretan što sam dao svoje osobne zadužnice, ali spavam kao beba.

Sapunar objašnjava kako je to "samo jedan od instrumenata osiguranja, jer je taj kredit osiguran i hipotekom na hotelskom aneksu".

– Moje jamstvo je za sada u nekom stand-by aranžmanu. Hoće li ono biti aktivirano ovisit će o tome za koji iznos će "Marjan" biti prodan – dodaje direktor danas propale tvrtke.

Kako smo ranije pisali, KBZ-ovu hipoteku preuzela je tvrtka "Adria resort" koja je dio rovinjske "Adris grupe", najozbiljnijeg kandidata za kupnju nedovršenog visokokategornika na Zapadnoj obali. Također, nedavno izvješće stečajne upraviteljice nekadašnjeg trgovačkog lanca "Kerum", koji je propao jer je bio jamac za nevraćene kredite austrijskoj Hypo banci za obnovu hotela, otkriva da je "Adria resort" otkupio i te tražbine.

– Isto tako je i Željko Kerum jamac, ali za kredit Hypo banke čija je hipoteka upisana na stari dio "Marjana". No, ni on ni ja nismo blokirani niti ćemo biti. Zar mislite da je nekoga briga za Željka Keruma i Igora Sapunara. "Adris" je te tražbine, odnosno hipoteke na turističkom objektu kupio da bi preuzeo taj hotel – kaže nećak bivšeg poteštata.

Ipak, Kerum je u kredit Hypo banke sam sebe uvalio, a obveza vraćanja duga KBZ-u visi nad glavom njegova nećaka.

– Nije Željko Kerum mene ni u što uvalio. Svjesno sam potpisao jamstvo za 50 milijuna kuna kredita, jer sam bio vlasnik i direktor tvrtke "Sapor". To je standardna poslovna stvar da direktor odgovara za vraćanje kredita svoje firme. Naša osobna jamstva govore da smo vjerovali u projekt hotela "Marjan" i da smo pokušavali sve da se on i završi - ističe naš sugovornik.

No, gdje je otišlo tih 50 milijuna kuna koje će "Adris" naplatiti od prodaje hotelskog aneksa? Bivši stečajni upravitelj "Sapora", ali hotelijerskog poduzeća "Adriatic" koje je vlasnik "Marjan", na jednom od ročišta rekao je da se radilo o nenamjenskom kreditu.

– Od tog novca smo platili podizvođače na hotelu. "Adriatic" je za radove platio još 100 milijuna kuna, te je ostao dužan 112 milijuna kuna. Tako su se neki podizvođači u potpunosti naplatili, a neki ne – objašnjava Sapunar.

No, vještva koja je naručio bivši stečajni upravitelj pokazala su da je vrijednost obavljenih radova znatno manja nego što ih je "Adriatic" prikazivao u poslovnim izvješćima:

– Predao sam drugo vještvo koje demantira te navode. Sve to mi se više gadi, od toga sam digao ruke.

Obrt "Jelavić" je prijavio Trgovačkom sudu da je morao hotel "Marjan" teretiti za radove izvedene jedom gradskom vrtiću u vrijeme kada je Kerum bio gradonačelnik.

– Ne znam ništa o tome i ne mogu to komentirati – tvrdi Sapunar.

"Saporova" imovina bila je Kerumova vila na Mejama koja je u svibnju 2011. godine prodana njegovoj supruzi Fani. U kupoprodajnom ugovoru piše da se kao vlasnica može upisati odmah, a cijenu od 965.000 eura platiti nakon šest mjeseci.

– Naravno da je sve to bilo uredno plaćeno – kaže nećak.

Gdje išao novac od atraktivnog objekta?

– Vjerojatno za plaćanje kooperanata. Hotel "Marjan" je došao do 85 posto izgrađenosti. Trebalo je možda još desetak milijuna eura za završetak radova, ali Hypo banka nije odborila reprogram kredita jer taj projekt više nije htjela financirati. I to je propalo. Najveći gubitnik u tom poslu su trgovački lanac "Kerum" koji je propao kao sudužnik za kredit Hypo banci, te Željko Kerum kao njegov vlasnik.

 

#ŽELJKO KERUM#IGOR SAPUNAR

Izdvojeno

04. srpanj 2020 06:54