StoryEditor
Splitužasno stanje

Hrvatsko zdravstvo grca u dugovima, 90 posto liječnika iz KBC-a Split tužilo je bolnicu, iznosi koje će dobiti uopće nisu mali

Piše Ivica Marković
7. svibnja 2021. - 18:17

Tko će spasiti hrvatski zdravstveni sustav i tko će hrvatsko zdravstvo osloboditi dugova u kojima se godinama guši? Svako malo, točnije svake četiri godine pojavi se netko, bilo sa lijevog ili desnog političkog spektra tko misli da to može napraviti. A, onda u sljedeće četiri godine, kada dobije izbore, ustvari se ustanovi da su to sve samo isprazne riječi i pokušaji da se glasačima "zamažu oči". No, ta politika kod naroda, još uvijek prolazi. Dokle? E, to nitko ne zna.

No, ako je suditi po broju sudskih predmeta, odnosno sudskih tužbi, samo koje su podnesene protiv KBC-a Split, kao poslodavca, teško će itko uspjeti hrvatsko zdravstvo izbaviti iz "kandža" dugova. Od 3850 zaposlenih djelatnika u KBC-u Split, njih čak tri tisuće je tužilo svog poslodavca. U ovom slučaju splitsku bolnicu te traže isplate dodataka na prekovremene sate i uvećanje povišice od 6 posto za razdoblje od prosinca 2015. do listopada 2017. Neki od njih, odnosno 40 posto od tri tisuće tužitelja traži i naknadu za putne troškove koju su im godinama neispravno isplaćivali.

Šest tisuća tužbi

Velika većina od ovih tri tisuće tužitelja, tužila je KBC Split po dva osnova (dodaci i povišica od 6 posto) tako da su protiv svog poslodavca ukupno podnijeli oko šest tisuća tužbi. O kolikim se novčanim iznosima radi teško je reći, ali u pitanju su milijuni kuna, koje će u konačnici KBC Split, vrlo vjerojatno, gotovo sigurno morati isplatiti. Naravno, neće to platiti KBC Split jer nemaju ni za "papar", nego preživljavaju od novca Vlade RH i "milostinje" u obliku donacija koje prikupe. Stoga će ta sredstva morati isplatiti Ministarstvo zdravstva. Važno je napomenuti da je KBC Split tužilo 90 posto liječnika koji u njoj rade i da će, svaki od njih, u prosjeku dobiti oko 15 tisuća kuna neto plus zateznu kamatu, dok će medicinske sestre dobivati, u prosjeku jednu prosječnu plaću medicinske sestre, što varira od šest do nekih 8-9 tisuća kuna, zavisno na kojem bolničkom odjelu radi.

Kako je KBC Split samo kap u moru hrvatskih zdravstvenih ustanova koje su tužene od strane svojih djelatnika, zbog istog osnova, jasno je svima da će se u konačnici raditi o isplati milijuna kuna na ime razlika u plaći, povišice i putnih troškova.

Iznosi koje dosude sudovi bit će, naravno, isplaćeni nakon okončanja sudskih postupaka.

Logično se postavlja pitanje, zbog čega se ministarstvo i tužitelji nisu nagodili, pokušali naći neku sredinu po kojoj bi i jedni i drugi bili zadovoljni.

Ništa od nagodbi

Naš sugovornik koji zastupa dio tužitelja pred hrvatskim sudovima, kaže nam da su se pokušali dogovoriti, ali da Ministarstvo nije pristalo na nagodbe jer su rekli kako nemaju novca.

- Da su se nagodili, izdatak isplate svih tuženika bi bio kudikamo manji jer bi ljudi pristajali na manje iznose, samo da se ne moraju "potucati" po sudovima. Tako bi oni liječnici koji bi trebali dobiti oko 15 tisuća kuna nagodbom pristali na 7-8 tisuća kuna, a medicinske sestre, sukladno dosuđenim iznosima i na manje novčane svote. Ne treba zanemariti da bi nagodbom izbjegli i plaćanja sudskih troškova, odvjetnika, kamata, što bi sigurno za 40-ak posto smanjilo iznos potraživanja - kaže nam naš sugovornik.

Nedavno je splitski kardiokirurg dobio presudu po kojoj od KBC-a Split treba dobiti oko 99 tisuća kuna bruto, što je u neto iznosu pola od tog iznosa. Po riječima našeg izvora, najveće novčane iznose mogu očekivati anesteziolozi, pa mnogi od njih očekuju i iznose od 200 tisuća kuna u bruto iznosu jer njih jako puno nedostaje, jako puno rade, imaju najviše koeficijente...

Presude za dodatke su već donesene i temeljem njih se već vrši isplata, dok su presude za uvećanje plaća od 6 posto donesene, ali se KBC Split na njih žalio i one su sada na Županijskom sudu u Splitu.

Koliko je ukupno liječnika i za koje su iznose u RH tužili svoje poslodavce, upitali smo Hrvatsku liječničku komoru (HLK), a oni su nam odgovorili sljedeće:

- Javno nisu dostupni precizni podaci o broju liječnika koji su podigli tužbe protiv poslodavaca, tj. zdravstvenih ustanova zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati. Procjena je da se taj broj kreće negdje oko 4 tisuće liječnika (procjena Hrvatskog liječničkog sindikata). Također nisu javno dostupni podaci o ukupnom iznosu liječničkih potraživanja zbog prekovremenih sati, ali procjena je da je iznos glavnice za koju su liječnici tužili oko 600 milijuna kuna (oko 80 milijuna eura, op.a.) - odgovorili su iz HLK.

item - id = 1097043
related id = 0 -> 1129506
related id = 1 -> 1128831
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 15:53