StoryEditorOCM
SplitOKOLICA SPLITA

Oči u oči sa zmijom: ‘Nisam se uopće bojala, jer se mačka igrala s njom, uzela sam štap i spasila je. Tek poslije sam se prepala‘; Evo o kojoj se vrsti radi

Piše I.B.
26. kolovoza 2021. - 17:10

- Uopće se nisam bojala, a inače se bojim zmija. Bila sam uvjerena da nije opasna - ravnodušno nam priča Ivana Katavić koju je jutros pred kućom dočekao prizor koji bi rijetko kome bio drag.

Naime, oko 6.30 u dvorištu u Žrnovnici zatekla je zmiju. Pribrana je ostala zato što joj ovo nije bio prvi susret s mnogima omraženom životinjom, a takvo što, kaže, može zahvaliti svojim mačkama. Skrbi, naime, o tri udomljene.

- Prije dvadesetak dana isto mi je bila zmija ispred kuće, ali mačka ju je ubila. Jutros sam pak zatekla mačku kako se igra s ovom na fotografiji pa sam pretpostavila da je ista vrsta kao i prošla - priča nam Ivana pa dodaje kako joj ljubimice u dvorište donesu svega, od guštera, miševa do pantagana. U posljednje vrijeme na popisu su i zmije...

Ivana je ostala pribrana, uzela štap i odnijela zmiju na livadu poviše kuća. 

Kontaktirali smo Tina Milata, kustosa Prirodoslovnog muzeja Split kako bi nam objasnio o kojoj je zmiji riječ i je li opasna za ljude.

image
Tino Milat
Božidar Vukičević/Cropix/Ilustracija

- Radi se o zmiji crnokrpici. Iako spada u poluotrovnice, nije opasna za ljude, a naraste do 75 centimetara. Ima i većih primjeraka od 130 centimetara. 

Uglavnom se hrani malim sisavcima, kukcima i gušterima. Crnokrpice su prisutne na cijelom obalnom području, a često se zadržavaju u blizini ljudskih naselja - objasnio nam je kustos Milat.

Dodao je potom da su aktivne u sumrak i noću. Međutim, s padom temperatura moguće bliski susret s njima moguće je imati i po danu. 

- Obično se nađu ispod rasvjetnih stupova upravo zato što se hrane kukcima koje privlači svjetlo, a njihovi otrovni zubi smješteni su na stražnjem dijelu gornje čeljusti - pojašnjava naš sugovornik.

- Laknulo mi je kada sam saznala da nije otrovna i kada sam shvatila da sam donijela dobru odluku što sam je spasila, ali isto ću ja drugi put bit opreznija - kroz smijeh zaključuje Ivana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 19:30