StoryEditorOCM
Split'treba pooštriti kazne'

Horor na Pazdigradu ima bizarnu pozadinu: nesretnu mačku nisu klale lutalice, nego psi koje su vlasnici pustili same u šetnju!; Upućeni tvrde: To je kažnjivo zakonom!

13. veljače 2019. - 18:02
pasi

Nevjerojatne scene snimljene su u ponedjeljak kasno navečer na ulici unutar kvarta Pazdigrada - četiri psa, jedan lovačke pasmine i tri mješanca, nešto prije ponoći, nasred kolnika, razvlačili su, odnosno doslovno klali mačku.

Naši čitatelji svjedoče da je najvjerojatnije riječ o lutalicama o kojima nitko ne vodi računa, nemaju ni ogrlice, ni povodca ni brnjice. Stanarima okolnih zgrada su itekako poznati, budući da se žale na njihovo sve učestalije skakanje po "haubama" i krovovima parkiranih automobila i lutanje po portunima i kvartovskim prometnicama. Klanje mačke kap je koja je prelila čašu, smatraju sugrađani koji su nam ustupili fotografiju.

Scene užasa u Splitu: razulareni psi kolju mačke i skaču po automobilima

Do konačnog izbora novih ponuditelja, odnosno provedbe rezultata nedavno raspisanog javnog natječaja, na području Splita, među ostalim, usluge zbrinjavanja životinja, prvenstveno pasa i mačaka lutalica, provodi tvrtka "As-Eko", sanitarna služba sa sjedištem u Šibeniku, čiji su osnivači specijalizirane kompanije - splitski "Cian" i riječka "Dezinsekcija". Na njihovim internetskim stranicama, kao i na webu Grada, objavljen je dežurni kontakt telefon za splitsko područje, pa njihovi radnici na teren izlaze odmah nakon dojave građana.

Potvrđuje nam to Damir Vrvilo, direktor "As-Eka".

- Naš kontakt svima je dostupan, dakle za hitne intervencije po gradu treba samo nazvati broj 091/509-11-55, dežurstvo je cjelodnevno - 24 sata. S ulica skupljamo i lešine i žive životinje, građani nam se mogu obratiti u raznim situacijama - strahovati ne treba - ističe Vrvilo, te dodaje da je njihovo sklonište "no kill", odnosno udomljavaju se svi psi koje zbrinu.

U ovom pazdigradskom slučaju naš sugovornik naglašava kako ne vjeruje da je riječ o lutalicama.

- Po mojem iskustvu vjerojatno nije riječ o psima lutalicama, već isključivo o neodgovornim vlasnicima. Sve češće se susrećemo s problemom puštanja kućnih ljubimaca u šetnju bez nadzora vlasnika. U stilu - vlasniku se gleda televizija, pa otvori vrata i pusti psa bez ogrlice da se sam prošeta kvartom i obavi što treba.

Lutalica zaista po gradu nema, građani nas relativno često zovu, pa naši momci već znaju gdje je u kojem kvartu problem. Doslovno, po opisu "žuti pas na Kmanu" ili "crni na Sućidru". Popriličan je broj neodgovornih vlasnika i životinje tu nisu krive, imaju nagone, a ako ih želite imati u gradu, o njima se treba i brinuti - zaključuje Vrvilo.

"Pazdigradski slučaj" neprihvatljiv je i kažnjivo zakonom, tvrde iz udruge "Prijatelji životinja".

- Kod nas zapravo postoje dva termina, napušteni pas i pas bez nadzora. Za vlasnika su oba slučaja kažnjiva, to je u svakom gradu doneseno i u Pravilniku o komunalnom redarstvu, a kazna je do 1500 kuna. Po cijeloj Hrvatskoj, više u selima nego po gradovima, vlasnici po cijeli dan drže pse zatvorene, na lancu, pa ih navečer puste.

Uglavnom, neki od tih pasa su cijepljeni i čipirani, no nisu kastrirani i civilizirani, pa si sami nalaze društvo... Onda je to začarana priča koja se vrti u krug, kote se novi štenci. Svakako treba educirati građane, ali i pooštriti kažnjavanje neodgovornih vlasnika - zaključuju iz "Prijatelja životinja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 13:25