StoryEditor
Splitstručnjaci zgroženi

Hoće li nam ostati išta od Marjana kakav znamo i volimo?! Tijekom sanacije uništavalo se još jedno dalmatinsko blago

Piše Sandi Vidulić
15. listopada 2019. - 18:00

Suhozidi na Marjanu privukli su pažnju, ali ne s najboljim povodom. Desetjećima su bili zanemarivani, no sada vlasnici zemljišta na južnoj strani upiru prstom u njih u želji da dokažu kako su na toj strani poljoprivredne parcele, a ne šuma, te da bi taj dio Marjana trebalo izdvojiti iz zaštićene park-šume.

Oporbeni političari i udruge upozoravaju da je sanacija šume od potkornjaka na sjevernoj strani katastrofalno izvedena te je, uz ostalo, uništila i suhozide.

Apokaliptični prizori razrušenog kamenja često su prikazivani na društvenim mrežama. Kao glavni razlog navodi se što su izvođači umjesto žičare, kako je bilo dogovorano, koristili metodu “vučnice”, odnosno zaražena stabla su vukli po tlu rušeći tako pred sobom suhozide.

Nedavno je Marijana Puljak iz Pametnog postavila vijećničko pitanje jesu li Grad Split i nadležne službe kaznile počinitelje koji su uništili suhozide te počeli proces sanacije.

Odgovorio je koordinator Kriznog stožera Nenada Ružić. On je opovrgnuo optužbe, rekavši da su trase žičara postavljane samo tamo gdje su već bili oštećeni suhozidi.

Ružić je poručio: "Da bi se utvrdila oštećenja zdravih suhozida, potrebno je dokumentirati stanje prije postavljanja žičare, pa bi se jedino na taj način nekoga moglo optužiti za uništavanje suhozida."

Zanimljivo, Ružić ne spominje da je Grad dokumentirao stanje prije postavljanja žičare, što bi otklonilo sumnje o počinitelju.

 

Poseban pristup

No, iz Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan smatraju da su u stanju utvrditi i procijeniti štetu koja je počinjena. Njihov ravnatelj Damir Grubšić podnio je prije nekoliko mjeseci prijavu konzervatorima, Kriznom stožeru i Županiji, o čemu su pisali mediji.

- Molimo vas obratite pažnju na štetu koju je odabrani izvođač Matima projekt d.o.o. od strane Grada Splita napravio u zaštićenom prirodnom području i zaštićenom kulturnom dobru - pisao je ravnatelj nadležnima, tvrdeći da su službe Javne ustanove primijetile uništavanje suhozida na dijelu Marjana koji je u tom trenutku bio izvan zone u kojoj je rađena sanacija.

Grubšić je čak izračunao nastalu štetu od 338.166 kuna, pozivajući se na cjenik Udruge "Dragodid" koja je specijalizirana za gradnju suhozida.

Društvo "Marjan", koje na svojim stranicama redovito donosi slike srušenih suhozida, oštro je reagiralo na Ružićev odgovor Marijani Puljak u kojemu on tvrdi kako “iščitavajući knjige nadzora nigdje nije evidentirano da su oštećivani suhozidi koji su bili cjeloviti”. Nazvali su to “besramnim odgovorom koji izaziva bijes u svakom normalnom poznavatelju Marjana”.

Filip Bubalo, koji predstavlja Udrugu "Dragodid" za ovu Županiju, rekao nam je da je u početku zvao konzervatore da vide što se događa, ali da ne ide dalje od Zoološkog vrta, jer ga je strah sići dolje. Kaže da vjeruje predsjedniku Društva "Marjan" Srđanu Mariniću ako kaže da ima srušenih suhozida, jer su oni dolje svakodnevno.

- Smatram da je ovo rezultat desetljeća nebrige oko suhozida bivših ravnatelja Javne ustanove i općenitog nerazumijevanja tradicionalne gradnje kojom Marjan obiluje, a koji su s južne strane izvor toponima za cijeli kvart.

Godinama se s južne strane osipaju suhozidi i nikoga nije briga - napominje Bubalo i dodaje kako u "Dragodidu" nisu zadovoljni što je Grubšić koristio njihove podatke za procjenu štete, o čemu su ga upozorili.

- Nemoguće je, što ravnatelj uporno želi, na taj način govoriti o nekakvim brojkama i stotinama tisuća kuna. Stvarna evaluacija nije napravljena, nije točno izmjereno koji i kakvi su suhozidi uništeni i kolika je procjena. Ravnatelj je dao sasvim pogrešnu procjenu, izvukavši iz jednog intervjua brojke koje apsolutno nemaju veze sa situacijom na Marjanu.

- Stručan nadzor konzervatora, izlazak na teren, uz eventualnu prisutnost "Dragodida" i Društva "Marjan" te svih uključenih dionika značio bi jednu temeljitu procjenu sanacije te eventualnog koštanja. Suhozidi po sebi nisu zaštićeni. Ali, zaštićena je tehnika gradnje. Zasigurno bi sanaciju trebala izvoditi tvrtka koja ima dozvolu i zaposlenog licenciranog nositelja. Nisu sve sanacije iste, već zahtijevaju poseban pristup - napominju iz "Dragodida".

 

Ministarstvo kulture: Bit će vraćeni u prvobitno stanje

Iz Ministarstva kulture tvrde kako će srušeni suhozidi na Marjanu biti vraćeni u prvobitno stanje.

- Nastavno na vaš upit vezan uz suhozide koji su oštećeni prilikom sanacije šume na Marjanu od potkornjaka, obavještavamo vas kako je Konzervatorski odjel u Splitu pri Ministarstvu kulture izdao uvjete za sanaciju Marjana u kojima se nakon provedbe hitnog zahvata traži povratak u postojeće stanje, tj. u stanje prije početka radova - stoji u odgovoru Ministarstva.

U svom odgovoru Nenad Ružić je poručio kako vjeruje da će suhozidi biti obnovljeni. Kaže da je prva faza sanacije gotova, 'a druga faza je u tijeku koja će, vjerujem, osim pošumljavanja i ozdravljenja šume, obuhvatiti i obnovu suhozida bez obzira kad su oštećenja nastala'.

 

#MARJAN#SUHOZID

Izdvojeno

07. srpanj 2020 07:46