StoryEditorOCM
Splitsikira u med?

Hoće li padati glave zbog Puljkove sistematizacije? Već 20 radnika se žalilo, a zna se i kolike ih otpremnine čekaju

Piše Marin Prvan
24. ožujka 2023. - 10:09

Bliži se rok kada će Splićani ubrati prve plodove famozne Puljkove sistematizacije povodom koje je gradonačelnik izradio Odluku o namjeri rješavanja kolektivnog viška zaposlenika, pritom naglašavajući da se tu ne radi o otkazivanju već namjeri provođenja postupka prestanka službe po sili zakona.

Naime, Zakon o službenicima i namještenicama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kaže da se službenika može trajno premjestiti na radno mjesto u okviru njegove stručne spreme, u drugo upravno tijelo iste ili druge lokalne jedinice, a čiji je vlasnik ili osnivač lokalna jedinica, ako mjesto rada nije udaljeno više od 50 kilometara od mjesta stanovanja službenika.

Pritom, u ovoj preraspodjeli postoji rok za raspolaganje koji traje tri mjeseca i nakon čijeg isteka, ako se za nekog službenika ne iznađe nova radna pozicija, njegova služba prestaje po sili zakona te ima pravo na otpremninu.

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix

A iznos otpremnine za zaposlene u gradskoj upravi Grada Splita propisan je u visini jedne prosječne neto mjesečne plaće isplaćene u posljednja tri mjeseca (prije stavljanja na raspolaganje), odnosno prestanka radnog odnosa temeljem otkaza, za svaku godinu radnog staža u upravnim tijelima Grada Splita i njegovim pravnim prednicima i upravnim tijelima Republike Hrvatske.

Banovina je nedavno izvijestila da je podneseno čak 20 žalbi na rješenja o rasporedu (i jedna tužba), što može teoretski značiti da će istom (ili većem) broju zaposlenika gradske uprave biti uručena otpremnina. A i ne mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 17:51