StoryEditor
Splitblokiran cijeli grad

I furešti i domaći u Đardinu navijali za 'vatrene': pogledajte kakva je atmosfera zavladala centrom Splita, ovakvi prizori stvarno se rijetko viđaju

Piše Ana Krolo
12. srpnja 2018. - 01:12
split_utakmica26-110718

Đardin vjerojatno nikada nije primio toliko ljudi kao večeras. Ljubitelji nogometa iz svih krajeva svijeta okupili su se u Fan Zoni kako bi dali podršku dvjema momčadima koje su se borile za finale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Naravno, dominirali su navijači Vatrenih, kvadratni dresovi i simboli ispunili su cijeli prostor tog gradskog parka, no ogromnu podršku Splićanima dali su stranci. Zapravo je bilo pomalo neobično čuti tolike svjetske jezike od osoba u hrvatskim dresovima.

Trgovci su, prema onome sto smo vidjeli, zadovoljno trljali rukama jer su naši gosti redom nositi hrvatska obilježja. Navijačka atmosfera mogla se osjetiti i sat prije početka utakmice, jer je već tada Fan Zona bila prepuna. Splićani su se uglavnom zbili u prve redove.

- Došli smo u Fan Zonu jer mislimo da je bolja atmosfera nego u kafićima. Pobjedu svakako očekujemo, mi ćemo dati dva gola. Jedan će dati Rakitić, a drugi Modrić. Njihov Kane je malo zeznut, ali Sterling zato baš nije nešto dobar u zadnje vrijeme. Ukratko -bolji smo! - poručio je mladi Ante u mješovitom društvu gdje su i djevojke nosile dresove, te su oslikale lica s hrvatskom zastavom.

- Naravno da navijamo za Hrvatsku. Englezi su bahati i mislim da to ne zaslužuju. Hrvatski dres je prvi koji sam kupio u životu! - podijelio je s nama Jasper, mladi Šveđanin u društvu nekoliko prijatelja, koji su također nosili naše boje.
Bilo je zvižduka dok su se puštale obje himne u Moskvi, kao i pljesak podrške pri izlasku igrača na teren.

Prvi gol Engleske razgalio je njihove navijače koji su se uglavnom skromno oboružali rekvizitima, a rijetki su nosili dres ili zastavu. Tek nakon pogotka Trippiera bilo je jasno koliko ih je zapravo bilo u Đardinu.

- Nevjerojatna je utakmica, bolje nego što sam očekivao. Navijati za svoju momčad u Hrvatskoj je fenomenalno. Ponosi smo na igru Engleske u prvom dijelu. Vjerujem da će biti 2:0. Kane će dati drugi gol - kazao je samouvjereno Michael na kraju prvog poluvremena, a njegov prijatelj Alex ipak je vjerovao kako će od naših Modrić zabiti jedan gol.

- Cijeloga dana smo pričali s hrvatskim navijačima, atmosfera je ovdje odlična, sretni smo što smo baš tu na odmoru dok se odigrava polufinale - dodala je Millie, uz tradicionalnu englesku poruku „It's coming home!“.

Zvuci razočaranja čuli su se na svaki neuspjeli pokušaj gola Hrvatske u prvom poluvremenu.

- Trebamo igrati ofenzivnije, povukli smo se previše nazad. Lijeva strana treba igrati bolje. U drugom poluvremenu očekujem golove Rebića i Rakitića - mišljenja je bio naš sugrađanin Ivan. Pomno se pratilo drugo poluvrijeme, neki su tada na nogama bili više od dva sata, no umor i vrućina u natiskanoj gomili nije ih ometala da prate svaki pokret naših reprezentativaca.

Gol Perišića doslovno je zapalio Đardin. Palile su se bengalke, bacalo se u zrak sve što se stiglo, pa i piva. Probudio se navijački duh pa je brzo uslijedilo i skandiranje - U boj, u boj za narod svoj! Nervozno su se pratile posljednje minute u nadi da ćemo zabiti drugi gol. Svi pogledi bili su uprti u veliki ekran, podrška Vatrenima je bivala sve glasnija kako se utakmica primicala kraju. No, tada je došlo vrijeme za produžetke i ponovnu neizvjesnost tko će ići u finale.

Dugo nismo morali čekati na Mandžukićev gol, što je dodatno nabrijalo atmosferu. Čuli su se bubnjevi, glasno skandiranje. Pozitivna nervoza vladala je među navijačima koji su bili uvjereni da ulazimo u finale. I dokazali su da su bili u pravu!

Sveopći delirij nastao je kada su istekle posljednje sekunde i kada je postalo jasno da je Hrvatska odnijela pobjedu i ušla u finale Svjetskog prvenstva! Zajamčeno drugo mjesto palo je u drugi plan - pobjeda je sada jedina opcija.
- Ma kakvi drugi, bit ćemo prvi! Momcima svaka čast, to se riječima ne može opisati - podijelio je s nama razgaljeni Mirko koji je slavio uz pivo, a ekipa je samo donosila nove doze.

- Idemo, mi smo prvaci svijeta!!! Sad cemo satrat Francuze! - derala se grupica mladih navijača uz napomenu da ih je većina izgubila glas tijekom utakmice. Na Engleze se, očito, brzo zaboravilo. Krenula je proslava u Fan Zoni gdje su ostali najvjerniji navijači.

- Oduševljene smo, nismo ni sumnjale da će biti tako! Slavit ćemo cijelu noć! - vikale su Ivana i Maja u noći koja je ušla u našu, ali i u svjetsku povijest.

- Dokazali smo svijetu koliko vrijedimo, to nikada ne smijemo zaboraviti! A sad šta bude, i ovo je više nego dobro - poručio je stariji gospodin.

Navijači su nakon utakmice blokirali Zagrebačku ulicu oko Đardina, u koloni su ostali "zarobljeni" i Prometovi autobusi. Cijeli centar grada je pun ljudi, promet je praktički zaustavljen, svi su na ulicama!

Izdvojeno

06. srpanj 2020 20:36