StoryEditor
SplitPETICIJA ZA MINISTRA

I uskočki službenici Županijskog suda u Splitu traže ispravljanje nepravde: Dajte nam dodatak na plaću i beneficirani staž!

25. siječnja 2019. - 17:55
Bruno Klein

Uskočki službenici Županijskog suda u Splitu slijede primjer svojih kolega iz Zagreba. Potpisali su peticiju koju će poslati ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću. U njoj, osim dodatka na plaću od 800 kuna za rad na predmetima Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, traže i priznavanje beneficiranog radnog staža.

Od osnivanja USKOK-a te posebnih odjela županijskih sudova za njihove predmete 2009. godine uskočki suci dobivaju dodatak koji sada iznosi 2700 kuna. Osim toga priznaje im se beneficirani staž.

Službenici za razliku od sudaca splitskog županijskog suda ne dobivaju ni dodatak na plaću ni dodatni staž po godini rada na osjetljivim spisima. Međutim, isto kao i suci prolaze sigurnosne provjere svakih pet godina i rade na istim predmetima.

- Mislimo kako to nije pravedno, a kada je osnovan odjel za uskočke predmete pitalo nas se hoćemo li proći sigurnosnu provjeru te da će nam biti plaćeno za rad kao i sucima, međutim nikada ništa od toga. Godinama se obećavalo kako će se situacija popraviti, a sada imamo već treću sigurnosnu provjeru, a stanje je uvijek isto. Mi s plaćom od 3500 kuna radimo na istim predmetima kao i suci kojima je dodatak na plaću nešto manji od naših mjesečnih primanja. Moramo naglasiti kako ni sigurnosne provjere koje prolazimo nisu baš najugodnije, ali ih podnosimo – kaže nam jedna od službenica koje ne žele ići u medije pojedinačno imenom i prezimenom jer smatraju da su svojim potpisom na peticiji dovoljno rekle.

Pitali smo i Bruna Kleina, predsjednika Županijskog suda u Splitu za komentar.

- Suglasan sam da im pripada naknada te da to treba riješiti sustavno na nivou ministarstva pravosuđa – kazao nam je.

Peticiju su u splitskom sudu potpisali svi koji rade na uskočkim predmetima, a u njoj navode i kako se sa njihovim zahtjevima slažu i kolegice iz odjela za uskočke predmete na Županijskom sudu u Rijeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 05:57