StoryEditorOCM
SplitSVE SE VRTI OKO NOVCA

Hrvatske šume: Mi tražimo da Marjan postane državni

19. ožujka 2016. - 09:57
I Društvo 'Marjan' i Hrvatske šume ističu kako su pokrenuli postupak kod DORH-a Duje Klarić/EPH

Postane li park-šuma Marjan državno vlasništvo, a gradska Javna ustanova i dalje bude upravljala prostorom, mogu se dobiti sredstva iz fonda za općekorisne funkcije šuma samo za izradu Programa gospodarenja park-šumom.

No, preuzmu li Hrvatske šume gospodarenje/upravljanje Marjanom, više novca može se koristiti i za biološku obnovu i održavanje šuma i šumskog zemljišta, potvrdili su nam iz Ministarstva poljoprivrede i dodali kako nije nužno da se Javna ustanova ugasi postane li Marjan državni.

Koliko je novca u pitanju? Zakon o šumama kaže da se sredstva raspodjeljuju razmjerno udjelu u državnim šumama i šumskom zemljištu.

Budući da Hrvatske šume pod nadzorom imaju 2 milijuna hektara državnih šuma i šumskog zemljišta, Marjan bi činio tek jednu tisućinku, čak kad bi Državno odvjetništvo sve parcele koje nisu privatne (oko 200 hektara) uknjižilo na RH. Kako fond za šume (OKFŠ) iznosi 170 milijuna kuna godišnje, razmjeran udjel Marjana od jedne tisućinke bio bi tek – 17.000 kuna!

U Ministarstvu tvrde kako stvari nisu tako pesimistične i da bi obračun ovisio o pojedinim projektima. Ipak, na naš upit nisu htjeli prognozirati bi li u slučaju preuzimanja Marjana sredstva iz OFKŠ-a bila osjetno manja od 7 milijuna kuna koliko Grad sada izdvaja zajedno s plaćama djelatnika Javne ustanove.

Premda su čelnici Društva "Marjan" izjavili da su oni podnijeli zahtjev Državnom odvjetništvu (DORH) da se park-šuma upiše kao državno vlasništvo, zasluge za pokretanje postupka Hrvatske šume pripisuju sebi.

– S ciljem utvrđivanja trenutačnog stanja po posjedu i vlasništvu, podnijeli smo zahtjev Područnom uredu za katastar za identifikaciju svih čestica unutar park-šume prema vlasničkom stanju, te nam je Odjel za katastar izdao zatražene dokumente. Pokrenuli smo i postupak prema DORH-u radi uknjižbe vlasništva na Republiku Hrvatsku – navode iz državne tvrtke.

Planiraju li Hrvatske šume preuzeti Marjan? Još čekamo njihov odgovor...

Inače, Društvo "Marjan" preko društvenih mreža uvjerava simpatizere i članove kako će značajna sredstva iz OFKŠ-a koristiti Hrvatske šume, a da će Javna ustanova i dalje upravljati splitskom park-šumom.

Predsjednika Društva Srđana Marinića upitali smo imaju li dogovor s državnom tvrtkom, te odakle im povjerenje u njezino poslovanje koje je često pod povećalom, kad nisu uspjeli, kako kažu, ostvariti nadzor nad poslovanjem puno manje gradske ustanove.

Marinić nas je optužio da ih želimo diskreditirati, a na ponovljeno pitanje napisao je da nam neće odgovoriti, jer im "Slobodna" nije objavila priopćenje (dvostruko duže od cijelog ovog teksta, op.a.). Kad smo mu napisali da službeni podaci koje smo doznali pobijaju navode iz priopćenja i upitali ga da se izjasni je li za ukidanje Javne ustanove, nije se odazvao pozivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 06:24