StoryEditor
SplitPOZORNICA U MRAKU

Iako su radovi u dvorani na Trgu hrvatske bratske zajednice završeni u siječnju, ona nije u funkciji: Pregledom su utvrđeni tehnički nedostaci koji još nisu otklonjeni

Piše Sandi Vidulić
2. prosinca 2021. - 19:55

Trebala je biti jedan od aseva iz rukava bivšega gradonačelnika Andra Krstulovića Opare. Riječ je o višenamjenskoj dvorani na Trgu Hrvatske bratske zajednice. Ovaj posao rekonstrukcije i opremanja dvorane vrijedan 5,6 milijuna kuna bio je u više navrata istican kao još jedan uspjeh kojim će zablistati kulturna ponuda Splita zahvaljujući trudu bivše vlasti.

Iz Ureda Grada medijima su slane kompjutorske simulacije i fotografije u raznim fazama uređivanja. Vidjeli ste gledalište, a iz Grada su napisali da ima 155 sjedala i dva za osobe sa invaliditetom; vidjeli ste pozornicu, reflektore, otvor za staklo u stražnjem zidu iza kojeg se nalazi uređaj za miksanje zvuka i svjetla... Već ste mogli zamisliti da će svaki čas na scenu „nove kulturne ponude”, kako su je nazvali, izaći glazbenici i glumci, da ćete gledati obećane kinoprojekcije....

image
Grad Split

- U tijeku su završne pripreme za tehnički pregled nove višenamjenske dvorane na Trgu Hrvatske bratske zajednice, za koju se izdavanje uporabne dozvole očekuje krajem veljače, a na čijem je mjestu u prošlosti djelovalo kultno Kino Split - stajalo je u najavi iz Grada u siječnju ove godine.

Tko će upaliti svjetlo?

Osim prostora dvorane najavljeno je da su rekonstrukcijom obuhvaćene i prateće prostorije, garderoba, sanitarne prostorije i ostale prostorije za potrebe scenskog osoblja.

Ali, dvorana skoro godinu dana stoji zaključana u mraku. Zapravo, izgleda gotova, kako svjedoče slike koje su u siječnju poslane zadnji put iz Ureda Grada, čak su i barske stolice oko šanka, ali svejedno ne radi. Ne samo zato što nitko ne pali svjetlo, već i stoga što je teško rasvijetliti razloge zašto tama vlada tamo gdje bi trebala stolovati umjetnost.

image
Ovako je to izgledalo u siječnju ove godine 
Danijel Cikes

Dvorana je dovedena do roh-bau faze još 2002., a nakon troškova za koje ne znamo koliko su koštali, prepuštena je zaboravu punih 18 godina. Andro Krstulović Opara se s pravom sjetio da bi se dvorana mogla konačno urediti i staviti u funkciju. S radovima se krenulo u veljači 2020. godine.

Nakon što je sve izgledalo gotovo, na stranicama Grada Splita objavljene su fotografije interijera, a ne bez ponosa je istaknuto kako je "radove na rekonstrukciji vrijedne 5,6 milijuna kuna izvela tvrtka "Tekton gradnja" prema projektnom rješenju tvrtke "Super ured" dok je nadzor bio "Meritum inženjering". Ministarstvo kulture za investiciju je izdvojilo 500 tisuća kuna, a ostala sredstva osigurao je Grad Split”.

U kakvom je stanju višenamjenska dvorana na Trgu HBZ? Je li prošla tehnički pregled, je li stavljena u funkciju? Ova pitanja uputili smo preko Ureda Grada Teu Vojkoviću, v.d. pročelniku Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša.

image
Teo Vojković
Božidar Vukičević/Cropix

Za svaki slučaj upitali smo i Matu Omazića, pročelnika službe za društvene djelatnosti, je li dvorana u upotrebi, obavljaju li se u njoj nekakve društvene djelatnosti - jer možda je ipak počela raditi, a da to javnost ne zna.

image
Mate Omazić

 
Saša Burić/Cropix

- Tehničkim pregledom utvrđeni su tehnički nedostaci koji još nisu otklonjeni, pa slijedom toga još nije izdana uporabna dozvola - stoji u odgovoru Tea Vojkovića kojeg smo dobili iz Grada.

Pokušali smo doznati malo više pa smo zatražili pojašnjenje, da se navede koji su tehnički nedostaci utvrđeni na multimedijalnoj dvorani na Trgu HBZ-a.

Radovi veći od 5 milijuna kuna

No, iz Ureda Grada smo dobili informaciju da nam ne mogu odgovoriti jer se nedostaci još utvrđuju. Dakle, godinu dana otkako su iz Ureda Grada medijima slali slike hvaleći se kako je sve takoreći gotovo sa dvoranom, iz Grada još uvijek utvrđuju što je krivo napravljeno s radovima vrijednim više od pet milijuna kuna.

Pokušali smo doznati od tvrtke "Meritum inženjering" koja je obavljala nadzor znaju li oni o čemu je ovdje riječ. Ostavili smo svoj kontakt kod tajnice, objasnili zašto zovemo, no do zaključenja teksta nitko iz tvrtke nije nazvao.

Dvoranom na Trgu HBZ trebala bi upravljati ustanova u kulturi Hrvatski dom Split koja upravlja i koncertnom dvoranom u obnovljenoj secesijskoj zgradi u Tončićevoj ulici. Upitali smo ravnatelja Marina Kaporela je li upoznat zašto se kasni sa primopredajom.

image
Marin Kaporelo 
Vojko Bašić/Cropix

- Mi kao javna ustanova smo predviđeni da ćemo tu dvoranu primiti, ali to još nije izvršeno, gradska Služba za izgradnju i razvoj vodi taj projekt. Dvoranu ne možemo službeno zaprimiti dok se nedostaci ne otklone, odnosno dok nam je Grad Split kao investitor ne preda. Čekamo da se to ispravi i da se postupak primopredaje provede do kraja - objašnjava Kaporelo koji kaže da mu nisu poznati razlozi kašnjenja.

Pored glavne dvorane u Hrvatskom domu koja je koncertna dvorana, ona na Trgu HBZ-a bi služila za neformalnije sadržaje.

- Njezino ime kao višenamjenska upućuje da bi se mogla koristiti za različita događanja. Tu bi mogle ići određene dramske izvedbe, programi za djecu i mlade, mogla bi se koristiti za projekcije, radionice i za edukativne sadržaje... - objašnjava Kaporelo kakva bi trebala biti namjena skupo plaćene dvorane nakon što iziđe iz mraka i upale se svjetla pozornice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. siječanj 2022 23:31