StoryEditorOCM
Splitnisu pouzdani

Iako će antigensko testiranje biti priznato, treba imati da umu da svaki sedmi brzi test - daje pogrešan nalaz

Piše Silvana Uzinić
14. siječnja 2022. - 23:06
Svjetska istraživanja pokazala su da su pogreške kod brzih testova u slučaju omikrona moguće u čak trideset posto slučajevaJakub Porzycki/AFP

Uskoro će potvrda o pozitivnom antigenskom testu (BAT) biti dovoljna u Republici Hrvatskoj, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš pred splitskim novinarima još u ponedjeljak.

Dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, potvrdila nam je pouzdanost brzih testova od 86 do 98 posto, ovisno o vrsti, ali samo ako je nalaz pozitivan. Jednako tako je potvrdila da u obrnutom slučaju, čak i kad pacijenti imaju simptome, antigenski testovi nisu u tolikom postotku pouzdani.

Zastoj u Splitu

Svjetska istraživanja pokazala su da su pogreške, a pogotovo u slučaju omikron varijante koja je, kako stvari stoje, prevladavajuća posljednjih tjedana u Europi i Hrvatskoj, naročito u Dalmaciji, moguće u čak trideset posto slučajeva.

Ravnateljica Zavoda smatra da je, unatoč nedostacima, odluka o priznavanju rezultata BAT-ova dobrodošla u situaciji kada su pod ogromnim pritiskom građana za testiranje. U Splitu se na PCR testiranje čekalo i po tjedan dana. Na pitanje zašto je to tako i jesmo li mogli imati više punktova za testiranje, Damir Gabrić, šef županijskog Stožera civilne zaštite, odgovara da ih Županija ima sasvim dovoljno, ali da zaposleni nisu u stanju toliko testova obraditi.

- Imamo ih devet u županiji plus dva u Splitu, na Turskoj kuli i u Higijenskom zavodu, ali laboranti i ostali zaposleni su nažalost slomljeni od posla i fizički ne stižu jer svi ovi nalazi iz okolnih središta stižu k njima na analizu – govori šef Stožera.

Rezultati antigenskih testova, rekao je, bit će priznati iz svih punktova koji imaju dopusnicu Ministarstva, ali strogo uz uputnicu obiteljskog liječnika.

- Naši punktovi su ovdje u Zavodu i na aerodromu – kazala je dr. Karin, no dodaje da je to za njih vrlo olakšavajuća okolnost jer brza testiranja idu "leva-leva" i gotova su za 15-ak minuta u odnosu na rezultate PCR-a, koji se čekaju 24 sata. Kaže da su, zajedno s mnogim kolegama iz Europske unije, već ovog ljeta tražili da se priznaju rezultati antigenskih testova te da očekuje da se ovakva odluka odobri i u Bruxellesu.

image
Dr. Željka Karin i Damir Gabrić
Josko Ponos/Cropix

- Mislim da će jednostavno morati jer svi su pod ogromnim pritiskom – uvjerena je i dodaje da u Splitu dnevno imaju prijavljenih i zauzetih 2700 termina uz druge ispostave, a situacija je slična i u drugim središtima u zemlji. Smatra da će se ovom odlukom uvesti red u brza testiranja koja obavljaju brojni privatnici. Sumnja se, naime, da ovo ljeto nisu svi slučajevi bili prijavljivani u sustav jer naprosto nije postojala takva obaveza.

Kućni testovi

Samo licencirani privatnici s testovima koji su validni po HALMED-u mogu izdati COVID potvrdu. Stoga na web stranicama valja provjeriti ove podatke prije no što se uputite kod privatnika. Neki od njih rade i PCR testiranja, i to uz uputnicu obiteljskog liječnika po cijenama od 200 kuna, a bez uputnice za 500 kuna. Čak ih se može i kući naručiti po nešto višoj cijeni. U svakom slučaju, kućni brzi testovi i dalje se neće priznavati.

Ostalo je još pitanje hoće li se rezultati brzih testova moći retroaktivno prikazati kako bi se dobila COVID potvrda i koliko bi to vremenski unatrag bilo moguće, što nije nebitno s obzirom na to da su mnogi bili pozitivni na antigenskom testu i nisu uradili PCR. Priličan broj mladih sa slabijim simptomima preboljeli su COVID u kućnoj izolaciji, a za to su imali samo potvrdu BAT-a.

Osim toga, dok su mnogi dočekali PCR testiranje već su bili negativni, iako je takvih puno manje u odnosu na one kojima je brzi test pokazivao negativan rezultat da bi im PCR, iako su ga uradili čak osam dana od prvih simptoma, pokazao da su ipak oboljeli od COVID-a.

Nevjerojatne su priče posljednjih dana. Čekajući PCR testiranje, neki su građani sa slabijim simptomima bili slobodni sve vrijeme izlaziti vani bez ograničenja, čime su potencijalno dovodili okolinu u opasnost od zaraze.

Splitski epidemiolozi su ustvrdili da ima i oboljelih od gripe. Procijepljenost je protiv gripe ove godine zasad vrlo mala, a kad je riječ o cijepljenju protiv COVID-a, Splitsko-dalmatinska županija konstantno bilježi manji postotak nego u većini ostalih županija.

Liječnici i dalje upozoravaju na to da je cijepljenje jedini način kojim se može spriječiti veliko opterećenje na bolničke kapacitete i, dakako, teži oblici bolesti i njezini fatalni ishodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 13:40