StoryEditor
SplitNE MOŽE IZ PRVE

Hoće li radovi na izgradnji rampe na ulazu u grad uopće početi najesen? Državna komisija poništila odluku o odabiru nadzora radova zbog žalbe IGH-a

23. lipnja 2021. - 17:55

Početak izgradnje druge rampe na ulazu u Split koja je trebala rasteretiti problematično raskrižje ulica Zbora narodne garde i Domovinskog rata, pričekat će još neko vrijeme. Naime, Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) prihvatila je žalbu zagrebačke tvrtke "Institut IGH" na izbor nadzora radova.

Podsjetimo, 8. travnja je odabran izvođač - zajednica ponuditelja "Colas Hrvatska" i "Degal tehnika" s ponudom od 30.158.926,16 kuna s PDV-om, a 27. travnja i nadzor – zajednica ponuditelja "Geoprojekt" i njemački "Krebs+Kiefer" s iznosom od 841.606,25 kuna. Prema najavama predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića prilikom zadnjeg posjeta Banovini, radovi su trebali započeti u jesen, a rok za završetak je 12 mjeseci.

image
Paun Paunović/Cropix

Ali ni ovaj put nije išlo glatko – IGH je iskoristio pravo na žalbu. Tijekom natječaja ponudili su usluge nadzora u iznosu od 880.277,50 kuna, tek 40-ak tisuća kuna skuplje od odabranog ponuditelja, a smatraju da je prilikom bodovanja došlo do određenih nezakonitosti.

Za pravo im daje i DKOM koji je, osim poništenja odabira, Hrvatskim cestama naložio isplatu 10 tisuća kuna na ime naknade za pokretanje žalbenog postupka. Protiv ovog rješenja nije dopuštena žalba, ali može se pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom.

Kako bilo, Hrvatske ceste moraju ponoviti postupak ocjene i odabira ponuditelja za nadzor što znači još jednu odgodu završetka radova, odnosno nekoliko mjeseci više u znaku nesnosnih prometnih gužvi na ulazu u grad. Upitali smo ih koliko bi to moglo potrajati, no navode tek da je ponovni pregled i ocjena ponuda u tijeku, postupak je sukladno zakonu tajan, a odluka će biti javno objavljena. I. PERKOVIĆ

item - id = 1107896
related id = 0 -> 1137894
related id = 1 -> 1137883
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 07:42