StoryEditor
Splitnesvakidašnja akcija

I staro i mlado sjelo je u park i krenulo - plesti i kukičati! ‘Želimo potaknuti ljude da heklaju u busu, u čekaonici... Da malo smanje nervozu‘

Piše Matea Roglić
26. listopada 2020. - 22:21
Tom Dubravec/Cropix

“Očice do očice i eto šala, ili džemperića“ – bila je to najava radionice kukičanja i pletenja, održane u Parku Emanuela Vidovića, u popodnevnim satima jesenjeg ponedjeljka.

- Danas smo se okupile kako bismo popularizirale heklanje na javnim mjestima. Cilj nam je potaknuti ljude da kukičaju dok se voze na trajektima, u busevima, dok čekaju u čekaonici, u redu za zubara – da malo smanje nervozu, ili dok se druže u kafiću. Zašto u kafiću? Kako bismo spojili našu kulturu ispijanja kave s tradicijom – kaže nam Ana Rušić, organizatorica događaja, koja poziva sve zaljubljenike u pletenje da zaprate njezinu Facebook stranicu dovitljivog naziva – “Ispleti pa reci“.

image
Tom Dubravec/Cropix

Netko tko nije imao priliku naučiti pletenje od svoje bake sad će ga imati, promoviramo zdrav, kreativan i koristan hobi – dodaje organizatorica entuzijastično.

Igle u ruke su primile sve generacije žena, od naših baka, pa do onih najmlađih.

Dvanaestogodišnja djevojčica Tea, najmlađa sudionica eventa plete od svoje osme godine, a prve korake prema samoprozvanoj tituli prvakinje heklanja, naučila je gledajući YouTube.

- Zanimljivo je što me ovom umijeću nije naučila baka, nego sam izobrazbu stekla preko internetskih bespuća, a popularno je mišljenje da društveni portali potiskuju tradiciju. Uživam u tome i to me opušta. Mojoj ekipi je nekad čudno što za vrijeme velikog odmora primam se igle, ali polako su naviknuli - tvrdi nam simpatična sugovornica.

Svoje mišljenje o ovoj akciji jedva je dočekala s nama podijeliti i Olga Velat, gospođa koja svoju strast prema igli i koncu gaji od ranog djetinjstva.

- Meni je ova akcija savršena. Vraća me u mladost kada sam plela i prepličala džempere. Na koncu ovo je nešto što te smiruje, a opet te okreće prema društvu i socijalizaciji. Poučno je i vraća te “u škvaru“ u ovim ludim vremenima kada je sve krizno i nepredvidivo – domeće Velat koja je jako zahvalna na prilici u kojoj svoje iskustvo i ljubav može prenijeti mladim generacijama.

image
Tom Dubravec/Cropix

Njezina prijateljica Sandra, u ruku nam stavlja pletenu hobotnicu, tj. takozvanu “Hobicu“ koja je dio projekta u kojoj se u bolnicama spomenuta mala pletena čuda davaju djeci palčićima i olakšavaju im boravak u bolnici.

- Pogledajte ih šta su smišne, ma nemojte ih zaboravit spomenit. Ovo danas nije samo ugodno druženje već i koristan event. Ove igračkice pomažu djeci palčićima da lakše podnesu operaciju držeći se za njihove krakove – važno primjećuje Sandra.

Jagoda, najstarija sudionica ovog događanja, sa suznim očima, gleda na cijeli današnji dan.

- Ovo je krasno, nemam riječi. Srce mi puca od radosti kad vidin mlade. Upoznala sam već dvoje, troje ljudi, a i moja stara prijateljica me upravo uči kako isplesti šal- razdragana i prožeta iskrenom emocijom govori nam Jagoda.

Za vas koji još niste upoznati s umirujućim efektom pletenja poručujemo da sjednete u kvart, odaberete optimalnu klupu i počnete – plesti.

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. listopad 2020 22:25