StoryEditorOCM
Splitčasna pionirska

Hoćemo li se ovo ljeto moći kupati ispred Vile Dalmacije? Iz Banovine najavili: ‘Radimo na uklanjanju istočnog zida‘

Piše milena budimir
2. veljače 2023. - 18:03

Vijećnik SDP-a, Davor Matijević, se na Faceooku upitao: Zašto je Vila Dalmacija, koja leži na pomorskom dobru, ograđena i nedostupna za građanstvo?

"U vrijeme kad se sve poštene političke snage bore protiv HDZ-ovog pokušaja da u Saboru progura ozakonjenje ograđivanja plaža, u Splitu na žalost još uvijek imamo jedan relikt prošlosti.

Morsku obalu odnosno plažu ispred Vile Dalmacija od pristupa građana dijeli zid. Kojim se pravom, bez ikakve pravne osnove onemogućava Splićankama i Splićanima i našim gostima pristup tom dijelu pomorskog dobra!?

Kad se na nacionalnoj razini borimo protiv HDZ-ovog pokušaja stvaranja "plaža za bogate" na koje građani koji nemaju dubok džep neće imati pristupa, kad od Županije Gradsko vijeće traži da Split upravlja svojom obalom, kako onda možemo tolerirati da na jedan od najljepših dijelova jadranske obale imaju pristup samo odabrani!? Ovakvo licemjerje se ne može tolerirati.

Obala ispred Vile Dalmacije mora biti dostupna svima, a ne samo njima - odabranima po funkciji ili po platežnoj moći. Zid koji dijeli plažu ispred Vile Dalmacije od ostatka obale i kojim se onemogućava pristup mora pasti i to odmah, a zakoni moraju vrijediti jednako za sve - bilo da se radi o državnoj, županijskoj ili u ovom slučaju gradskoj razini!

S gradonačelnikom ćemo razgovarati i tražiti da ovo što prije ispravi.

Pokažimo kao Grad djelima, a ne samo riječima da smo različiti od državne i županijske HDZ-ove vlasti!"

Uskoro mu je na ovo replicirao dogradonačelnik Bojan Ivošević, ukazavši:

"Davore nema potrebe da interne informacije gradske uprave koje su u postupku predstavljaš kao vlastitu inicijativu. Već sam osobno pokrenuo da se to riješi.

Jutros je u gradsku upravu stigao upit Slobodne Dalmacije gdje je već potvrđeno kako je navedeni postupak već pokrenut što je i dokaz da navedena radnja je pokrenuta i prije tvoje objave."

image 

Nikola Vilic/Cropix

I, zaista, upit smo poslali, a i odgovor je stigao - upravo!

Pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Maja Đerek je navela:

"Sukladno Ugovoru o pružanju zaštitarskih usluga, koji je sklopljen dana 19.05.2022. godine i potpisan po tadašnjoj povjerenici Vlade RH Mirni Veži, trgovačko društvo Gradska sigurnost Šimac i sin d.o.o. pruža usluge tjelesne zaštite na ukupno šest lokacija, između ostalom i na lokaciji kompleksa Vila Dalmacija. Za navedenu lokaciju, odnosno za dva izvršitelja od 0-24 sata te tijekom ljeta za još jednog izvršitelja od 10-18 sati, Grad Split plaća 34,49 kn po satu.

Gore navedeni Ugovor ističe 19.05.2023. te će Grad Split za pripremu i postupak sklapanja novog ugovora revidirati potrebu pružanja tjelesne i tehničke zaštite, s namjerom da se smanji broj lokacija na kojima se iste izvršavaju.

Nadalje, u okviru Ugovora o pružanju zaštitarskih usluga ne stoji  odredba da se pazi na pristup plaži pred vilom, iz jednostavnog razloga jer to nije pravno moguće.

Naime, radi se o pomorskom dobru kao općem dobru i u općoj upotrebi. Sukladno Važećem Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama zaštitarska služba nije ta koja ima bilo kakve ovlasti.

Također, u postupku smo pokretanja procedure za uklanjanje zida u istočnom dijelu kompleksa, kojim je protuzakonito ograničena upotreba pomorskog dobra."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 04:24