StoryEditor
SplitNOVA USTANOVA

Hrvatski dom bi do kraja godine trebao početi raditi, pitali smo v.d. ravnatelja zašto kupuju klavir od 1,4 milijuna kuna za koncertnu dvoranu

11. studenog 2020. - 13:27

Hrvatski dom Split, novoobnovljena kulturna ustanova u Tončićevoj, ove srijede dobila je rješenje Trgovačkog suda o upisu u sudski registar čime zapravo dobiva legitimitet postojanja, potvrdio nam je to v.d. ravnatelj Marin Kaporelo.

- Sretni smo tijekom događanja, a prvi idući korak je i službeno preuzimanje prostora, pa suglasnost Grada po pitanju statuta ustanove kako bi mogli početi s radom. Do kraja ove godine nastojat ćemo osmisliti program otvaranja u skladu s epidemiološkim mjerama, a u međuvremenu radit ćemo na osmišljavanju kulturnog programa. Cilj nam je da ova ustanova bude zaista dom kulture, ali i prostor u kojem će moći nastupati splitski glazbenici - kazao nam je Kaporelo.

Secesijska zgrada iz 1908. godine sada je spremna za novi život nakon kompleksne rekonstrukcije koja je koštala oko 22 milijuna kuna koje su osigurali Grad Split i Ministarstvo kulture. Nema tu spora oko njene obnove jer je zaista dotjerana po zanatu i struci, te iznutra i izvana izgleda impresivno. S obzirom na činjenicu da je Split predugo čekao jednu ovakvu koncertnu dvoranu, nema se što prigovoriti nego samo čekati prvo događanje u njoj.

No, jedna druga stvar izaziva polemike ovih dana u javnosti. Priča se, naime kako se sprema natječaj za javnu nabavu koncertnog klavira koji bi, neslužbeno, koštao čak 1,4 milijuna kuna. Zagreb je primjerice za svog Steinwaya platio 888 tisuća kuna. Kakav klavir onda Splitu treba, pitali smo Kaporela.

- Koliko mi je poznato, u Proračun Grada Splita za tu namjenu ušlo je oko 1,3 milijuna kuna, no to ne znači da će se nabaviti instrument po toj cijeni. Javna nabava za njega je tek u pripremi, a birat će se naravno, najpovoljnija ponuda. Hrvatski dom Split traži veliki koncertni klavir određenih specifikacija. Ne tražimo mi ni Steinwaya niti neki određeni model jer tada natječaj ne bi bio u redu. Znači, raspisat će se ponuda, pa će najpovoljniji ponuditelj biti odabran.

Po pitanju Steinwaya trebate znati da proizvođač svake godine poskupljuje modele za nekih 5 posto zbog novih specifikacija. Uz nabavu, treba računati i transport i sve ono što prethodi samom postavljanju instrumenta u dom. Vjerujem da će sve biti u redu i da ćemo imati kvalitetan instrument za potrebe koncerata, neovisno kojeg proizvođača - rekao je vd. ravnatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2022 08:01