StoryEditorOCM
Splitkirurški precizno

Hoće li smijeniti Julija Meštrovića? Novi šef Upravnog vijeća KBC-a Split nam je sve rekao: Pacijenti su nezadovoljni

Piše Ivica Marković
6. travnja 2023. - 14:11

Prva sjednica Upravnog vijeća KBC-a Split pod predsjedanjem doc. dr. sc. Mate Petričevića, koji je na tom mjestu naslijedio nedavno smijenjenog prof. dr. sc. Jugoslava Bagatina, bit će održana u srijedu. Kako doznajemo, Upravnom vijeću će ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. Julije Meštrović predložiti izv. prof. dr. sc. Zenona Pogorelića, predstojnika Klinike za dječju kirurgiju za novog zamjenika ravnatelja.

Hoće li poznati i priznati dječji kirurg biti imenovan zamjenikom ravnatelja, nakon što je s tog mjesta svojevoljno, zbog privatnih razloga, nedavno istekom mandata otišao izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić, moglo bi se dakle znati već u srijedu.

- O kolegi Zenonu Pogoreliću imam vrlo dobro mišljenje i osobno zagovaram njegovo imenovanje za zamjenika. Mišljenja sam da se radi o dobrom odabiru, rekao je dr. Petričević.

Naš sugovornik je nedavno na pitanje "ljulja li se fotelja ravnatelja Meštrovića" odgovorio "ja mislim da se ljulja". Stoga nas je zanimalo hoće li se u srijedu na Upravnom vijeću raspravljati i o Meštrovićevoj poziciji.

- Neće sigurno i ja tu točku dnevnog reda neću staviti na tu prvu sjednicu ni pod točku razno. No, svakako treba raditi u tom smjeru da se riješe svi nagomilani problemi u bolnici, počevši od lista čekanja, problema oko organizacije rada, međuljudskih odnosa koji su na vrlo niskoj razini, samovolji određenih ljudi... Treba riješiti i problem odljeva bolničkih djelatnika. Samo u šest mjeseci prošle godine splitsku je bolnicu napustilo više desetaka medicinskih sestara. To je neodrživo stanje i te je medicinske sestre nemoguće nadoknaditi, kazuje dr. Petričević.

image
Paun Paunović/ Cropix

Osim svega ovoga dr. Petričević ističe i nedavni inspekcijski nalaz, nadzora Ministarstva zdravstva koji je utvrdio da pojedini liječnici KBC-a Split odlaze privatno raditi u vrijeme kada su morali biti na svome radnom mjestu.

- To je nedopustivo i trebat ćemo se ozbiljno time pozabaviti. Isto tako već više od mjesec dana zaustavljeni su građevinski radovi na Transfuzijskom centru KBC-a Split koji se gradi na Križinama, a zbog čega je to tako ne zna se. Također, postoje učestali dopisi u kojima se iskazuje nezadovoljstvo pacijenata bolničkom uslugom kao i niskom razinom ophođenja osoblja prema pacijentima, ističe dr. Petričević.

Od osamostaljenja hrvatske države ravnatelj Meštrović je osmi ravnatelj splitske bolnice, koji je sjeo u tu prestižnu, ali i nezahvalnu sjedalicu.

Svi, oni koji su prije njega sjedili u toj "vrućoj stolici" bili su svjesni toga, da će stupanjem na tu poziciju, njihov rad biti pod ogromnim povećalom i da im neće biti jednostavno upravljati najvećom bolnicom od Trsta do Patrasa, kako voli istaknuti ravnatelj Meštrović.

Prije njega su ravnatelji bili prof. dr. sc. Goran Dodig, prof. dr. sc. Mihovil Biočić, prof. dr. sc. Dinko Mirić, prof. dr. sc. Dujomir Marasović i to u dva mandata, prof. dr. sc. Darko Duplančić, koji je tu funkciju nakon godinu i pol dana napustio zbog privatnih razloga.

Njega je tada zamijenio njegov zamjenik prof. dr. sc. Nikola Kolja Poljak. Nakon dr. Poljaka "štafetnu palicu" vođenja splitske bolnice preuzeo je prof. dr. sc. Ivo Jurić, koji je nažalost sredinom kolovoza 2018. preminuo usljed srčanog udara na splitskoj plaži Ovčice. Kako je u tom trenutku njegov zamjenik bio prof. dr. sc. Julije Meštrović, koji se već jednom prije toga natjecao za mjesto ravnatelja (pobijedio Duplančić), u vrijeme kada je u Hrvatskoj na vlasti bio SDP, logično je bilo da on preuzme "štafetnu palicu" te je neko vrijeme bio ravnatelj s prefiksom v.d., da bi nakon dva mjeseca bio i imenovan ravnateljem. Od kraja listopada te 2018. dr. Meštrović je ravnatelj splitske bolnice.

Nedavno je nakon javnog natječaja, na koji se jedini prijavio imenovan i ravnateljem u drugom mandatu.

image

Dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split

Vojko Bašić/Cropix

Njegov dosadašnji mandat koji nimalo nije bio lak, prvenstveno zbog pandemije Covid - 19 virusa, izložen je mnogim kontroverzama, od dvaju zamjena identiteta preminulih pacijenata u KBC-u Split, nedavnog inspekcijskog nadzora u KBC Split, koji je utvrdio podosta nepravilnosti, te činjenice da je u njegovom mandatu smijenjen dr. Jugoslav Bagatin, kao i činjenice da mu se nedavno na suradnji, istekom mandata zahvalio i njegov zamjenik dr. Dolić. Tako je ravnatelj Meštrović u vrlo kratkom periodu ostao bez svoja dva najbliža suradnika, rekli bi da je izgubio "svoje dvije desne ruke".

Svakako treba istaknuti da je Meštrović prilikom jedne od zamjena identiteta, kada je "pokopana kriva osoba", iz moralnih razloga i zbog "zapovjedne odgovornosti" svoj mandat stavio na raspolaganje, ali je odlukom ministra Beroša ostao na mjestu ravnatelja. Tada je Upravno vijeće KBC-a Split, budući je netko morao biti kriv za zamjenu identiteta, našlo solomonsko riješenje i smjenilo je tri osobe. "Glavu su na panju izgubili" tadašnji predstojnik Klinike za infektologiju, šef Covid bolnice i Meštrovićev pomoćnik za kvalitetu.

Treba reći kako su se u njegovom kontroverznom mandatu otvorili i ostvarili mnogi projekti, kao što je otvaranje prvog dijela Objedinjenog hitnog bolničkog prijama (OHBP), početak izgradnje drugog dijela OHBP-a, početak izgradnje Transfuzijskog centra (u međuvremenu je izgradnja stala) uređenja bolničkog okoliša i sređivanje "nereda" unutar kruga bolnice na Firulama, kada je parkiranje u pitanju.

Hoće li ravnatelj Meštrović biti jedini od osam ravnatelja splitskog KBC-a, od vremena hrvatskog osamostaljenja, koji će mimo svoje volje napustiti funkciju ravnatelja znaju samo oni koji o tome odlučuju.

Trebat će dobro izvagati sve dobre i loše strane njegovog mandata.

image
Joško Ponoš/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 23:20