StoryEditorOCM
SplitKAD KUHAČE ZAKUHAJU

I učenici splitske Turističke škole svoj Advent imaju: pripremili su tradicionalna dalmatinska jela na moderan način, možete ih probati u poznatom restoranu. Meniji su top!

Piše Antea Burazin
28. studenog 2022. - 17:12

Turističko-ugostiteljska škola Split u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva organizira manifestaciju "Dani adventa - FitSplit RCK" koja će se održavati od 28. studenog do 3. prosinca ove godine. 

Manifestacija je započela danas u restoranu "Velum" gdje su učenici Turističko-ugostiteljske škole prezentirali tradicionalna jela za gradove, sela i otoke srednje Dalmacije. Potporu ovoj manifestaciji dali su i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, dogradonačelnik Antonio Kuzmanić, direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić, predsjednik HGK - županijske komore Split Joze Tomaš i brojni drugi.

image
Joško Šupić/Cropix

- Jučer smo imali priliku upaliti prvu gastro- adventsku svijeću s autohtonim domaćim dalmatinskim jelima, a danas to rade mladi, djeca iz naših škola pod vodstvom Turističko-ugostiteljske škole koja je broj jedan što se tiče ugostiteljstva i turizam u cijeloj Hrvatskoj, s puno ponosa mogu reći.

Nisu bezveze dobili sto bodova na projekt izgradnje Regionalnoga centra kompetentnosti vrijednoga 180 milijuna kuna. Zahvaljujući entuzijazmu ravnatelja oni su prepoznali što će nama biti potrebno u primarnom gospodarstvu, a to je turizam i kadrovi.

Upravo to oni rade, imali smo priliku danas vidjeti što mladi ljudi rade unutar kulinarstva s autohtonim i domaćim proizvodima dalmatinske zagore, otoka i priobalja. Imali smo i svojevrsnu izložbu od ljudi s dalmatinskih otoka i zagore. Neka nastave tako dalje, a onda mi se ne moramo bojati za budućnost turizma - poručio je župan Blaženko Boban.

image

Ivo Bilić 

Josko Šupić/Cropix

Manifestaciju je nahvalila i direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić.

- U okviru "Štorije o‘ adventa" danas smo ovdje s Turističkom školom kako bi prezentirali naše tradicionalne menije pripremljene na jedan moderan način. Najvažniji je sastojak ljubav, pa su to prezentirala djeca naše Turističke škole kojima smo ove godine poklonili poseban naglasak.

Turistička škola u okviru svojih projekata je našla prostora i vremena da nam prezentira najpoznatije menije, bilo da se radi o splitskoj rivijeri bilo o zaleđu ili otocima, to je ta nematerijalna kulturna baština koju trebamo stalno isticati i koja je možda nedovoljno valorizirana, a mi ćemo se potruditi kroz ove projekte da javnost više o njoj dozna - kazala je Vukšić

image
Joško Šupić/Cropix

Ponosan je bio i Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole,

- Ovo su "Dani adventa" Regionalnoga centra kompetentnosti koji će trajati cijeli tjedan. Na kraju tjedna ćemo u Spaladium areni organizirati dva natjecanja gdje ćemo ukrstiti boj s ostalih pet regionalnih centara u turizmu iz cijele Hrvatske. Imat ćemo zanimljive prezentacije svega onoga što radimo. U samom restoranu imaju četiri različita seta hrane, Dalmacija, Split, Zagora i otoci - pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 00:11