StoryEditor
Split25. godišnjica osnutka

HOS-ovci se postrojili pred spomenikom na Splitu 3; Skejo: Za dom, spremni mora ući u zakon

Piše M. Budimir
10. travnja 2016. - 17:34
split_hos7-100416

Središnja proslava 25. godišnjice osnutka IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" održana je u nedjelju pred spomenikom poginulim pripadnicima postrojbe u Ulici Ruđera Boškovića, gdje su se pred svojim zapovjednicima postrojili preživjeli ratnici.

Svijećama i cvijećem odana je počast preminulima, kojima je bilo posvećeno i cijelo nedjeljno jutro. Održana je svečana misa zahvalnica u crkvi sv. Ante, a potom su izaslanstva udruga i institucija položile vijence pred središnji spomenik hrvatskim braniteljima na Lovrincu.

Skup ratnih prijatelja i suboraca uveličao je dolazak generala u miru Mile Dedakovića Jastreba, ratnog zapovjednika obrane Vukovara.

Veliki pozdrav okupljenih doživio je i izaslanik ministra branitelja, brigadir Ivan Vukić Niper, ratni zapovjednik 142. brigade. U svojem je obraćanju bio jako emotivan i podsjetio je na potrebu da braniteljska populacija brine i skrbi o onima koji pomoć trebaju, ali su je preponosni tražiti.

– Nemamo ni vremena, ni snage baviti se prošlošću! Samo današnjost, samo budućnost! Poduzmite sve u svojoj sredini, ako čujete za kakav slučaj, recite suborcima da su im vrata Ministarstva otvorena, bila ponoć, bilo podne – kazao je Vukić.

Dožupan Ante Šošić čestitao je obljetnicu ratnicima HOS-a i odao počast, kako je sam kazao, "neumrlim pripadnicima".

– Na ovaj način možemo pokazati koliko cijenimo žrtvu, koliko smo svjesni poštivanja drugih i različitih, na nama je da stvorenu državu gradimo i da čuvamo njene boje – rekao je Šošić.

Pukovnik Marko Skejo, ratni zapovjednik IX. bojne, u svojem je govoru zatražio da se pozdrav "Za dom – spremni!", pod kojim su, kako je kazao, poginuli najbolji hrvatski sinovi, ugradi u novi zakon o hrvatskim braniteljima, koji je u pripremi.

– Nakon što se barut ohladio, a ratnici se umorili, krenulo je omalovažavanje i vrijeđanje branitelja, posebno HOS-ovaca i našeg službenog pozdrava. Pozdrav je to čist kao suza, vrijeme je da prestanu rasprave o ovom svetom pozdravu – kazao je Skejo i predložio:

– Vjerujemo da je promjenom vlasti promijenjen i odnos spram HOS-a i da će se "Za dom spremni" ponovno uklesati na ovaj spomenik. Tražimo i zahtjevamo od nove vlasti i novog ministra da napokon u zakonu legalizira pozdrav, poštujući činjenice, prošlost i one koji su pod tim znakom dali život.

Sarajevski bojovnici

Među brojnim izaslanstvima kako gradova, Solina, Petrinje, Škabrnje, Podstrane, tako i ratnih postrojbi Hrvatske vojske isticalo se izaslanstvo sarajevskog HOS-a, kao i general HV-a Željko Glasnović, saborski zastupnik.

item - id = 308663
related id = 0 -> 1021521
related id = 1 -> 1021511
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 07:25