StoryEditor
Splitantonija matković ogorčena postupkom hž-a

HŽ SE ISPRIČAVA, ALI... ‘Platiš nagibni vlak, a vozaju te običnim’

Piše PSD.
22. srpnja 2011. - 01:24

Svi putnici koji su se 12. srpnja vozili vlakom iz Zagreba u Split ostali su zakinuti za kompletnu uslugu, jer su umjesto nagibnim vlakom, za koji su kupili karte, do našega grada doputovali − brzim vlakom, koji nije u istom rangu kvalitete.

Zbunjeni turisti

− Ni ja ni ostali putnici nismo dobili nikakvo objašnjenje. Vlak kojim smo se vozili nije bio opskrbljen hranom i pićem kao nagibni, a vozio nas je i dva sata dulje. Još nismo dobili nikakav povrat novca, a kamoli ispriku, zbog naplaćene skuplje karte bez ikakvog prethodnog upozorenja − kazala nam je Antonija Matković (21), koja se spomenutog dana iz prve ruke osvjedočila u kvalitetu “usluge“ Hrvatskih željeznica.

Prisjeća se Antonija slučaja koji se dogodio prije godinu i pol dana, kad se također nalazila u vlaku koji je vozio na istoj relaciji punih 17 sati jer je zapeo u Lici zbog snijega.

− Kao da nisu znali da svake godine zimi u Lici pada snijeg! Tada smo također bili bez hrane, pića, ali i bez grijanja! Ovo stvarno postaje sramotno. Kako ćemo u EU kad se putnici državne tvrtke tretiraju kao stoka, a ne kao klijenti koji moraju dobiti punu uslugu za novac kojim je plaćaju? Vlak je bio prepun zbunjenih turista koji su žurili uhvatiti zadnje katamarane za otoke, a kojima kondukter nije mogao dati ni objašnjenje jer engleski samo natuca! – ogorčena je naša sugovornica.

Ona je odmah nakon dolaska u Split na šalteru HŽ-a uložila žalbu na ovakvo postupanje, a pokušala je i doći do upravitelja HŽ-a u Splitu. No, kad ga je nazvala telefonom, njegovi su joj radnici, kako kaže, rekli da ga “trenutno nema u uredu”. To “trenutno” trajalo je čitavo jutro. Sljedećeg dana Antonija je ponovno pokušala dobiti objašnjenje za taj propust, no nije imala sreće jer direktora opet − nije bilo. Potom je nazvala središnjicu u Zagreb, gdje su joj rekli da im pošalje originalnu kartu pa da će vidjeti što će biti.

− Nema šanse da im pošaljem tu kartu, to mi je jedini dokaz da sam se vozila u vlaku toga dana i sata. Poslala sam ja i e-mail službi za reklamacije, ni od njih nikakvog odgovora. Osim mene reagirala je još jedna gospođa koja je našeg podrijetla, ali živi u Londonu. Rekla je, da se ovakvo što dogodi u Engleskoj, novac bi isti tren bio vraćen uz ispriku prijevoznika – zaključila je na kraju.

n. lulić

HŽ se ispričava, ali kune ne vraća

“HŽ Putnički prijevoz” u svojem pismenom odgovoru putnici Antoniji Matković, koji su preko glasnogovornice Mihaele Tomurad-Sušac proslijedili i “Slobodnoj“, najprije se ispričao, uz riječi da su “svjesni kako time teško mogu otkloniti doživljenu neugodnost“.

“Dana 12. srpnja jutarnji vlak 521 uredno je otpremljen kao nagibna garnitura, međutim, utvrđena je neispravnost garniture koja je trebala prometovati kao vlak 523, kojim ste vi putovali. HŽ ne raspolaže zamjenskom garniturom, zbog čega su morali biti angažirani vagoni − po jedan prvog i drugog razreda. Međutim, na vagonu prvog razreda uoči polaska utvrđen je kvar te je zamjena vagona novim, ali drugog razreda, prouzročila kašnjenje od 15 minuta u polasku. Do daljnjeg kašnjenja vlaka (ukupno 95 min) došlo je zbog postizanja manje brzine vlaka kad prometuje u klasičnom sastavu lokomotive i vagona. Napominjemo da rang vlaka nije vezan uz prijevozno sredstvo. Dnevni vlakovi na relaciji Zagreb−Split po rangu su IC vlakovi, neovisno o tome u sastavu kojeg prijevoznog sredstva vlak prometuje. Catering uslugu nije bilo moguće putnicima osigurati jer u klasičnim vagonima nema kvalitetnog načina za držanje namirnica i pića tijekom vožnje. No, budući da je usluga prijevoza za koju ste kupili kartu izvršena, povrat novca nije moguć. Zakašnjenje je bilo veliko, ali nije bilo prouzročeno namjerom niti grubom nepažnjom prijevoznika”, stoji u dopisu HŽ-a.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 18:15