StoryEditorOCM
Splitpredmet se ‘kiseli‘

Hoće li se rušiti kuće na Marjanu? Struka kaže da su bespravno izgrađene, ali na potezu je nova gradska vlast. Pogledajte i dokument koji smo dobili

21. svibnja 2021. - 20:25

Bojan Ivošević, kandidat za zamjenika potencijalnog gradonačelnika Ivice Puljka (Centar), podignuo je prašinu na sučeljavanju s protukandidatom za zamjenika Vici Mihanoviću, HDZ-ovim Stipom Božićem. Na pitanje ilegalne gradnje na Marjanu, Božić je odgovorio kako je to problem desetljeća unatrag, koji se sa strukom treba riješiti. Međutim, Ivošević je kazao kako je struka rekla svoje mišljenje na temu legalizacije objekata na Marjanu, odnosno da na zaštićenom području to nije moguće.

image
Bojan Ivošević
Tom Dubravec/ Cropix

Naveo je kako je mišljenja da se radi o "kukavičluku tri zadnje vlasti koje od 2011. drže zahtjeve u ladici i ne rješavaju ih". Doduše, Kandidati bez kompromisa, partneri stranke Centar, još su pri početku kampanje kazali da će sve takve zahtjeve odbiti, a to je potvrdio Ivošević u svom nastupu na sučeljavanju.

– Grad Split je dužan odbiti zahtjev, onda to ide Ministarstvu. Tada se stranke mogu žaliti, ali nemaju se na što žaliti. Kad su gradili, znali su da grade na zaštićenom području – kazao je Ivošević te izazvao burnu reakciju Udruge "Merjan", na čije se članove direktno odnosi takav stav potencijalnog dogradonačelnika Splita.

Zbog toga su ga prozvali u priopćenju u kojem su, među ostalim, kazali da Ivošević uvjerava javnost da legalizacija na zelenom poluotoku nije moguća, "iako postoje tri različita zakonska načina legalizacije, o kojima je jako dobro upoznat".

image
Vojko Bašić/Cropix

– Gospodin Ivošević, a uz potporu stranke Centar, kako bi ušićario još nekoliko glasova, poziva na rušenje domova stanovnika Splita, iako zna da je nemoguće ukloniti većinu objekata čije rušenje zaziva – među ostalim su napisali i poručili kako se stanovnicima tog područja, premda su darovali Gradu Splitu dvije trećine Marjana, sad želi oduzeti i srušiti ono što im je ostalo. Takve navode Bojan Ivošević uopće nije htio komentirati, već nas je uputio na drugu adresu – Grad Split.

Na Obali kneza Branimira na broju 17, njihovi predmeti godinama se "kisele" u ladici jedne od prostorija u Banovini. Posljednje tri gradske vlasti nisu bile u stanju ili nisu htjele donijeti konkretnu odluku. Dakle, riječ je o vlasti Željka Keruma (HGS), Ive Baldasara (SDP) i Andre Krstulovića Opare (HDZ), svih političkih opcija koje su upravljale gradom. Nitko nije donio odluku o odbijanju ili prihvaćanju zahtjeva za legalizaciju otprilike 70-ak objekata u zaštićenoj zoni park-šume Marjan.

Kako bi se stvar barem milimetar pomaknula s mrtve točke, Gradsko vijeće je na svojoj 10. sjednici, održanoj 4. travnja 2018. godine, donijelo Zaključak u povodu tematske rasprave o "park-šumi Marjan u Splitu", kojim je zadužilo Komisiju za urbanizam da s predstavnicima vlasnika građevina izgrađenih u park-šumi Marjan održi radnu sjednicu na temu "Legalizacija bespravno izgrađenih objekata u park-šumi Marjan". Komisija za urbanizam održala je četiri sjednice na kojima su sudjelovali predstavnici Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Društva "Marjan", Udruge "Merjan", kao i Društva arhitekata Split.

image
SHUTTERSTOCK

Istaknute su tri opcije u smislu ozakonjenja sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama: proširenjem građevinskog područja naselja Split, izmjenom granice park-šume Marjan te određivanjem zone tradicijske naseobine. Prva i druga opcija nisu dolazile u obzir, već samo treća, a to je da se takvi objekti proglase "tradicijskim naseobinama". Nekoliko puta se tražilo mišljenje nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a posljednje pristiglo 28. veljače 2019. godine trebalo je konačno zaključiti dugogodišnju agoniju.

"Iako je 'tradicijska naseobina' termin prostorno-planerske struke, ovo je Ministarstvo mišljenja kako se legalizacija novije bespravne gradnje na području park-šume Marjan ipak ne može podvesti pod kategoriju 'tradicijske naseobine' jer one to jednostavno nisu. Iz aspekta zaštite prirode radi se o svjesnoj devastaciji prostora, a legaliziranjem građevina tako zasigurno bi se motivirala daljnja bespravna gradnja ne samo na predmetnom području već i u cijeloj Republici Hrvatskoj", napisali su iz Ministarstva, a to je posljednji dokument koji nam je priložen u odgovoru iz Grada Splita. Tih 17 stranica dokumentacije, zapisnika sa sjednica Komisije za urbanizam te mišljenja Ministarstva, od kojih je posljednje gore navedeno, trebalo je stići pred vijećnike Gradskog vijeća.

image
Marjan dokument

Prošli saziv lokalnog parlamenta od 2019. godine nije raspravljao o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u park-šumi Marjan. Time je i ova gradska vlast prebacila vrući krumpir svojim nasljednicima. Struka je dala svoje mišljenje, a HDZ-ova politika u koaliciji s HGS-om mogla ga je ispoštovati, ali – nije. Činjenica je da je ilegalna gradnja na Marjanu u kampanji postala političko pitanje, a riječ je tek o poštovanju zakona ove države.

Reagirali arhitekti

Zbog 70-ak bespravnih kuća unutar splitske park-šume Marjan, još 2017. godine združeno su reagirali arhitekti iz gotovo cijele Hrvatske. Splitskom DAS-u pridružili su se kolege iz društava arhitekata Dubrovnika, Istre, Međimurja, Osijeka, Rijeke, Šibenika, Varaždina, Zadra i Zagreba.

Meta napada bili su tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščević.

Njih dvojica su u sklopu izmjena Generalnog urbanističkog plana Splita smatrali kako su pronašli model kako ozakoniti bespravne kuće – time što su Marjan htjeli proglasiti "zonom tradicijskih naseobina'", u kojoj će se dozvole moći izdati uz poštovanje konzervatorskih uvjeta.

Na takvu ideju arhitekti su reagirali burno, optužujući Kuščevića da otvara vrata neselektivnoj legalizaciji na raznim područjima posebne vrijednosti u Republici Hrvatskoj, među ostalim i u nacionalnim parkovima, što je, po njihovu mišljenju, moglo ugroziti najvrjednije prostore u zemlji. Smatrali su da se radi o štetnom presedanu i izvanrednoj opasnosti za prostor i struku na nacionalnoj razini. Takvo što je u posljednjem mišljenju iz 28. veljače 2019. potvrdilo i Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 21:10