SplitGRIJEH VOLIM, KAD ZAŠKRIPI MOLIM

Hrvatsko nadzemlje mlade Splićane uvodi u tajne vjere

Piše Tihana Marović
29. ožujak 2016. - 01:52
Iako je ekipa katoličkog predznaka, na susrete dolaze i pripadnici drugih vjera, kao i oni koji nisu vjernici

Da mladi mogu biti velika pokretačka snaga, svima je već poznato, iako im se uglavnom rijetko daje prilika da otvoreno i slobodno progovore. Srećom, mladi Hrvatskog nadzemlja, skupine koja djeluje pri Uredu za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, primjer su kako nepretenciozno, opušteno, a opet duboko i detaljno mogu pozitivno utjecati na svoje vršnjake i pomoći im da u moru informacija ipak razmisle o važnim životnim temama.

– Odvažili smo se, iskreni smo i u tome vjerojatno stoji cijela tajna našeg šestogodišnjeg uspjeha. Iako smo ekipa katoličkog predznaka, na susrete dolaze i pripadnici drugih vjera, kao i oni koji nisu vjernici, a cilj nam je pokrenuti pozitivne promjene – obrazlaže nam Darko Rapić, 23-godišnji voditelj Hrvatskog nadzemlja, skupine mladih koja već šest godina svake treće srijede u mjesecu u samo nekoliko minuta, bez problema napuni, pa i prepuni, veliku dvoranu Nadbiskupskog sjemeništa.

Stotinjak mladih ljudi svaki susret prati iz predvorja, na nogama, a broj posjetitelja uglavnom se kreće oko 700. Po svemu sudeći, uspjelo im je ono što gotovo nikome u gradu pod Marjanom nije, konstantno okupljati popriličan broj oduševljenih srednjoškolaca i studenata.

Tko god je pokušao nešto organizirati za mlade zna koliko je to zahtjevno, no dobra volja, iskren pristup, prijateljsko okružje, puno smijeha, malo provokacije, ali i odabir zanimljivih tema pokazalo se kao izvrsna formula za uspjeh.
– Istina je, pomičemo granice, naše šale su neočekivane, ali uvijek u granicama dobrog ukusa. Sastajemo se minimalno jednom tjedno, a imamo i don Mladena Parlova, duhovnika koji nam pomaže – kaže Duje Gale (23) koji je u Nadzemlju od samih početaka.

Treba li nam Crkva, koja je uloga žena, govor odjeće, splitsko stanje uma, odnos znanosti i vjere, poklon-kupiti ili biti, sebeljublje, ali i muško ženska prijateljstva, samo su neke od zanimljivih tema koje su nadzemljaši preispitivali. Na ožujskom susretu naziva "Grijeh volim, kad zaškripi molim" proslavili su šesti rođendan, a za kvalitetno i dobro druženje zaduženo je tridesetak članova, podijeljenih u šest sekcija.

– Postoji voditeljska, medijska, dramska, molitvena, tehnička i poslužiteljska sekcija. Ideje i teme osmišljavaju zajedno, izvrsna su ekipa. Svaki susret ima zanimljivu temu, a među gostima govornicima našli su se i poznati sportaši, glumci, pjevači, ali i biskupi. Ja sam tu da im dam podršku, duhovnu i organizacijsku, ali i da pohvalim, pa i upozorim kada mislim da nešto treba promijeniti, sve u svemu ponosan sam na njih – kaže don Mihael Prović, povjerenik za mlade.

– Razumijemo se i bez puno priče i zapravo svi se iznenade kada doznaju da prije susreta imamo tek grubi nacrt, a na pozornici uglavnom improviziramo. Iako u početku nije bilo lako progovoriti pred tolikim auditorijem, riješila sam se treme – otkrila nam je Ivona Voloder, članica vijeća Nadzemlja koja će jedan susret zauvijek pamtiti.

– Iz Nadzemlja je proizašlo nekoliko bogoslova, ali i prijateljstava, ljubavnih veza, a kako u veljači uvijek imamo poseban susret organizirali smo srcolo(v)mku. Aljoša i Ivona tako su se upoznali, pa su nakon nekoliko godina na susretu pale i zaruke! Redovnici, koji su tada bili tema susreta, pali su u drugi plan, a naša Ivona zasjala, pa očekujemo vjenčanje ove godine – objašnjava Duje, a Ivona nam potvrđuje kako joj je uz onaj, na kojem je donijela najvažniju odluku svoga života, jedan od najdražih susreta onaj na kojem je gostovao Tomislav Ivančić.

– Sve ovo shvaćam kao služenje, svojim prijateljima, vršnjacima i dajem sve od sebe. Očekivanja publike su velika, no ako što i krene naopako cijela ekipa je tu, znam da se na njih mogu osloniti – kaže Ivona.

Svaki susret prate skečevi i pravi mali igrani filmovi na zadanu temu koji su toliko popularni da su zahvaljujući društvenim mrežama od nadzemljaša napravili prave zvijezde. Samo je nebo iznad njih, reklo bi se...

– Naš rad prepoznat je diljem Lijepe naše, gostovali smo od Dubrovnika do Vukovara, a u travnju idemo u Rijeku. Kad smo bili u Vukovaru, nasred ceste zaustavljali su nas građani, prepoznali su nas sa skečeva i filmova, fotografirali se s nama, nismo mogli vjerovat – svjedoči Duje, nabrajajući neke od najpoznatijih uradaka.

– Snimili smo dvije pjesme koje imaju nekoliko desetaka tisuća pregleda, a od filmova svakako su poznatiji oni koje smo snimili za dolazak pape Benedikta XVI. u Zagreb, zatim onaj o granicama zabave, ali i skeč sa susreta karizmatici ili fanatici... Fra Ivan Matić okupio je sve poslužitelje u Taboru i gledali su ga zajedno, a inače vjeroučitelji koriste naše filmove na satovima vjeronauka – kaže Darko.

Do kraja ove školske godine već imaju isplanirane susrete, a nakon ljetne pauze kreću s novom, sedmom sezonom. Svi mladi, bilo da se školuju, studiraju ili rade mogu im se priključiti i postati dio ove ekipe.

Reperski doček za biskupa

Nadzemlje zato što je kontra podzemlju, svemu negativnom u našem društvu – objašnjavaju naši sugovornici naziv ekipe koja je s radom započela 2010. kada je troje mladih don Jenku Buliću, tadašnjem povjereniku za mlade, došlo s idejom i inicijativom o susretima. Dobili su i podršku javnih osoba pa su na njihovim tribinama sudjelovali Željko Pervan, Robert Knjaz, Robert Kurbaša, Blanka Vlašić, Doris Dragović, grupa "Dalmatino", Dražen Zečić, znanstvenik Vladimir Paar, nadbiskup Marin Barišić, ali i dubrovački biskup Mate Uzinić kojeg su dočekali s rap pjesmom "Ja sam biskup Mate".