StoryEditor
SplitJAKA KONKURENCIJA

Iako svi gradonačelnici navijaju da se Zračna luka Split zove po sv. Jeronimu Dalmatincu, o tome će odlučiti posebno savjetodavno tijelo

1. travnja 2021. - 15:06

Nazire se kraj raspravi o imenu zračne luke u Kaštelima, i to zahvaljujući Sv Jeronimu Dalmatincu koji je suvlasnike jutros okupio za istim stolom.

Na poziv splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, koji se zauzeo za imenovanje luke njegovim imenom, za stol su u Županiji uz njega i pročelnike Davora Pavića te Mariju Čizmić sjeli gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, njegov kaštelanski kolega Denis Ivanović, te trogirski Ante Bilić, kao i Josip Marković, predsjednik uprave Zračne luke Split, te njen direktor Lukša Novak.

image
Splitsko-dalmatinska županija

Zaključak sastanka je, kako doznajemo od pročelnika Pavića, osnivanje posebnog savjetodavnog tijela sastavljenog od eminentnih imena, koje će birati suvlasnici luke, a čiji će zadatak biti izbor između velikana koje se razmatra počastiti imenovanjem ove značajne međunarodne institucije s kojom se većina naših gosti prvom susretne.

Prema riječima direktora Novaka, jutrošnji je sastanak bio konstruktivan jer su se razmatrala sva predložena imena; Ivan Pavao II, Ivan Meštrović, Faust Vrančić i spomenuti sv. Jere Dalmatinac, pa članove savjeta čeka, kaže, ozbiljan zadatak, pogotovo stoga što se uz izbor veže i činjenica da Zračna luka već ima svog sveca zaštitnika.

- Na području luke se već nalazi crkvica sv. Bartula, koja pripada župi Kaštel Štafilića, a koji je bio jedan od Isusovih apostola i na čiju svetkovinu 24. kolovoza, luka već tradicionalno slavi i svoj dan. Tako da se i taj detalj mora uzeti u obzir kod donošenja odluke - smatra direktor Novak.

image
Splitsko-dalmatinska županija

Da je riječ o najreprezentativnijem objektu u našoj županiji istaknuo je Josip Marković, predsjednik uprave Zračne luke, koji je pozdravio županovu inicijativu, dodavši kako će u konačnici podržati odluku većine.

Ne htjevši otkriti svog favorita trogirski gradonačelnik Ante Bilić, kazao je kako su svi prijedlozi dobri, pa tako i onaj župana Bobana, "jer je sv. Jere ime svjetskih razmjera, ali treba vidjeti što će reći vijeće", a bez favorita odluku savjetodavnog tijela čeka i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Iako je svojevremeno s funkcije ravnatelja Muzeja Ivana Meštrovića, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara predložio ime tog prepoznatog kipara svjetskog glasa, danas se, kaže, skloniji prikloniti županovoj inicijativi.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Vjerujem da bi ime sv Jere doprinijelo prepoznatljivosti Splita kao središta Dalmacije. Jer svi za njega znaju, ali ne znaju uvijek i da je Dalmatinac. Naša zračna luka, kao najistaknutija međunarodna institucija zaslužuje jedno tako veliko ime - mišljenja je gradonačelnik Opara.

- Ako i svjetske agencije sv. Jeronima Dalmatinca svrstavaju među 100 najpoznatijih ljudi u povijesti čovječanstva, što nam preostaje nego imenovati našu međunarodni luku njegovim imenom, kako bi svi koji ovdje dolaze znali odakle je njegovo ime - zaključio je župan Blaženko Boban, u očekivanju mišljenja savjetodavnog tijela koje će svoju odluku o imenovanju uputiti Vladi RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 04:17